Και ξαφνικά έπεσε στην αντίληψή μας η …γλυκομαννάνη! Βοηθάει λέει στο αδυνάτισμα. Αλήθεια; Τι είναι ακριβώς και τι πρέπει να κάνουμε; Είναι φυσικό συστατικό λέει και προκαλεί κορεσμό.
Κι επειδή δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη του, απευθυνθήκαμε στον ειδικό. Για να ξέρουμε και τι μας γίνεται. Ο Δημήτρης Γρηγοράκης λοιπόν μας εξηγεί τι ακριβώς είναι η γλυκομαννάνη, πώς βοηθάει στο αδυνάτισμα και πώς πρέπει να την καταναλώνεις για να έχεις το σωστό αποτέλεσμα…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΛΥΚΟΜΑΝΝΑΝΗ
Η γλυκομαννάνη είναι ένα 100% φυτικό συστατικό και προέρχεται από το φυτό μαννάνη Konjac. Η γλυκομαννάνη konjac (glucomannan) είναι μια πλούσια πηγή διαλυτών φυτικών ινών και ένας πολυσακχαρίτης από τις ρίζες του φυτού konjac (Amorphophallus Κonjac), που φύεται στην Ιαπωνία, Κίνα και Ινδοκίνα. Εδώ και αιώνες χρησιμοποιείται από τους γηγενείς κατοίκους της Κίνας και Ιαπωνίας στη δημιουργία ζυμαρικών (shirataki, noodles), tofu, μπισκότων και άλλων προϊόντων ή χρησιμοποιείται σε ακατέργαστη μορφή. Kυκλοφορεί σαν συμπλήρωμα διατροφής με τη μορφή κάψουλας και ο χρόνος χρήσης είναι το πολύ 10 μέρες το μήνα σαν μορφή αποτοξίνωσης.
Η δομή της γλυκομαννάνης αποτελείται από D-glucose, D-mannose που ενώνονται με β-1,4 γλυκοσιδικούς δεσμούς, οι οποίοι δεν διασπώνται από τον σίελο και την παγκρεατική αμυλάση, επιτρέποντας έτσι στη γλυκομαννάνη να φτάσει αμετάβλητη στο παχύ έντερο και να αφομοιωθεί από τα βακτήρια που αποικούν εκεί.
ΠΩΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
Η γλυκομαννάνη δημιουργεί μια ευχάριστη αίσθηση κορεσμού, καθώς έχει την ικανότητα να απορροφά ποσότητα νερού σχεδόν 100-200 φορές παραπάνω του βάρους της. Με αυτόν τον τρόπο, το συστατικό ερχόμενο σε επαφή με τα στομαχικά υγρά δημιουργεί μια μάζα σε μορφή γέλης (δηλ. σε ζελατινώδη μορφή) με μικρή ρευστότητα, που καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα στο στομάχι, δίνοντας μια αίσθηση πληρότητας έτσι ώστε να απαιτείται η κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων φαγητού. Ο μηχανισμός αυτός βοηθά στην περαιτέρω μείωση της επιθυμίας για φαγητό και κατά συνέπεια στη μειωμένη πρόσληψη θερμίδων από τις τροφές, στα πλαίσια πάντα μιας διατροφής με μειωμένες θερμίδες.
ΣΙΓΟΥΡΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΕΛΕΤΕΣ
– Μελέτες έχουν δείξει ότι η γλυκομαννάνη μπορεί να βοηθήσει στην αίσθηση κορεσμού για περισσότερη ώρα με αποτέλεσμα να βοηθά και στη μείωση του μεγέθους των μερίδων στο επόμενο γεύμα, στην αντίσταση στις λιγούρες και στην αποφυγή ενδιάμεσων τσιμπολογημάτων, δίνοντας την αίσθηση κορεσμού για περισσότερη ώρα.
– Μελέτη που έγινε σε υπέρβαρους ενήλικες, έδειξε μέση απώλεια βάρους 2,5kg μετά από ημερήσια πρόσληψη 1g (2 κάψουλες των 500mg) γλυκομαννάνης με ένα ποτήρι νερό, 3 φορές ημερησίως πριν από κάθε γεύμα, για 8 εβδομάδες.
– Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), σύμφωνα με τα αποτελέσματα πολυάριθμων μελετών, έχει εγκρίνει τη γλυκομαννάνη ως συστατικό που συμβάλλει στην απώλεια βάρους στο πλαίσιο δίαιτας μειωμένων θερμίδων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΑ ΑΛΛΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η γλυκομαννάνη μπορεί να προωθήσει εκτός από την απώλεια βάρους και τη μείωση της χοληστερόλης ενώ επίσης υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει θετική δράση της γλυκομαννάνης και σε περιπτώσεις διαβήτη.
– Μειώνει τη χοληστερόλη
Τα αποτελέσματα κλινικής μελέτης έδειξαν ότι η ημερήσια πρόσληψη 3,9g γλυκομαννάνης για διάστημα 4 εβδομάδων συμβάλλει στη μείωση ολικής χοληστερόλης κατά 10%, καθώς και της LDL, των τρυγλυκεριδίων και της συστολικής πίεσης. Ως διαλυτή φυτική ίνα, η γλυκομαννάνη φαίνεται να αναστέλλει την ενεργό μεταφορά της χοληστερόλης στη νήστιδα και την απορρόφηση των χολικών οξέων στον ειλεό, βελτιώνοντας τα επίπεδα της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL) στο πλάσμα καθώς και τα επίπεδα της απολιποπρωτεΐνης β.
– Βοηθάει στην υπογλυκαιμία
Η γλυκομαννάνη, ως υδατοδιαλυτή φυτική ίνα σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα γλυκόζης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη γλυκομαννάνης έχει αξιοσημείωτο αποτέλεσμα στην μείωση της μεταγευματικής γλυκαιμίας συγκριτικά με άλλες φυτικές ίνες χαμηλού ιξώδους (ιξώδες εννοούμε τη ροή ενός υγρού, όσο πιο παχύρρευστο είναι τόσο μεγαλύτερο ιξώδες έχει). Αρκετές μελέτες δείχνουν την θετική επίδραση της γλυκομαννάνης στον μεταβολισμό της γλυκόζης.
– Βοηθάει στη δυσκοιλιότητα
Επίσης σύμφωνα με μελέτες, η γλυκομαννάνη konjac βελτιώνει τη λειτουργία όλου του πεπτικού συστήματος καθώς και του εντέρου, αυξάνοντας τον όγκο των κοπράνων, ελέγχοντας τη διέλευση και βελτιώνοντας τη δυσκοιλιότητα.
ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙΣ
Συνιστάται η κατανάλωση τουλάχιστον 3 gr γλυκομαννάνης καθημερινά, σε τρεις δόσεις του 1 gr η κάθε μία, μαζί με 2 ποτήρια νερό πριν από κάθε γεύμα. Σε δόσεις των 2-4gr ανά ημέρα, η γλυκομαννάνη ήταν καλά ανεκτή και οδήγησε σε σημαντική απώλεια βάρους σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα. Ενώ σύμφωνα με άλλες μελέτες, η ημερήσια πρόσληψη 4gr γλυκομαννάνης συμβάλλει στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.
ΣΥΝΔΥΑΣΕ ΤΗΝ ΜΕ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η λήψη γλυκομαννάνης σε συνδυασμό με τη μέθοδο διατροφής 5:2 (5 ημέρες την εβδομάδα ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς στερήσεις ενώ τις υπόλοιπες 2, περιορίζουμε τη διατροφή μας, αποφεύγοντας όμως τις ακρότητες και προσαρμόζοντάς την στις αρχές της μεσογειακής, παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας) μπορεί να είναι απόλυτα αποτελεσματική στην προσπάθεια απώλεια βάρους χωρίς την αίσθηση της καταπίεσης και της στέρησης.
Επιμέλεια: Θεοδωροπούλου Δέσποινα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ