Το ελκυστικό χρώμα που χαρίζει η ηλιοθεραπεία και το σολάριουμ, είναι μεγάλος πειρασμός για όσους έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα αλλά και για όσους επιθυμούν να “σβήσουν” τη χλωμάδα και τις ατέλειες του δέρματός τους. Ο κίνδυνος όμως παραμονεύει, αφού η πολύ συχνή έκθεση στον ήλιο και στις λάμπες τεχνητού μαυρίσματος διπλασιάζουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Στις περιπτώσεις αυτές, είναι επιτακτική η ανάγκη για τακτικό έλεγχο της υγείας του δέρματος και άμεσο εντοπισμό των μεταβολών που παρουσιάζονται σε αυτό. Το πλέον ολοκληρωμένο σύστημα για την παρακολούθηση της υγείας του δέρματος είναι η νέα προληπτική εξέταση IQ Body Scanner Mapping, με την οποία πραγματοποιείται αυτοματοποιημένη ολόσωμη χαρτογράφηση και ανιχνεύονται άμεσα όλες οι μεταβολές στο δέρμα από εξέταση σε εξέταση.
Αυτόματος εντοπισμός των μεταβολών
Το σύστημα IQ Body Scanner Mapping εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θέτει νέα πρότυπα για την παρακολούθηση της υγείας του δέρματος και την πρόληψη του δερματικού καρκίνου, καθώς υπερέχει σε ένα βασικό σημείο: εντοπίζει αυτόματα όλους τους νεοεμφανιζόμενους και μεταβαλλόμενους σπίλους και παρακινεί τον ιατρό να εστιάσει την προσοχή του στις συγκεκριμένες βλάβες του δέρματος.
Με το IQ Body Scanner Mapping, κανένα σημείο του δέρματος δεν μένει αχαρτογράφητο. Είναι η εξέταση που σκανάρει αυτόματα όλη την επιφάνεια του δέρματος (ακόμα και τις παλάμες και τα πέλματα) και μέσα σε λίγα λεπτά αποτυπώνει έναν “χάρτη” με κάθε βλάβη και κάθε σπίλο ξεχωριστά. Αμέσως μετά, πέραν της κλινικής εκτίμησης, το εξελιγμένο λογισμικό πρόγραμμα του συστήματος (Mole Analyser) εστιάζει στους πιο “ύποπτους” σπίλους, αναλύει τη δομή τους και τους βαθμονομεί, δηλαδή εκτιμάει τον βαθμό επικινδυνότητάς τους. Με τον τρόπο αυτόν, αποφεύγεται μεταξύ άλλων η άσκοπη αφαίρεση καλοηθών σπίλων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η ακριβής ανάλυση της δομής των σπίλων μέσω της ψηφιακής δερματοσκόπησης έχει μία ιδιαίτερη αξία για τις γυναίκες που θορυβούνται όταν εμφανίζονται σπίλοι στο στήθος που έχουν εικόνα που προσομοιάζει με μελάνωμα, και σπεύδουν να τους αφαιρέσουν, με αποτέλεσμα την δημιουργία ανεπιθύμητων ουλών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε πρόσφατη μελέτη της Πανεπιστημιακής Δερματολογικής Κλινικής του Σικάγο, Ιλινόις, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο “Journal of the American Academy of Dermatology”, αποδείχτηκε ότι μόνο με την δερματοσκόπηση μπορεί να αποφευχθεί η άσκοπη αφαίρεση σπίλων στην περιοχή του στήθους, η οποία συνήθως αφήνει πίσω της αντιαισθητικές ουλές σε μία περιοχή που αποτελεί κατ’ εξοχήν σύμβολο θηλυκότητας.
Απαραίτητη η ένταξη στο ετήσιο τσεκ-απ
Το IQ Body Scanner Mapping είναι η εξέταση που οφείλει να εντάξει κάθε άνθρωπος στο ετήσιο τσεκ-απ της υγείας του, ιδιαίτερα αν εκτίθεται πολύ συχνά στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου (καθημερινή ή συχνή ηλιοθεραπεία) και σε λάμπες τεχνητού μαυρίσματος (σολάριουμ), καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία δρα αθροιστικά για το δέρμα. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται όταν παρατηρούνται νεοεμφανιζόμενοι σπίλοι, μεταβολές στο χρώμα, το μέγεθος, το πάχος ή το ύψος των υπαρχόντων σπίλων, αλλαγές στο περιβάλλον δέρμα ή κάποια ασυνήθιστη αίσθηση, όπως κνησμός ή αίσθημα καύσου.
Η εξέταση IQ Body Scanner Mapping συστήνεται να επαναλαμβάνεται κάθε έξι μήνες για τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση δερματικού καρκίνου. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν όσοι έχουν ανοιχτόχρωμο, ευαίσθητο στον ήλιο δέρμα, άνθρωποι που έχουν πολλούς σπίλους ή μεγάλους σπίλους εκ γενετής ή άτυπους σπίλους, άνθρωποι που είχαν πάθει ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική ηλικία και όσοι έχουν ιστορικό δερματικού καρκίνου.
Είναι αλήθεια ότι ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί την πιο κοινή μορφή καρκίνου παγκοσμίως. Το IQ Body Scanner Mapping όμως μπορεί να τον προλάβει, αφού επιτρέπει ολοκληρωμένη και συστηματική παρακολούθηση όλων των σπίλων, ακόμα και των φαινομενικά ακίνδυνων. Με την έγκαιρη διάγνωση, επιτρέπεται πλήρης ίαση ακόμα και στην περίπτωση της κακοηθέστερης μορφής του δερματικού καρκίνου, του μελανώματος.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείς να επισκεφτείς την ιστοσελίδα tzermias.gr ή να παρακολουθήσεις το σχετικό βίντεο:
Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς, Δερματολόγος
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ