Χρόνια είχε να εμφανιστεί τέτοια snack mania! Μια δροσιστική λιχουδιά που παρά την κρίση κάνει τα μαγαζάκια να ξεφυτρώνουν παντού σαν τα μανιτάρια. Η απόλυτη εμμονή είναι και υγιεινή και παιχνιδιάρικη, ενώ οι θερμίδες της δεν ξεπερνούν πολύ εκείνες μια μπανάνας! Το Frozen Yogurt φαίνεται πως ήρθε για να μείνει! Μάθαμε τα πάντα για αυτό και σου τα παρουσιάζουμε εδώ…
“Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι το παγωμένο γιαούρτι προσφέρει μία νέα εναλλακτική για ένα νόστιμο, δροσερό και δυνητικά υγιεινό σνακ που αποκτά όλο και περισσότερους φανατικούς υποστηρικτές” επισημαίνει η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Έρικα Νταουτίδου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ανακάλυψε λοιπόν πόσες θερμίδες έχει, πόσες προσθέτεις ανάλογα με το topping που επιλέγεις, αλλά και σε τι υπερτερεί του παγωτού!
ΚΑΙ ΑΠΟ ΘΕΡΜΙΔΕΣ; ΟΣΟ ΜΙΑ ΜΠΑΝΑΝΑ!
“Αν καταναλώσουμε 100g παγωμένου γιαουρτιού (μια μεγάλη μπάλα) θα πάρουμε τις θερμίδες μιας μπανάνας, ή ενός κεσέ φρέσκου γιαουρτιού“! Εκπληκτικό; Δες στον πίνακα που ετοίμασε για εσένα η διαιτολόγος τις θερμίδες που περιλαμβάνει, αλλά και συνολικά τα θρεπτικά του συστατικά.
*Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η θρεπτική και θερμιδική αξία του παγωμένου γιαουρτιού. Φυσικά, ανάλογα με τη συνταγή, τον παρασκευαστή και τη φίρμα του γιαουρτιού που θα επιλέξουμε θα συναντήσουμε διαφοροποιήσεις.
Calories Test: Tο πρώτο κρίσιμο σημείο ελέγχου λοιπόν είναι η ποσότητα γιαουρτιού που θα βάλουμε. Σε πολλά καταστήματα τύπου self service μπορούμε να ελέγξουμε την ποσότητα που βάζουμε. Ένας άλλος τρόπος είναι να βάλουμε μία ποσότητα περίπου ίση με ½ φλιτζάνι, να τη ζυγίσουμε και αν θέλουμε παραπάνω να προσθέσουμε λιγάκι ακόμα σε δεύτερη φάση. Αλλιώς, μπορούμε να ρωτήσουμε ποιο μέγεθος αντιστοιχεί σε 100g και να επιλέξουμε ανάλογα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΝΑΙ, ΑΛΛΑ ΣΚΕΤΟ;
Ωραία όλα αυτά θα σκεφτείς! Αλλά ποιος θα πάρει σκέτο παγωμένο γιαουρτάκι; Όλοι έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με τα ζηλευτά toppings! Σοκολάτες, τριμμένο μπισκότο, σιρόπια και ό, τι άλλο βάλει ο νους σου βρίσκονται εκεί να σε δελεάζουν, να σε βάζουν σε πειρασμό.
“Για όσους επιθυμούν να ελέγχουν τις θερμίδες που καταναλώνουν, αυτό είναι το δεύτερο κρίσιμο σημείο ελέγχου, καθώς ανάλογα με τα toppings που θα επιλέξουμε, μπορούμε να ανεβάσουμε πολύ την περιεκτικότητα του σνακ μας σε θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη” εξηγεί η διαιτολόγος διατροφολόγος Έρικα Νταουτίδου!
Τι συστήνει η διαιτολόγος; “Η προσθήκη φρούτων, δημητριακών, μελιού και ξηρών καρπών είναι μια πιο ελαφριά επιλογή. Αν πάλι επιθυμούμε κάποιο πιο πληθωρικό topping και πάλι είμαστε ελεύθεροι να το απολαύσουμε. Απλά σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι σε αυτήν την περίπτωση, το παγωμένο γιαούρτι παύει να είναι ένα τόσο ελαφρύ γεύμα”!
Για να έχεις μια εικόνα, δες πόσες θερμίδες
Είναι όμως το Frozen Yogurt ο άξιος – και υγιεινός – αντικαταστάτης του παγωτού; Αν θέλαμε να συγκρίνουμε το παγωμένο γιαούρτι με ίση ποσότητα παγωτού τότε: 100γρ παγωτό (1 μεγάλη μπάλα) περιέχουν 200-300kcal ανάλογα με τη γεύση και τα συστατικά, όσες περίπου θερμίδες μας προσφέρουν 150γρ παγωμένου γιαουρτιού, με σιρόπι σοκολάτας και γλυκό του κουταλιού βύσσινο για παράδειγμα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ; Ναι, το παγωμένο γιαούρτι μπορεί να είναι μία υγιεινή και ελαφριά επιλογή αλλά είναι στο χέρι μας να την διατηρήσουμε έτσι. Όπως και να ‘χει, το frozen yogurt και οι πολλές επιλογές των toppings μας έχει φτιάξει τη διάθεση και έχει προσθέσει ποικιλία και χρώμα στο διαιτολόγιό μας.
D.I.Y. – Σπιτικό Frozen Yogurt
Θέλεις να το φτιάξεις μόνη σου στο σπίτι; Είναι απλό εύκολο και γρήγορο. Δεν έχεις παρά να κάνεις κλικ στη φωτογραφία και να δεις πως θα το ετοιμάσεις! Κράτησέ το στην κατάψυξή σου και σέρβιρε με όποιο topping θέλεις!
Πώς το ετοιμάζουν στα Frozen Yogurt Bars;
Συνήθως παρασκευάζεται αναμιγνύοντας γάλα και γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, ζάχαρη, ορό γάλακτος, ίσως κάποια άλλη γλυκαντική ουσία, όπως η δεξτρόζη, αρωματικές ουσίες όπως η βανίλια ή η μαστίχα, κακάο ή κάποιο φρούτο για την παρασκευή διαφορετικών γεύσεων και κάποιον σταθεροποιητή ώστε το παγωμένο γιαούρτι να αποκτήση κρεμώδη και βελούδινη υφή.
Στα περισσότερα καταστήματα με παγωμένο γιαούρτι χρησιμοποιείται ως βασική συνταγή ειδική σκόνη με τα υλικά σε αφυδατωμένη μορφή η οποία βέβαια τροποποιείται με την προσθήκη κάποιων άλλων υλικών ώστε ο κάθε καταστηματάρχης να πετύχει τη γεύση που επιθυμεί να προσφέρει.
Smart Info: Ο ισχυρισμός “ελληνικό γιαούρτι” τις περισσότερες φορές δεν αφορά την προέλευση των υλικών όσο τον τύπο του γιαούρτιού. Ας μην ξεχνάμε ότι frozen yogurt εμφανίστηκε αρχικά στην Αμερική, επομένως η original συνταγή δεν είναι ελληνική.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ