Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες. Εκείνο που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάς είναι πως με την κατάλληλη παρακολούθηση και εξέταση, δηλαδή την πρόληψη μια γυναίκα μπορεί να τον προλάβει.
Αν ένα κρούσμα καρκίνου διαγνωσθεί σε πρώιμο στάδιο – όπως συμβαίνει όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια – τότε οι πιθανότητες να αντιμετωπιστεί κατάλληλα, με επιτυχημένη θεραπεία, είναι 95%.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το τηλεοπτικό σποτ του ΑγκαλιάΖΩ για την ευαισθητοποίηση σε ότι αφορά στην αυτοεξέταση!
Γνωρίζεις τι είναι η αυτοεξέταση και πως να την κάνεις; Δες μέρος από το εκπαιδευτικό βίντεο εδώ..
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αφιερώνοντας λίγα λεπτά από το χρόνο σου μια φορά το μήνα, θα μάθεις το στήθος σου και θα μπορείς να παρατηρήσεις κάθε αλλαγή που μπορεί να κινήσει υποψίες. Η αυτοεξέταση πρέπει να γίνεται 7-8 μέρες μετά την περίοδο ή μια σταθερή μέρα του μήνα για τις γυναίκες που δεν έχουν περίοδο.
Αυτοεξέταση σε 3 εύκολα βήματα
Μπροστά στον καθρέφτη
Τοποθέτησε τα χέρια σου στα πλευρά και έλεγξε τα στήθη σου για οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα, στο μέγεθος, στο σχήμα ή για λακκούβες ή ραβδώσεις της επιδερμίδας. Έλεγξε ξανά, πρώτα τοποθετώντας τα χέρια στους γοφούς, πιέζοντας ώμους και αγκώνες μπροστά για να συσφίξεις τους μύες του στήθους και στη συνέχεια, σήκωσε τα χέρια και σταύρωσε τα απαλά πίσω από το κεφάλι.
Στο ντους
Σήκωσε το αριστερό σου χέρι. Με τα δάκτυλα του δεξιού χεριού, εξέτασε προσεκτικά το αριστερό στήθος με κυκλική φορά, ξεκινώντας από την εξωτερική πλευρά της κορυφής, πιέζοντας τόσο δυνατά όσο για να αισθάνεσαι τον ιστό από κάτω. Μετά από έναν ολοκληρωμένο κύκλο, προχώρησε ένα εκατοστό προς την κορυφή του στήθους και ξανακάνε τον κύκλο, συνεχίζοντας μέχρι να φτάσεις στη θηλή. Έλεγξε και την περιοχή πάνω από το στήθος, ειδικά την περιοχή της μασχάλης, για εξογκώματα ή για σκληρίες. Επανάλαβε στο δεξί στήθος.
Ξαπλωμένη
Με ένα μαξιλάρι κάτω από τον αριστερό ώμο, σήκωσε το αριστερό χέρι πάνω από το κεφάλι. Εξέτασε όλο το στήθος με κυκλικές κινήσεις, όπως περιγράφεται και στο βήμα 1ο. Επανάλαβε στο δεξί στήθος. Επίσης, πίεσε απαλά την κάθε θηλή και έλεγξε αν βγαίνει υγρό.
Δεν υπάρχει λόγος να ντραπείς ή να αναβάλλεις να αναφέρεις οποιαδήποτε αλλαγή ή ανωμαλία διαπιστώσεις στο γιατρό σου.
Από ποια ηλικία πρέπει να ξεκινήσει η εξέταση και κάθε πότε πρέπει να γίνεται;
>-Σύμφωνα με διεθνείς προδιαγραφές μία γυναίκα πρέπει να ξεκινήσει την κλινική εξέταση στην ηλικία των 20 ετών και να εξετάζεται κάθε 3 χρόνια μέχρι την ηλικία των 39 ετών και στη συνέχεια 1 φορά κάθε χρόνο.
-Από την ηλικία των 40 ετών η κλινική εξέταση πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με μαστογραφία. Περίπου 14% με 21% των περιπτώσεων του καρκίνου του μαστού διαγιγνώσκονται με κλινική εξέταση.
-Ένας πρώτος έλεγχος με μαστογραφία καλό είναι να γίνει στην ηλικία των 35 ετών, ενώ από τα 40 και μετά θα πρέπει να γίνεται κλινικός έλεγχος και μαστογραφία κάθε χρόνο.
Γιατί θα πρέπει να κάνω μαστογραφία;
-Οταν ο καρκίνος δεν έχει μεγαλώσει πολύ ή είναι σε πολύ αρχικό στάδιο μπορεί να μην είναι ψηλαφητός, αλλά μπορεί να διαπιστωθεί μόνο με την μαστογραφία.
– Η μαστογραφία μπορεί να ανακαλύψει όγκους σε πολύ πρώιμα στάδια κατά τα οποία η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική.
– Οσο μικρότερο είναι το μέγεθος του ογκιδίου τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα ίασης, καθώς και η πιθανότητα διατήρησης του μαστού. Γι΄ αυτό η έγκαιρη διάγνωση έχει μεγάλη σημασία.
– Η εξέταση μειώνει τον κίνδυνο για τις γυναίκες να πεθάνουν από καρκίνο μαστών.
ΑγκαλιάΖΩ: ΔΩΡΕΑΝ πρόληψη…
Η πρόεδρος του ομίλου εθελοντών κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ, Ιωσηφίνα Σκούρτα μίλησε στο TLIFE και εξήγησε πόσο σημαντική είναι η πρόληψη.
Εκτός από την αυτοεξέταση, είναι πολύ σημαντικό να αποβάλλει μια γυναίκα φόβους και ταμπού που την κρατούν μακριά από τον τακτικό προληπτικό έλεγχο. Ο όμιλος ΑγκαλιάΖΩ παρέχει σε όσες γυναίκες το επιθυμούν ένα ΔΩΡΕΑΝ πρόγραμμα εκπαίδευσης στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Το πρόγραμμα διαρκεί 2 ώρες και προβλέπει:
– Την προβολή DVD εκπαίδευσης στην αυτοεξέταση σε ομάδες νεαρών γυναικών παρουσία ογκολογικής νοσηλεύτριας, που επεξηγεί τυχόν απορίες.
– Ακολουθεί συζήτηση των μελών της ομάδας με ψυχολόγο κατά την οποία γίνονται καθαροί οι λόγοι (φόβοι – προκαταλήψεις) που εμποδίζουν τις γυναίκες να κάνουν προληπτικό έλεγχο και ενισχύεται η κινητοποίησή τους για πρόληψη.
– Συμπλήρωση ερωτηματολογίου για έρευνα όσο αφορά την γνώση και στάση των γυναικών απέναντι στην πρόληψη του καρκίνου.
Όταν ρωτήσαμε την κ. Σκούρτα για την βοήθεια και την δράση του υπουργείου σε ό,τι αφορά στον καρκίνο του μαστού, απάντησή της ήταν αποστομωτική: “Αν υπήρχε μια κεντρική πολιτική που να στηρίζει τις γυναίκες και να προωθεί παρόμοια προγράμματα εκπαίδευσης στην πρόληψη, τότε δεν θα υπήρχε ανάγκη των εθελοντικών οργανώσεων, όπως το ΑγκαλιάΖΩ”
Δήλωσε συμμετοχή στο δωρεάν πρόγραμμα του ομίλου ΑγκαλιάΖΩ στο τηλέφωνο 2104181641
email: oekk@otenet.gr
Καρκίνος του Μαστού: Τα συμπτώματα που πρέπει να σε ανησυχήσουν…κάνε κλικ εδώ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ