Family time: 10 βήματα που πρέπει να ακολουθείς για μια χαλαρή και ξεκούραστη καθημερινότητα

Με το ξεκίνημα κάθε φθινοπώρου μοιάζει σαν η χρονιά να ξεκινάει από το μηδέν, σαν μια άτυπη “πρωτοχρονιά” θα λέγαμε. Για τις οικογένειες ειδικά, η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο κάνει ακόμη πιο έντονη αυτή την αίσθηση, μιας και είναι η αρχή μιας ολόκληρης σεζόν, που θα καταλήξει στο επόμενο καλοκαίρι. Αυτή την εποχή, λοιπόν, οι περισσότεροι γονείς προσπαθούν να βάλουν ένα πρόγραμμα τόσο στα παιδιά, όσο και στους ίδιους, που να είναι λειτουργικό, αποδοτικό και κυρίως όσο το δυνατό πιο ξεκούραστο για τα μικρά και την οικογένεια στο σύνολό της. Οι πολλές υποχρεώσεις -σχολικές και εξωσχολικές-, τα μαθήματα, οι ευθύνες και τα projects πολύ συχνά δημιουργούν “φασαρία”, κάνοντας τη ζωή των παιδιών κουραστική και αγχωτική.

Στόχος κάθε γονέα είναι να βρει τις ισορροπίες που θα βοηθήσουν τα παιδιά να βρουν τη χρυσή τομή στην καθημερινότητά τους, βοηθώντας έτσι και τον εαυτό του, αλλά και τη σχέση που χτίζουν ανάμεσά τους! Σε μια καθημερινότητα που κινείται σε καταιγιστικούς ρυθμούς, με αυξημένη εισροή πληροφοριών και συνεχώς αναπτυσσόμενες ανάγκες, πολλές φορές είναι αναγκαίο να βρεθούν τρόποι που θα ηρεμήσουν το βαρύ πρόγραμμα και το συνεχόμενο “πηγαινέλα”. Θα το γνωρίζεις και από προσωπική εμπειρία πως πολλές φορές έχεις τεράστια ανάγκη να αφεθείς ελαφρώς, να κάνεις ένα βήμα πίσω, να πάρεις μια ανάσα και να ελαφρύνεις τις προγραμματισμένες οικογενειακές υποχρεώσεις. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να ενσωματώσεις στις καθημερινές κινήσεις σου μερικούς κανόνες που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις την υπερφόρτωση, χωρίς να νιώθεις ότι δεν κάνεις όσα πρέπει. Άλλωστε, εκείνο που έχει σημασία είναι να “ρίξετε” τους ρυθμούς σας και όχι να αγχωθείς περισσότερο!

Ρίξε, λοιπόν, μια ματιά παρακάτω για να δεις 10 βασικά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις ώστε να έχετε μια περισσότερο ήσυχη και χαλαρή οικογενειακή καθημερινότητα.

Απόφυγε τον… υπερπρογραμματισμό
Η ζωή στην πόλη είναι ήδη από μόνη της αρκετά φορτισμένη, επομένως το λιγότερο που χρειάζεται είναι να υπερφορτώνεις το χρόνο των παιδιών με περισσότερες υποχρεώσεις και δραστηριότητες από όσες μπορούν να αντέξουν. Επιπλέον, γεμίζοντας το πρόγραμμά τους με νέα αντικείμενα απασχόλησης δεν τους δίνεις τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε και να εξελίξουν κάτι που αγαπούν να κάνουν.

“Αγκάλιασε” τις συνηθισμένες ημέρες
Δεν είναι κάθε μέρα γιορτή και αυτό είναι αναγκαίο να το υπενθυμίζεις στον εαυτό σου, αλλά και στα παιδιά. Για αυτό και δεν χρειάζεται να ψάχνεις πώς θα κάνεις την κάθε ημέρα ξεχωριστή και με ποιο τρόπο θα ξεφύγετε από την καθημερινότητα. Μερικές φορές είναι απαραίτητο να ζήσετε και την απλότητα της χαλαρής ημέρας στο σπίτι.

Μείωσε των αριθμό των παιχνιδιών
Η πληθώρα και ποικιλία παιχνιδιών, πέρα από το ότι φορτώνει τον χώρο με “φασαρία”, ταυτόχρονα βαραίνει τα παιδιά, μιας και δεν τους δίνει κανένα κίνητρο να κινητοποιηθούν. Μείωσε, λοιπόν, το ρυθμό αγοράς παιχνιδιών και ελάφρυνε το σπίτι από όσα δεν χρειάζονται, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στα παιδιά να αναπτύξουν αξίες, όπως η φαντασία, η δημιουργικότητα, η επινοητικότητα και η εφευρετικότητα!

Απομάκρυνε τις ηλεκτρονικές οθόνες
Τα παιδιά για την υγιή ανάπτυξή τους έχουν ανάγκη την επικοινωνία και την επαφή με άλλους ανθρώπους, αλλά και το περιβάλλον. “Χαρίζοντας” πολύτιμο χρόνο στην τηλεόραση, τον υπολογιστή και τα tablets, μειώνεται και ο βαθμός αλληλεπίδρασης με άλλα άτομα, ενώ παράλληλα δημιουργείται ένταση τόσο από το θέαμα, όσο και από την έκθεση στις ταχύτατα εναλλασσόμενες εικόνες. Βγάλε, λοιπόν, τις οθόνες από τη ζωή σας για να βρείτε πιο χαλαρούς ρυθμούς!

Δώσε βάση στο φαγητό
Γνώριζες πως σύμφωνα με έρευνες, μέσω των οικογενειακών γευμάτων τα παιδιά αποκτούν μακροπρόθεσμα καλύτερη υγεία, πιο ανεπτυγμένες γλωσσικές ικανότητες, ενώ εμφανίζουν λιγότερους εθισμούς, θλίψη και τάσεις κατάθλιψης; Επιπλέον, η προετοιμασία των γευμάτων μαζί με τα παιδιά βοηθά πολύ στη μεταξύ σας επικοινωνία, ενώ μέσα από κοινές διαδικασίες φαγητού μπορείς να τα βοηθήσεις να διευρύνουν τις διατροφικές συνήθειές τους και ταυτόχρονα να διορθώσεις το πρόγραμμά τους, το οποίο έχουν μεγάλη ανάγκη!

Μείωσε τα… πολλά λόγια
Όσο λιγότερο παρεμβατική είσαι, τόσο το καλύτερο για τα παιδιά. Με το να υιοθετείς το μοντέλο του υπερπροστατευτικού γονέα, με τις παρατηρήσεις και τις απαιτήσεις, επιφορτίζεις τα παιδιά με περισσότερες ευθύνες από εκείνες που τους αναλογούν. Προσπάθησε να κρατάς ορισμένες αποστάσεις και να διατηρείς την ηρεμία σου, ώστε να βοηθήσεις τα παιδιά να κατανοήσουν τη μη λεκτική επικοινωνία, αλλά και να αναπτύξουν τη συναισθηματική νοημοσύνη τους!

Φίλτραρε τον… ενήλικο κόσμο
Δεν υπάρχει λόγος να μοιράζεσαι με τα παιδιά άγχη και πληροφορίες που δεν τα αφορούν. Όχι απλά δεν γνωρίζουν το υπόβαθρο ώστε να τα κατανοήσουν, αλλά κυρίως δεν κατέχουν την ικανότητα να αντιληφθούν το μέγεθος των δικών σου προβλημάτων. Φρόντισε, λοιπόν, να αφιερώνεις το χρόνο σου στα παιδιά μιλώντας και ασχολούμενη με περισσότερο ουσιώδη πράγματα που τα ενδιαφέρουν και τα βοηθούν να χαλαρώσουν!

Ριξ’ το στον… ύπνο
Είναι ένα από τα πιο σημαντικά “δώρα” που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου και τα παιδιά. Ακόμη και ένας σύντομος μεσημεριανός… υπνάκος με τα παιδιά θα κάνει καλό σε όλους. Ακόμη, όμως, και όταν υπάρχουν δυσκολίες και άρνηση από την πλευρά των παιδιών, μικρές “ενέσεις” μοναχικότητας και ηρεμίας μέσα στην ημέρα θα τα βοηθήσουν να αποσυμπιεστούν και να χαλαρώσουν.

Μοιραστείτε τις υποχρεώσεις
Στις περισσότερες οικογένειες οι μητέρες είναι εκείνες που αναλαμβάνουν ολόκληρη την… to-do list των παιδιών και του σπιτιού. Στην πραγματικότητα, αν μοιραστούν οι γονείς τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις, τότε θα έχουν και οι δύο περισσότερο και πιο εποικοδομητικό χρόνο με τα παιδιά, ενώ ταυτόχρονα θα εξοικονομήσουν χρόνο και για τους εαυτούς τους. Μάλιστα, σε σχέση με τα παιδιά θα αναπτυχθεί ένα πιο υγιές μοτίβο επικοινωνίας και με τους δύο γονείς, προσφέροντας ασφάλεια και χαλαρότητα!

Δώσε βάση στον οικογενειακό χρόνο
Είναι πολύ σημαντικό για όλα τα μέλη της οικογένειας να σέβονται και να ευχαριστιούνται τον κοινό χρόνο τους. Οι γονείς θα πρέπει να είναι παρόντες τόσο φυσικά, όσο και συναισθηματικά, ώστε να προσφέρουν στα παιδιά την ασφάλεια που χρειάζονται, αλλά και για να αισθανθούν και οι ίδιοι ήρεμοι και πλήρεις!

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164