Η διαιτολόγος διατροφολόγος Μαρία Γκέκα ετοίμασε για εσένα και το TLIFE τα δέκα πιο σημαντικά τρόφιμα που δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι σου όλο το καλοκαίρι… για πολλούς λόγους το καθένα!!!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δεύτερο στην κατάταξη έρχεται το πεπόνι. Πλούσιο σε βιταμίνη C, δεν περιέχει καθόλου λίπος (κάτι που ισχύει για τα περισσότερα φρούτα εκτός του αβοκάντο). Ακόμη περιέχει βιταμίνη Α, η οποία είναι σημαντική για την καλύτερη όραση και βοηθά στην άμυνα από μολύνσεις. Επίσης περιέχει νιασίνη, θειαμίνη, κάλιο και βιταμίνη Β6 η οποία συμβάλλει στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία. Όσον αφορά τη βιταμίνη C, περιέχεται σε υψηλά ποσοστά βοηθώντας και αυτή με τη σειρά της το αμυντικό σύστημα του οργανισμού ενάντια στις μολύνσεις, προστατεύοντας παράλληλα από το οξειδωτικό στρες.
3. ΡΟΔΑΚΙΝΟ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πλούσιο σε βιταμίνες C και Ε, αντιοξειδωτικά, βιοτίνη ενώ παράλληλα είναι και μια καλή πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες βελτιώνουν την κινητικότητα του εντέρου, μειώνουν τα επίπεδα της “κακής” LDL χοληστερόλης, ενώ παράλληλα ασκούν και προστατευτική δράση στο έντερο μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Α και περιέχει υδατάνθρακες, πηκτίνη, βιταμίνη C, Β1, βΒ2, β-καροτένιο, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, ενώ συνάμα αποτελεί κύρια πηγή κυτταρινών. Το β-καροτένιο, όντας αντιοξειδωτικό, έχει βρεθεί ότι προλαμβάνει την εμφάνιση καρκίνου στον πνεύμονα και του δέρματος. Διατηρεί υγιές το νευρικό σύστημα, ενώ ρυθμίζει τη λειτουργία του στομάχου και των εντέρων.
Το σταφύλι, εκτός από νόστιμο και θρεπτικό φρούτο, είναι και φάρμακο κατά της δυσπεψίας, της δυσκοιλιότητας, της χρόνιας κολίτιδας, της ατονίας και των αιμορροΐδων. Πολλές από τις θεραπευτικές ιδιότητες των σταφυλιών αποδίδονται στην καθαρή γλυκόζη (το σταφυλοσάκχαρο), καθώς απορροφάται και αφομοιώνεται αμέσως από τον οργανισμό, δίνοντάς του ενέργεια και ευεξία.
Αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, β καροτένιου και φολικού οξέως, καθώς και καλίου, ασβεστίου και φωσφόρου. Αν καταναλωθούν αποξηραμένα προσφέρουν ικανοποιητικές ποσότητες σιδήρου και απελευθερώνουν μεγάλα ποσά ενέργειας στον οργανισμό. Είναι ιδανικά για την καταπολέμηση της κολίτιδας και της δυσκοιλιότητας (κυρίως όταν τρώγονται το πρωί, με άδειο στομάχι), συμμετέχουν ουσιαστικά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου (λόγω του καλίου, της βιταμίνης Β6 και των ινωδών ουσιών τους) και μειώνουν τη χοληστερόλη και επομένως τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων.
Το εξωτικό μάνγκο αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και Α και έχει αντιοξειδωτική δράση. Η βιταμίνη C συμβάλλει στο σχηματισμό γλυκογόνου (δηλαδή “βενζίνης” για να έχεις ενέργεια και να νιώθεις ξεκούραστη) αλλά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η βιταμίνη Α συμβάλλει στην καλή υγεία των ματιών.
Πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία και σίδηρο. Το δημητριακό αυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β1 αλλά και σε άλλα αντιοξειδωτικά στοιχεία (καροτενοειδή).
Τελευταίο και καλύτερο είναι το αγαπημένο σε όλους μας παγωτό. Το παγωτό περιέχει μεγάλη ποσότητα γάλακτος, άρα είναι τρόφιμο πλούσιο σε ασβέστιο και βοηθά στην καλή υγεία των οστών και των δοντιών. Επίσης αποτελεί καλή πηγή φωσφόρου και βιταμίνης Α.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ