Μήπως παρατηρείς κάποια χαλάρωση στην περιοχή των μηρών, μήπως σε ενοχλεί η εικόνα που παρουσιάζουν τα πόδια σου; Ο πλαστικός χειρουργός Σπύρος Ιωαννίδης σου λύνει όλες τις απορίες σε περίπτωση που σκέφτεσαι να απευθυνθείς στην επιστήμη.
Σε τι μπορεί να οφείλεται η κακή μορφολογία στην περιοχή;
– Στην κληρονομικότητα
– Στα περιττά κιλά, αλλά και στην χαλάρωση του δέρματος μετά από μια επιτυχημένη δίαιτα
– Σε έναν ή περισσότερους τοκετούς
– Σε μια ιδιαίτερα σπάνια νόσο που ονομάζεται dermoelastosis cutis
– Στο υπερβολικό μασάζ για τοπικό αδυνάτισμα
– Σε υπολογισμένο αποτέλεσμα μεγάλης λιποαναρρόφησης
– Στο αποτέλεσμα κάποιου συνδυασμού των παραπάνω παραγόντων
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός Σπύρος Β. Ιωαννίδης, εκτός από το αισθητικό μέρος, μια γυναίκα με πλαδαρούς μηρούς μπορεί να έχει ενοχλήσεις από την τριβή των ποδιών μεταξύ τους στο περπάτημα, αλλά και συχνές φλεγμονές από βακτηρίδια και μύκητες!
Πώς γίνεται;
Εάν το άτομο δεν είναι παχύσαρκο ή με κυτταρίτιδα και ψωμάκια τότε δεν χρειάζεται παρά η αφαίρεση δέρματος εξωτερικά ή εσωτερικά των μηρών.
Αν όμως συνυπάρχει παχυσαρκία θα αφαιρεθεί ταυτόχρονα και το λίπος της περιοχής.
Ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να αφαιρεθεί μικρή ποσότητα λίπους και από άλλες περιοχές, εκτός από τα σημεία όπου θα γίνει αφαίρεση δέρματος. Η λιποαναρρόφηση αυτή γίνεται ταυτόχρονα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου είναι ανάγκη να αφαιρεθεί πολύ λίπος από πολλές περιοχές του μηρού, τότε καλό είναι να προηγηθεί λιποαναρρόφηση. Συστήνεται σε αυτή την περίπτωση η λιποαναρρόφηση να προηγηθεί της ανόρθωσης και η περιοχή να ηρεμήσει για μερικούς μήνες.
Αφήνει σημάδια;
Συνοπτικά οι τομές που προτιμούμε, είναι αυτές που εξυπηρετούν καλύτερα, χωρίς να είναι εμφανείς.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
– Έτσι αυτή που γίνεται εσωτερικά – ψηλά στο μηρό (καβάλο) δίνει τα καλύτερα
αποτελέσματα από κάθε άποψη.
– Μια οριζόντια εκτομή πάνω από τον γλουτό που σφίγγει και στρογγυλεύει όλο
το γλουτό. Η τομή κρύβεται πάντα από μικρό εσώρουχο ή μαγιό, μέχρι να
σταθεροποιηθεί.
– Μια κάθετη εκτομή στην εσωτερική επιφάνεια του μηρού. Εκεί, με κατάλληλη εκτομή, σφίγγει μεγάλο μέρος του μηρού και είναι το καλύτερο μέρος για να κρυφτεί μια τομή. Επιπλέον, επειδή δεν είναι φυσιολογική πτυχή, “κλείνει” πολύ καλά, ώστε σύντομα γίνεται αδιόρατη.
Τι πρέπει να κάνω πριν την επέμβαση;
– Δεν θα πρέπει να είσαι κρυωμένη ή να έχεις άλλη σοβαρή νόσο
– Να αποφύγεις την ασπιρίνη, την λεκιθίνη και την βιταμίνη Ε δέκα μέρες πριν την επέμβαση
– Καλό είναι να ελαττώσεις το κάπνισμα, αν καπνίζεις
– Θα χρειαστεί να κάνεις κάποιες εξετάσεις (γενική αίματος, σάκχαρο, ουρία, ηλεκτροδιαγράφημα)
– Να μην έχεις φάει τίποτα το πρωί της επέμβασης
– Να μην φοράς μακιγιάζ, κοσμήματα και να μην έχεις βαμμένα νύχια
Πότε θα γυρίσω σπίτι;
Μπορείς να επιστρέψεις σπίτι ακόμη και την ίδια μέρα της εγχείρισης. Τις πρώτες ώρες μετά την εγχείριση χορηγούνται τα απαραίτητα αναλγητικά για να προληφθούν οι πόνοι. Βέβαια θα πρέπει να ξέρεις πως πρέπει να περάσουν 2-3 εβδομάδες για να αναρρώσεις πλήρως.
Μετά από 6-7 ημέρες θα πρέπει να επισκεφθείς τον γιατρό σου για έλεγχο, αλλά και για να αφαιρεθούν τα ράμματα της λιποαναρρόφησης. Αλλαγές ή αφαιρέσεις σε άλλα ράμματα δεν χρειάζονται. Μπορείς να συνοδεύσεις την εγχείριση με φυσικοθεραπεία, για να υποχωρήσει πιο γρήγορα το πρήξιμο.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ;
Είναι πιθανό τις πρώτες μέρες να εμφανιστεί λίγο αίμα στους επιδέσμους. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί αλλαγή χρώματος τοπικά: να γίνει πιο σκούρο ή πιο ανοικτό. Τέλος, σε περίπτωση που παρουσιαστεί υπετροφική ουλή, ο γιατρός σου μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα εύκολα και αποτελεσματικά!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ