Το πιο ενοχλητικό πράγμα για μια γυναίκα είναι η πρησμένη κοιλιά, γιατί ούτε το τζιν μπορεί να κλείσει εύκολα ούτε να βάλει ένα εφαρμοστό μπλουζάκι. Άσε που και η αίσθηση είναι απαίσια. Τι μπορεί να φταίει και πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτό και να αποκτήσουμε επίπεδη κοιλιά; Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη μας εξηγεί, δίνοντάς μας χρήσιμα tips και μια δίαιτα με όλα εκείνα τα τρόφιμα που καταπολεμούν το φούσκωμα. Με το διαιτολόγιο αυτό και με μια συστηματική άσκηση μπορείς να χάσεις 4 και παραπάνω κιλά σε ένα μήνα.
ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΠΡΗΣΜΕΝΗ ΚΟΙΛΙΑ
Ο λόγος που είναι πρησμένη η κοιλιά σου μπορεί να είναι συχνά λόγω κακής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος (δυσπεψία, δυσκοιλιότητα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου/κολίτιδα). Ωστόσο, έρευνες έχουν δείχνει πως μπορείς να επισπεύσεις την πέψη και να νικήσεις το πρήξιμο με λίγα απλά τρόφιμα και ακολουθώντας πάντα συχνότητα γευμάτων. Βάλε αυτές τις ιδέες σε εφαρμογή και σε μια εβδομάδα η κοιλιά σου θα είναι πιο επίπεδη, ώστε να νιώθεις πιο σέξι και πιο άνετα μέσα στα ρούχα σου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
* Να θυμάσαι ότι το διαιτολόγιο αυτό δεν αποτελεί ένα εξατομικευμένο διαιτολογικό πλάνο αλλά ένα απλό προφίλ διατροφής. Εάν θέλεις μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό διατροφολόγο για να σου δώσει τις σωστές κατευθυντήριες οδηγίες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΑΥΤΑ ΤΑ TIPS ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΟ ΠΡΗΞΙΜΟ
1. Πρόσθεσε φυτικές ίνες στο διαιτολόγιό σου
Γιατί νικούν το πρήξιμο: Η δυσκοιλιότητα διαστέλλει την κοιλιά σου και ένας εύκολος τρόπος για να απαλλαγείς από αυτό είναι να καταναλώνεις κάθε πρωί δημητριακά ολικής αλέσεως, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα.
2. Μείωσε το νάτριο (αλάτι)
Γιατί νικά το πρήξιμο και την κατακράτηση υγρών: γεγονός που κάνει τον δείκτη της ζυγαριάς να κολλάει. Οι περισσότεροι από εμάς τρώμε περισσότερο από το διπλάσιο νάτριο που θα έπρεπε -φτάνοντας τα 3.400 mg την ημέρα, αντί για τη συνιστώμενη ποσότητα των 1500, σύμφωνα με το CDC. Σταμάτα το αλάτισμα του φαγητού σου στο τραπέζι, και έλεγξε το νάτριο στις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων, οι οποίες παρέχουν περίπου τα τρία τέταρτα της ημερήσιας πρόσληψης για τις περισσότερες γυναίκες.
3. Πρόσθεσε τρόφιμα πλούσια σε κάλιο
Γιατί νικάει το πρήξιμο: Τρόφιμα όπως οι μπανάνες, οι ντομάτες και οι πατάτες βοηθούν το σώμα σου να απαλλαγεί από το υπερβολικό βάρος του νερού, ελαχιστοποιώντας τη μέση σου. Το επιπλέον νερό υπάρχει συνήθως διότι τα δύο κύρια μέταλλα που ελέγχουν την ποσότητα του νερού στο σώμα σου, το κάλιο και το νάτριο, έχουν βρεθεί εκτός ισορροπίας. Όταν τα επίπεδα νατρίου είναι πολύ υψηλά, τότε οι ιστοί σου κρατάνε υγρά. Μπορείς να αποκαταστήσεις την ισορροπία νατρίου-καλίου με την αύξηση της πρόσληψης καλίου σε ένα βέλτιστο επίπεδο 4.700 mg ανά ημέρα. Για να το κάνεις αυτό, θα πρέπει να τρως περίπου 4½ φλιτζάνια προϊόντων καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων των ιδιαίτερα πλούσιων πηγών που αναφέρονται παρακάτω. Καθώς θα εξισορροπείς τον οργανισμό σου, θα αποβάλλεις το επιπλέον νάτριο μαζί με το νερό. Αποτέλεσμα: Λιγότερο πρήξιμο.
-Τρόφιμα πλούσια σε κάλιο (4.700 mg): 1 μέτρια ψητή πατάτα με τη φλούδα, 1 μέτρια μπανάνα, 1 μέτρια παπάγια, ½ φλιτζάνι edamame ατμού, ½ φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας, ½ φλιτζάνι μαγειρεμένο σπανάκι, 1 μέτριο πορτοκάλι.
4. Πρόσθεσε περισσότερα υγρά
Γιατί νικάνε το πρήξιμο: Συμβάλλει στην καλύτερη πέψη των τροφών και στην προώθησή τους στο έντερο καταπολεμώντας την δυσκοιλιότητα. Οι γυναίκες που δεν πίνουν επαρκή υγρά μπορούν να έχουν αυτή την αίσθηση της πρησμένης κοιλιάς, παρά όλες τις άλλες προσπάθειες τους για να απαλλαγούν από αυτή. Πόσα υγρά χρειάζεσαι; Για να απαλλαγούμε από το φούσκωμα πρέπει να είμαστε καλά ενυδατωμένες, έτσι στόχος είναι να πίνουμε τουλάχιστον 8 ποτήρια υγρών κάθε μέρα, καθώς και η κατανάλωση άφθονων τροφίμων πλούσιων σε υγρά, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Μπορείς να καλύψεις τις απαιτήσεις σου με οποιοδήποτε υγρό, συμπεριλαμβανομένου του νερού, του γάλακτος, του χυμού, του καφέ, του τσαγιού, ροφημάτων κρόκου κοζάνης αλλά όχι με αλκοόλ, το οποίο αφυδατώνει τον οργανισμό σου.
5. Δώσε έμφαση στην καλή μάσηση
Γιατί νικάει το πρήξιμο: Όταν τρως, να μασάς αργά με το στόμα σου κλειστό, προκειμένου να μην καταπίνεις αέρα, γεγονός που προκαλεί δυσπεψία και φούσκωμα στην κοιλιά.
6. Πρόσθεσε γιαούρτι με προβιοτικά
Γιατί νικάει το πρήξιμο: Τα γιαούρτια που περιέχουν ζωντανά βακτήρια, αλλιώς γνωστά και ως προβιοτικά, μπορούν να βοηθήσουν. Αν και οι ερευνητές δεν κατανοούν πλήρως το μηχανισμό, μια μελέτη στο περιοδικό της Αμερικανικής Διαιτητικής Εταιρείας διαπίστωσαν ότι τα βακτήρια φαίνεται να μπορούν να ελέγξουν το πρήξιμο της κοιλιάς προκαλώντας μια βελτίωση στην κινητικότητα του εντέρου, ανακουφίζοντας έτσι από τη δυσκοιλιότητα.
7. Πίνε περισσότερο πράσινο τσάι
Γιατί νικάει το πρήξιμο: Εργαστηριακές και κλινικές μελέτες σε ζώα και ανθρώπους υποστηρίζουν την αντιοξειδωτική ικανότητα των κατεχινών του πράσινου τσαγιού στο μεταβολισμό, αυξάνοντας τις καύσεις και τη μείωση του σωματικού λίπους, τόσο του υποδόριου όσο και του σπλαχνικού (κοιλιακού). Επιπλέον έρευνες έχουν δείξει ότι η συστηματική καθημερινή κατανάλωση πράσινου τσαγιού με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες (2-3 ποτήρια) αυξάνει τις καύσεις κατά 3-4%. Η παραπάνω διαπίστωση προκύπτει και από έρευνα που διεξήχθη σε υπέρβαρους, όπου καταγράφηκε μέσος όρος απώλειας βάρους 4.6% και μείωση της περιφέρειας της κοιλιάς 4.5%, με την καθημερινή κατανάλωση ενός εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες επί 12 εβδομάδες. Επιπρόσθετα, η συμβολή των κατεχινών του πράσινου τσαγιού στο αδυνάτισμα επιβεβαιώθηκε και από την έρευνα που διεξήχθη από τους Tomonori et al και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity, καθώς οι άνδρες που έπιναν περίπου 6 φλιτζάνια πράσινο τσάι για 12 εβδομάδες είχαν 2,5% απώλεια σωματικού βάρους, ενώ οι γυναίκες έχασαν 3 εκατοστά από την περιφέρεια της μέσης, χωρίς αλλαγή των άλλων συνηθειών τους.
ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΛΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΠΙΤΙ ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Επιμέλεια: Θεοδωροπούλου Δέσποινα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ