Μήπως ροχαλίζει ο σύντροφός σου;

Ξαπλώνεις στο κρεβάτι και πριν προλάβεις να το καταλάβεις, αρχίζει η συναυλία. Primo Secondo, το ροχαλητό του συντρόφου σου δεν λέει να σε αφήσει να κλείσεις μάτι. Κι αν σου φέρει ως δικαιολογία, πως είναι φυσιολογικό απάντησε του αυτό: “Η φυσιολογική αναπνοή είναι αθόρυβη και οι μεταβολές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι επίσης αθόρυβες, υπό φυσιολογικές συνθήκες” εξηγεί η Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη.
“Στο ροχαλητό, η φυσιολογική απώλεια του μυϊκού τόνου του αναπνευστικού δέντρου λόγω ύπνου, σε συνδυασμό με την ύπαρξη παραγόντων που προκαλούν περαιτέρω δυσκολία στην δίοδο του αέρα, προκαλούν χαρακτηριστικούς ήχους” αναφέρει η κ. Μοσχοβάκη, περιγράφοντας τα άτομα εκείνα που ενδέχεται να υποφέρουν από ροχαλητό:
Συνήθως είναι…
– Άτομα με φυσιολογικώς στενές αναπνευστικές οδούς λόγω κατασκευής (π.χ. μικρή γνάθος, παχυσαρκία, υπερτροφικές αμυγδαλές),
– Άτομα με εκκρίσεις που εμποδίζουν τον διερχόμενο αέρα (π.χ. επί λοιμώξεων, αλλεργίας, αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης), νοσήματα που αλλοιώνουν την φυσιολογική λειτουργία της αναπνοής (π.χ. εγκεφαλικά νοσήματα, ορμονικές διαταραχές, καρδιακά νοσήματα) εμφανίζουν παροδικό ή μόνιμο ροχαλητό. Σε ορισμένες παθολογικές περιπτώσεις, το μόνο αρχικό σύμπτωμα, είναι η εμφάνιση ροχαλητού ή η επιδείνωση ροχαλητού, που προϋπάρχει.
Τι μπορείς να κάνεις;
Σε όποια κατηγορία και αν ανήκει ο σύντροφός σου ή ακόμη και εσύ η ίδια, υπάρχει λύση. Εκείνο που πρέπει να κάνεις είναι να εντοπίσεις τι είναι αυτό που το προκαλεί και να το θεραπεύσεις. Αν πάλι το ροχαλητό οφείλεται σε σωματική κατασκευή, φρόντισε να αποφύγεις τα παρακάτω:
1. Η παχυσαρκία αποτελεί συχνό αίτιο ή παράγοντα επιδείνωσης του προβλήματος. Πρέπει να διατηρείς φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος.
2. Πρέπει να αποφεύγεις την κατάχρηση αλκοόλ και φαρμάκων. Δεν πρέπει να κάνεις χρήση υπνωτικών και αλκοόλ πριν τον ύπνο.
3. Πρέπει να αποφεύγεις τα νυχτερινά γεύματα. Το τελευταίο γεύμα να λαμβάνεται δύο με τρεις ώρες πριν τον ύπνο.
4. Το κάπνισμα επιδεινώνει το πρόβλημα.
5. Η ύπαρξη των οργανικών παραγόντων που προαναφέρθηκαν οξύνει το πρόβλημα.

Αν δεν ενοχλώ τον σύντροφό μου, τι πειράζει να ροχαλίζω;

Το ζήτημα δεν αφορά μόνο στην ψυχική ηρεμία και ξεκούραση του συντρόφου σου. Το ροχαλητό μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό. “Όταν η τελική ποσότητα αέρα και οξυγόνου που πρέπει να έχει στην διάθεσή του το ανθρώπινο σώμα, για να γίνεται ομαλά η ανταλλαγή αερίων διαταράσσεται σημαντικά, λόγω επεισοδίων άπνοιας στον ύπνο, τότε το ροχαλητό μπορεί να αποβεί επικίνδυνο” επισημαίνει η παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη.

Θανατηφόρες επιπλοκές του μπορεί να είναι:
– επικίνδυνες καρδιακές αρρυθμίες
– σοβαρή υποξία
– καρδιοαναπνευστική ανακοπή.

Συμπτώματα…
Αν κατά τη διάρκεια της ημέρας παρατηρείς πως υποφέρεις από υπνηλία, διαταραχές πίεσης, αδυναμία συγκέντρωσης, κόπωση αυτά μπορεί να οφείλονται στο ροχαλητό. Καλό είναι να επισκεφθείς έναν ειδικό, ο οποίος και θα εκτιμήσει τη σοβαρότητα του επίμονου ροχαλητού. Η εξέταση που χρειάζεται γίνεται ενδονοσοκομειακώς με ειδικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται κατά την διάρκεια του ύπνου (μελέτη ύπνου, ηλεκτροεγκεφαλογραφία ύπνου, ηλεκτρομυογραφία ύπνου, ηλεκτροκαρδιογραφία ύπνου, οξυμετρία ύπνου, ηλεκτροοφθαλμογραφία ύπνου).

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164