Έχουμε ακούσει φίλους (καθώς και stars) να μένουν μακριά από τους υδατάνθρακες, όσο καιρό προσπαθούν να χάσουν κιλά (aka δίαιτα Atkins). Από την άλλη ακούμε τους διατροφολόγους που στέκονται κατά αυτών των στερήσεων και δηλώνουν πως όλα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, αλλιώς οδηγούμαστε σε υπερφαγικά επεισόδια.
Ένα σχήμα οξύμωρο με πολλούς να αντιστέκονται στα προϊόντα πλούσια σε υδατάνθρακες και πολλούς άλλους να πιστεύουν ότι είναι απαραίτητοι στον οργανισμό. Ποιοι είναι όμως οι υδατάνθρακες που μπορούν να προσαρμοστούν στη δίαιτά μας χωρίς να χαλάσουν το στόχο μας; Πάμε να δούμε!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ
Μπορεί να θεωρείται DON’T επιλογή για τη διατροφή σου, λόγω του ότι τις περισσότερες φορές το συναντούμε σε κονσερβοποιημένη μορφή. Στην πραγματικότητα όμως, το φρέσκο καλαμπόκι είναι μια πλούσια πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών (λουτεΐνη – ζεαξανθίνη). Αν το προτιμήσεις ψητό ή βραστό, τότε σίγουρα μπορείς να το απολαύσεις χωρίς τύψεις.
ΜΠΑΝΑΝΑ
Οι διατροφολόγοι θεωρούν πως λόγω της περιεκτικότητά της σε ζάχαρη, η μπανάνα ισοδυναμεί με 2 φρούτα. Παρόλα αυτά, προσφέρει απλόχερα στον οργανισμό βιταμίνη Β6, μαγγάνιο, κάλιο και φυτικές ίνες και επιλέγοντας μόνο τη μισή ποσότητα σε μια φρουτοσαλάτα ή ένα smoothie, μπορείς να διατηρήσεις χαμηλή τη θερμιδική πρόσληψη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΑΤΑΤΕΣ
Υποτίθεται πως τη “διαιτητική περίοδο” θα πρέπει να μένουμε μακριά από τα μακαρόνια, το ρύζι ή το λευκό ψωμί. Από την άλλη όμως, η πατάτα μπορεί να σου προσφέρει βιταμίνη C και 4 γραμμάρια φυτικών ινών. Μπορείς απλά να τη ψήσεις ή να τη βράσεις, να προσθέσεις μυρωδικά και λεμόνι και να την εντάξεις εύκολα στη προσεγμένη διατροφή σου.
ΨΩΜΙ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ
Δεν χρειάζεται να επιλέγεις πάντα το ψωμί ολικής αλέσεως για να μην χαλάσεις τη διατροφή σου. Το παραδοσιακό προζύμι γίνεται μέσω μιας διαδικασίας ζύμωσης, με αποτέλεσμα να παράγονται ευεργετικά βακτήρια, γνωστά ως προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι πολύ σημαντικά για τη σωστή λειτουργία του εντέρου, καθώς και της πέψης.
ΑΡΑΚΑΣ
Σίγουρα έχει υψηλά επίπεδα υδατανθράκων και ζάχαρης, με αποτέλεσμα να θεωρείται πολλές φορές απαγορευτικός. Ο αρακάς όμως είναι μια μεγάλη πηγή φυτοθρεπτικών συστατικών με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση και με πολλές φορές μπορεί να αποτρέψει το καρκίνο του στομάχου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ