Ξυπνάς και αρχίζεις να νιώθεις εκείνη τη γνωστή φαγούρα, τον πόνο… Τρέμεις κοιτώντας στον καθρέφτη πως θα αντικρύσεις το γνωστό σημάδι. Ο επιχείλιος έρπης ξαναεμφανίστηκε κι εσύ έχεις ραντεβού… Πακέτο!
Μήπως να μάθεις τα πάντα για τον επιχείλιο έρπητα και να ξεμπερδέψεις μια και καλή με αυτόν;
Ο επιχείλιος έρπης προσβάλλει το 60-80% του γενικού πληθυσμού – άνδρες και γυναίκες – στο δυτικό κόσμο, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως εμφανίζουν όλοι τα ενοχλητικά του σημάδια.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ
Μικροσκοπικές λευκές φυσαλίδες, πύον και ξερά σκασμένα χείλη. Πόνος, κάψιμο, φαγούρα και μια ενοχλητική αίσθηση πως τα χείλη σου έχουν πρηστεί…
Σύμφωνα με τον Δερματολόγο Αφροδισιολόγο Εμμανουήλ Κουρή “η λοίμωξη από τον ιό του απλού έρπητα κυρίως τύπου Ι, εμφανίζεται στα χείλη συνήθως αλλά μπορεί και σε όλο το πρόσωπο”!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο ιός αυτοπεριορίζεται σε 7-10 ημέρες σύμφωνα με τον κ. Κουρή. Κι αν η συγκεκριμένη πληροφορία σε τρομάζει – πως θα βγεις από το σπίτι για τις επόμενες 10 μέρες; – το χειρότερο με τον έρπητα είναι πως μπορεί να υποτροπιάσει. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά πως μπορεί στα καλά καθούμενα να εμφανιστεί και πάλι.
ΤΙ ΤΟΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ
Όταν ο συγκεκριμένος ιός (HSV 1) προσβάλει κάποιον άνθρωπο, παραμένει πάντοτε στον οργανισμό. Κάποιοι είναι τυχεροί και δημιουργούν θετικά αντισώματα για τον ιό, πράγμα που τους επιτρέπει να μην εμφανίσουν έρπη ποτέ. Οι υπόλοιποι θα εμφανίσουν το αντιαισθητικό σημάδι του κάποια στιγμή.
Αρχικά, όπως καταλαβαίνεις αφού πρόκειται για ιό, ο πιο δημοφιλής τρόπος να τον κολλήσεις είναι το φιλί. “Η νόσος έχει δύο περιόδους αιχμής: μεταξύ 6 μηνών και 3 ετών και μετά τη σεξουαλική ωριμότητα ως αποτέλεσμα στοματικής μετάδοσης (φιλί, σταγονίδια)” εξηγεί ο δερματολόγος αφροδισιολόγος Εμμανουήλ Κουρής.
Τι είναι όμως εκείνο που κάνει τον έρπητα να εμφανίσει τα σημάδια του στο πρόσωπο; Πώς ενεργοποιείται και εμφανίζεται;
Ο επιχείλιος έρπης “ξυπνά” από εξωτερικούς παράγοντες που σε καταπονούν και μειώνουν την άμυνα του οργανισμού σου όπως:
– Έντονο σωματικό και συναισθηματικό στρες
– Περιόδους εμπύρετων νόσων
– Έντονη έκθεση στον ήλιο
– Κατά την προεμμηνορρυσιακή περίοδο
– Χειρουργικές ή οδοντιατρικές επεμβάσεις
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ;
Δυστυχώς, οι αλοιφές που κυκλοφορούν στα φαρμακεία δεν κάνουν σχεδόν τίποτα. “Οι κρέμες για τον έρπητα θεωρούνται μηδενικής δραστικότητας” εξηγεί ο κ. Κουρής και προτείνει την τοπική χρήση επιθεμάτων με καθαρό οινόπνευμα που μπορεί να καταστείλει τον έρπητα στην έναρξή του.
Από την άλλη, καλό είναι να έχεις ειδικά επιθέματα που θα βρεις στο φαρμακείο, προκειμένου να καλύψεις τα σημεία όπου εμφανίζεται ο έρπης και να μπορέσεις έτσι να χρησιμοποιήσεις τα καλλυντικά σου. “Τα φαρμακευτικά επιθέματα είναι όντως χρήσιμα. Αποθαρρύνουμε όμως τη χρήση καλυπτικών και make-up γιατί δυσχεραίνουν την επούλωση και μπορεί να προδιαθέσουν σε μικροβιακή επιμόλυνση” εξηγεί ο δερματολόγος αφροδισιολόγος Εμμανουήλ Κουρής.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΩ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ;
Καλά όλα, όμως εκείνο που θέλεις είναι μια θεραπεία για να μην ξυπνήσεις ξανά με το σημάδι του στα χείλη. Κάτι που θα απομακρύνει μια και καλή τον εφιάλτη του έρπητα. Ένας δερματολόγος θα σου συστήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για διάστημα 5 -10 ημερών. Ο στόχος της θεραπείας είναι με τη χρήση αντιικών φαρμάκων να απομακρύνει τα σημάδια, αλλά και να προλάβει τυχόν υποτροπές του ιού στο μέλλον.
Κι επειδή πρόκειται για χρόνια νόσο, υποτροπές πάνω από 6 φορές το χρόνο απαιτούν πολύμηνη κατασταλτική αγωγή με αντιιικά ή και ανοσοενισχυτικά φάρμακα.
Παράλληλα εσύ πρέπει να προσέχεις το στρες και όλους εκείνους τους παράγοντες που θα καταπονήσουν τον οργανισμό σου. “Κλειδί στην αντιμετώπιση της νόσου είναι η διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου ανοσοεπαγρύπνησης με μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες” αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κουρής.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ
Κι αν πιστεύεις πως ο επιχείλιος έρπης σου δημιουργεί μόνο προβλήματα που έχουν να κάνουν με την εμφάνιση, πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική. Αν η νόσος παρουσιάσει επιπλοκές ενδέχεται να:
-Μεταδοθεί και στα μάτια προκαλώντας κερατοεπιπεφυκίτιδα
-Να προκαλέσει κι άλλες δερματοπάθειες όπως ερπητικό έκζεμα, πολύμορφο ερύθημα
– αλλά και να μεταδοθεί στη γεννητική περιοχή με το στοματικό σεξ.
Η μετατροπή του σε γεννητικό έρπητα αποτελεί μια σοβαρή επιπλοκή, καθώς συνιστά μια νόσο χρόνια, επώδυνη κι επαχθή που διαταράσσει τη σεξουαλική ζωή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ