Crash Test: Αρνάκι ή γεμιστή γαλοπούλα; Ο Δημήτρης Γρηγοράκης απαντά!

Θα επιμείνεις στην ελληνική παράδοση που θέλει αρνάκι ή θα δοκιμάσεις την τέχνη σου στη γεμιστή γαλοπούλα; Ποιο από τα δύο πιάτα είναι πιο ωφέλιμο;
Ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης αναλύει τα δύο πιάτα και σου εξηγεί ποιο είναι καλύτερο αυτές τις γιορτές για τη σιλουέτα σου.

ΑΡΝΑΚΙ VS ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ
Απλότητα…
Το παραδοσιακό ψητό αρνάκι χαρακτηρίζει η απλότητα, μιας και για την παρασκευή του απαιτείται μόνο το κρέας, σκόρδο, λαδολέμονο και αλατοπίπερο.
Ποικιλία…
Αντίθετα, τη γεμιστή γαλοπούλα διακρίνει μία ποικιλία υλικών με πιο αντιπροσωπευτικά το κουκουνάρι, τα κρεμμύδια, τα συκωτάκια του κοτόπουλου, άνιθος, αυγά, κιμάς, ρύζι, αμύγδαλα , κάστανο και σταφίδες.

Ποιο έχει πιο πολλές θερμίδες;
Παρότι πιο απλό το αρνάκι έχει υψηλότερο θερμιδικό περιεχόμενο -550 θερμίδες! Αντίθετα η μια μερίδα γαλοπούλα γεμιστή περιέχει 450 θερμίδες. Επίσης τα συνολικά λιπαρά που κυμαίνονται από 18% μέχρι και 37%, ποσοστό πολύ πιο υψηλό από το αντίστοιχο της γαλοπούλας που δεν ξεπερνά το 6%. Τέλος, το ψητό αρνί έχει περισσότερα κορεσμένα λιπαρά (8.9% έναντι 0.9%) τα οποία ως γνωστόν συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών.

Τι γίνεται όμως με τη γέμιση;
Καλά το κρέας της γαλοπούλας! Τι γίνεται όμως με την λαχταριστή γέμισή της; Ενώ θα περίμενε κάποιος το ποσοστό λίπους της γαλοπούλας με τη γέμιση να είναι μεγαλύτερο από εκείνο του αρνιού, διαψεύδεται μιας και τα υλικά της γέμιση είτε δεν περιέχουν λίπος (σταφίδες, κρεμμύδι, άνιθος, ρύζι, κάστανα), είτε εκείνα που περιέχουν λίπος (κουκουνάρι, τα συκωτάκια του κοτόπουλου, αυγά, κιμάς, αμύγδαλα) μετέχουν σε τόσο μικρή αναλογία ανά μερίδα έτσι ώστε να θεωρείται ότι δεν συνεισφέρουν στο ολικό ποσοστό λίπους της γεμιστής γαλοπούλας.

Τα ωφέλη της γέμισης!
Τα αμύγδαλα τα οποία περιέχονται στη γέμιση της γαλοπούλας της προσδίδουν ένα ποσοστό βιταμίνης Ε που ως γνωστόν λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό και προλαμβάνει τα καρδιαγγειακά. Τα αυγά με τη σειρά τους βελτιώνουν την περιεκτικότητα της γαλοπούλας σε ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, νιασίνη, βιοτίνη, δηλαδή σε υψηλής ποιότητας πρωτεϊνες, βιταμίνες και μέταλλα. Επιπλέον, τα αμύγδαλα μαζί με τα αυγά και το ρύζι αυξάνουν το πρωτεϊνικό περιεχόμενο της γαλοπούλας.

AND THE WINNER IS…

Όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, η γεμιστή γαλοπούλα αποτελεί μία πολύ καλή διατροφική επιλογή στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι και υπερτερεί κατά πολύ του αρνιού.

Ωστόσο, θα πρέπει πάντα καταναλώνουμε με μέτρο οποιοδήποτε τρόφιμο μιας και η καταναλωθείσα ποσότητα συμμετέχει στο να χαρακτηριστούν οι διατροφικές μας επιλογές ως σωστές ή λάθος.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164