Ποιες τροφές προκαλούν φούσκωμα; Τι πρέπει να κάνεις;

Είναι κάποιες μέρες που ενώ έχεις φάει σωστά, δεν έχεις κάνει ατασθαλίες, δεν έχεις φάει πολύ, νιώθεις φουσκωμένη και σαν να έχεις πάρει βάρος. Τι συμβαίνει; Τι προκαλεί αυτή την ενοχλητική αίσθηση; Γιατί έχει πρηστεί η κοιλιά σου; Τι λάθος έχεις κάνει και δεν κουμπώνει το τζιν σου; Δεν έχεις κάνει κάποιο λάθος. Υπάρχει όμως περίπτωση να έχεις φάει κάτι που σε φουσκώνει. Τροφές που δεν παχαίνουν, προκαλούν όμως ενοχλητικό φούσκωμα.

Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Αδαμίδου Ιωάννα μας εξηγεί ποιες τροφές είναι αυτές και τι μπορείς να κάνεις ώστε να αποφύγεις τις δυσάρεστες συνέπειες…

“Το πρήξιμο στην κοιλιά είναι μια δυσάρεστη αίσθηση που σχετίζεται τόσο με τις διατροφικές μας συνήθειες όσο και με ορισμένες καταστάσεις υγείας και συχνά συνοδεύεται από τυμπανισμό, αίσθηση βάρους και διόγκωσης, δυσκοιλιότητα και αέρια” εξηγεί η διαιτολόγος.

ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΦΟΥΣΚΩΜΑ
Πρήξιμο συνήθως προκαλούν τροφές που παράγουν αέρια, όπως: τα όσπρια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα φασολάκια και ο αρακάς, οι αγκινάρες, το κρεμμύδι, οι πιπεριές, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, η φλούδα της ντομάτας, ορισμένα φρούτα όπως το αχλάδι, το ροδάκινο, το βερίκοκο και τα εσπεριδοειδή, τα γλυκαντικά σορβιτόλη (π.χ. στις τσίχλες) και φρουκτόζη, το ανθρακούχο νερό και τα αναψυκτικά με ανθρακικό, αλλά και οι πολύ λιπαρές τροφές καθώς δύνανται να προκαλέσουν έντονες συσπάσεις του εντέρου.

Έντονη εντερική κινητικότητα προκαλεί επίσης ο καφές, το κακάο, το αλκοόλ και οι πολλοί χυμοί, συνεπώς καλό είναι να αποφεύγονται σε περίπτωση που είστε επιρρεπείς σε φούσκωμα με τη συνοδεία δυσάρεστων γαστρεντερικών συμπτωμάτων.

ΜΗΠΩΣ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΣΤΡΕΣ;
Το κοιλιακό φούσκωμα μπορεί να οφείλεται και στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, γνωστό και ως σπαστική κολίτιδα, το οποίο συχνά σχετίζεται με το στρες και είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής κάποιου, καθώς συνοδεύεται από συμπτώματα όπως φούσκωμα, αέρια και κοιλιακό άλγος, δυσκοιλιότητα (όταν το παχύ έντερο αδρανεί) ή διάρροια (όταν συσπάται έντονα) ή επεισόδια εναλλαγής αυτών. Η κένωση συνήθως ανακουφίζει, ενώ ένα κατάλληλο διατροφικό πλάνο δύναται να μειώσει τα συμπτώματα.

Σε περίπτωση δυσκοιλιότητας, συνιστάται μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες που εντοπίζονται σε προϊόντα ολικής αλέσεως, όσπρια, λαχανικά και φρούτα, ειδικά αυτά των οποίων η φλούδα τρώγεται. Ιδίως οι διαλυτές φυτικές ίνες είναι πιο ανεκτές από το γαστρεντερικό σε σχέση με τις αδιάλυτες και εντοπίζονται σε τροφές όπως η βρώμη, τα φασόλια και οι φακές, οι πατάτες, τα φρούτα και ο λιναρόσπορος.

ΜΗΠΩΣ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΓΑΛΑ;
Εάν η φουσκωμένη κοιλίτσα συνοδεύεται και από άλλες γαστρεντερικές ενοχλήσεις όταν πίνεις γάλα, πιθανώς να έχεις δυσανεξία στη λακτόζη, στην οποία περίπτωση καλό είναι να προτιμήσεις γάλα με μειωμένη λακτόζη (που είναι για την ακρίβεια ήδη διασπασμένη σε γλυκόζη και γαλακτόζη, δίνοντας στο γάλα μια πιο γλυκιά γεύση) ή να στραφείς στο γιαούρτι και το τυρί.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟ ΦΟΥΣΚΩΜΑ
Σε κάθε περίπτωση, και δεδομένου ότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, καλό είναι να εντοπίσεις ποιες τροφές σου προκαλούν γαστρεντερική ενόχληση και να τις αποφύγεις για λίγο προκειμένου να σιγουρευτείς. Έπειτα καλό είναι να ζητήσεις τη συμβουλή του διαιτολόγου-διατροφολόγου για τον τρόπο που ίσως μπορείς να τις ενσωματώσεις στη διατροφή σου.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΟΤΙ…
Η επαρκής ενυδάτωση με νερό, το καλό και αργό μάσημα της τροφής σαφώς και διευκολύνουν στην πέψη, όπως επίσης και τα μικρά τακτικά γεύματα, η σωματική άσκηση, η αποφυγή πολύ λιπαρών τροφών και η καταπολέμηση του άγχους.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164