Μετά το κοινό κρυολόγημα είναι η πιο συχνή πάθηση στις σεξουαλικά ενεργές γυναίκες. Δυστυχώς για άλλη μια φορά, η ουρολοίμωξη εμφανίζεται 30 φορές συχνότερα στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες.
Πώς θα την αντιμετωπίσεις και τι μπορείς να κάνεις για να την προλάβεις;
Πώς θα καταλάβω ότι έχω ουρολοίμωξη;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Οι ουρολοιμώξεις μπορεί να έχουν συμπτώματα με τσούξιμο κατά την ούρηση, συχνουρία, πυρετό (δέκατα), ναυτία, κοιλιακό πόνο, εμετό (συμπτωματικές ουρολοιμώξεις) ενδέχεται όμως, να μην έχουν κανένα σύμπτωμα και να αποκαλύπτονται μόνο μετά από εξέταση ούρων (ασυμπτωματικές ουρολοιμώξεις) κατά την διάρκεια προληπτικής παθολογικής εξέτασης ρουτίνας. Σημαντική για την εκδήλωση ή όχι συμπτωμάτων είναι η αντίδραση του οργανισμού στο επιτιθέμενο μικρόβιο και η θέση της προσβολής του ουροποιητικού” επισημαίνει η παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη.
Ποιες είναι οι πιο πιθανές αιτίες;
“Οι ουρολοιμώξεις οφείλονται σε παθογόνους οργανισμούς που προσβάλλουν τα ούρα, την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα και τον νεφρό” εξηγεί η Αναστασία Μοσχοβάκη και διακρίνει τους οργανισμούς σε:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
– Η Escherichia coli προκαλεί το 80% περίπου των οξέων λοιμώξεων σε ασθενείς χωρίς καθετήρες, ουρολογικές ανωμαλίες και λίθους.
– Ο staphylococcus saprophyticus προκαλεί επίσης αρκετές ουρολοιμώξεις σε νεαρές γυναίκες. Άλλα μικρόβια όπως ο proteus, klebsiella, enterobacter, serratia, s aureus, εντερόκοκκοι ευθύνονται για μικρότερα ποσοστά ουρολοιμώξεων. Ο ρόλος τους είναι σημαντικός σε υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, σε λίθους νεφρών, σε αποφράξεις ουροποιητικού, σε περιπτώσεις ιατρικών χειρισμών όπως καθετηριασμών της ουροδόχου κύστης.
– Σε ορισμένες περιπτώσεις, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα όπως τα Chlamydia trachomatis, η neisseria gonorrhoeae, ο ιός του έρπητα έχουν κυρίαρχο ρόλο. Οι γυναίκες είναι επιρρεπείς σε ουρολοιμώξεις λόγω βραχείας ουρήθρας.
Τι να προσέξω;
“Παράγοντες που προδιαθέτουν στην ανάπτυξη ουρολοιμώξεων είναι η κατάχρηση αντιβιοτικών, οι κακές συνθήκες σεξουαλικής ή ατομικής υγιεινής (π.χ. έκθεση του κόλπου και της ουρήθρας με μικρόβια από τον πρωκτό κατά το sex), η μη εφαρμογή προφυλακτικού, η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών, η χρήση ορισμένων σπερματοκτόνων και διαφραγμάτων ως αντισύλληψη” εξηγεί η παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη.
Σε γενικές γραμμές φρόντισε:
1. Να επισκέπτεσαι την τουαλέτα αμέσως μετά τη σεξουαλική πράξη. Βοηθά να αποβάλονται τα βακτηρίδια που πιθανά μπήκαν διαμέσου της ουρήθρας κατά την διάρκεια του σεξ.
2. Να μην αμελείς το να πας στην τουαλέτα, αμέσως μόλις αισθάνεσαι την ανάγκη. Τα μικρόβια μπορούν να αναπτυχθούν αν μείνουν στάσιμα στα ούρα.
3. Η υγιεινή στην τουαλέτα είναι ιδιαίτερα σημαντική. Σκουπίσου πάντα με φορά από μπροστά προς τα πίσω, για να μην μεταφέρεις μπροστά τα βακτηρίδια που εδράζονται στον πρωκτό.
4. Σημαντική είναι και η επιλογή εσωρούχου. Προτίμησε τα βαμβακερά εσώρουχα, αφού τα συνθετικά παγιδεύουν την υγρασία και την θερμότητα στην περιοχή και ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων. Πρόβλημα μπορεί να σου προκαλέσουν και τα στενά τζιν.
5. Πολλά υγρά καθημερινά είναι το μυστικό για την κατάλληλη πρόληψη. Τουλάχιστον 6-8 ποτήρια νερό θα “καθαρίσουν” το ουροποιητικό σύστημα και θα μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης.
6. Υπάρχουν πολλές τροφές που προστατεύουν από την ουρολοίμωξη. Δύο με τρία φλυτζάνια χυμό φραγκοστάφυλου καθημερινά μειώνουν την ικανότητα των βακτηρίων να προσβάλουν το ουροποιητικό σύστημα. Ο χυμός μούρων και βατόμουρων μπορεί επίσης να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Τα κράνμπερυ είναι τέλος εξαιρετική τροφή για την πρόληψη της ουρολοίμωξης.
7. Θα πρέπει επίσης να ελαττώσεις το αλκοόλ και τον καφέ, τα οποία ερεθίζουν την κύστη.
8. Στην υγιεινή της περιοχής βοηθά και η βιταμίνη C, που θα βρεις σε αφθονία στα πορτοκάλια. Επιπλέον, το ασκορβικό οξύ, μειώνει την συγκέντρωση μικροβίων στα ούρα και έτσι προλαμβάνει την λοίμωξη. Ασκορβικό οξύ βρίσκεται στα ακτινίδια, την παπάγια, τον μαϊντανό, τις φράουλες, το μπρόκολο και το μάνγκο.
Μήπως η ουρολοίμωξη οφείλεται σε άλλες ασθένειες;
Η παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη εξηγεί ποιες ασθένεις μπορεί να προκαλέσουν ουρολοίμωξη: “Οργανικά νοσήματα και διαταραχές όπως υψηλό ουρικό οξύ αίματος, υψηλό σάκχαρο αίματος, λίθοι του νεφρού, παθήσεις του νωτιαίου μυελού, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η υπερτροφία προστάτη, η καταστολή του ανοσοποιητικού πρέπει να εντοπίζονται εγκαίρως με σωστή περιοδική παθολογική προληπτική εξέταση και να θεραπεύονται σωστά, διότι προδιαθέτουν σε ουρολοιμώξεις”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ