Ψάχνεις τρόπο να μειώσεις τις θερμίδες και να διατηρήσεις όμορφο, αδύνατο και υγιές σώμα! Πρέπει όμως να κόψεις και τη ζάχαρη; Μάθε τα “7 κακά” της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης και ανακάλυψε ποια υποκατάστατά της μπορούν να διατηρήσουν τη γλύκα στη ζωή σου χωρίς παρενέργειες…
Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Εύα Καφετζή μας βοηθά να καταλάβουμε τι σημαίνει το παρακάνω με τη ζάχαρη και αν υπάρχουν πιο υγιεινοί αντικαταστάτες της…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ
Η άσπρη ζάχαρη έχει υποστεί λεύκανση, κάτι που την καθιστά επιβαρυντική για την υγεία. Ο γλυκαιμικός δείκτης της ζάχαρης είναι 68 και παρέχει περίπου 5 kcal/gr. Τι είναι αυτό όμως που την κάνει απειλή για την υγεία, την ομορφιά και τη σιλουέτα σου;
Υγεία
– Η υπερβολική κατανάλωση άσπρης ζάχαρης έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά και καρκίνο.
– Μπορεί να προκαλέσει αύξηση της LDL-κακής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων και μείωση της HDL-καλής χοληστερόλης.
– Αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και αντενδείκνυται σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.
– Να σημειωθεί ότι έχει συνδεθεί με τροφικές αλλεργίες και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με τοξαιμία.
– Προκαλεί ανεπάρκεια χρωμίου και μειώνει την απορρόφηση ασβεστίου και μαγνησίου.
Ομορφιά
Μπορεί ο καλός σου να σε φωνάζει “γλύκα”, όμως αυτό δεν έχει να κάνει με την ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνεις. Το αντίθετο θα έλεγα:
– Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται άμεσα με μια σειρά από περιοδοντικές ασθένειες. Τι σημαίνει αυτό απλά; Πως όπως έλεγε και η μαμά, τα πολλά γλυκά θα “χαλάσουν” τα δόντια σου και θα θαμπώσουν το όμορφο χαμόγελό σου.
– Η υψηλή πρόσληψη στον καφέ και στα γλυκά μπορεί να αυξήσει τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό. Και όπου ελεύθερες ρίζες βάλε ρυτίδες, κουρασμένο δέρμα, ταλαιπωρημένα μαλλιά και γενικότερα πρόωρη γήρανση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Βάρος
Εδώ τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Δεν είναι μόνο το γεγονός πως η ζάχαρη έχεις πολλές θερμίδες, αλλά και η επίδραση που έχει στο αίμα. Έτσι επηρεάζεται το ζάχαρο στο αίμα, αλλάζει η όρεξή σου, αυξάνουν οι ληγούρες και τρως περισσότερο! Τέλος, ζάχαρη σε γλυκά σημαίνει και πολλά λιπαρά από κρέμα γάλακτος, βούτυρο και όλα τα υπόλοιπα συστατικά που συνθέτουν ένα γλυκό!
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΕΣ;
Μια βόλτα στα ράφια του super market θα σε πείσει! Οι επιλογές για να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη είναι απεριόριστες! Έχουν όμως και αποτέλεσμα; Μπορούν να γλυκάνουν την καθημερινότητά σου απομακρύνοντας τις αρνητικές συνέπειες της απλής ζάχαρης;
1. Μαύρη ζάχαρη: Περιέχει μελάσα όπου οφείλεται το σκούρο χρώμα της και δεν έχει υποστεί καμιά επεξεργασία σε σχέση με τη λευκή – άσπρη. Η μελάσα δίνει μια γλυκόπικρη γεύση.
– Λιγότερο επεξεργασμένη, η μαύρη ζάχαρη είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως ψευδάργυρο, χαλκό και βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και σε αντιοξειδωτικά στοιχεία λόγω της μελάσας. Να τονίσουμε ότι οι ποσότητες αυτές είναι πολύ μικρές.
– Μια επιπλέον διαφορά μεταξύ των δύο ζάχαρων είναι πως η μαύρη περιέχει περισσότερο ασβέστιο.
Συμπέρασμα: Παρέχει στον οργανισμό περίπου τις ίδιες θερμίδες με τη λευκή και οι διαφορές της στα θρεπτικά συστατικά είναι αμελητέες, επομένως δεν θεωρείται πιο υγιεινή επιλογή σε σχέση με την απλή ζάχαρη!
2. Σουρκαλόζη: Παρασκευάζεται από τη ζάχαρη μέσω μιας επεξεργασίας η οποία αλλάζει τη δομή του μορίου της, καταλήγοντας στη γλυκαντική αυτή ουσία, της οποίας η γλυκύτητα ξεπερνά αυτήν της ζάχαρης κατά 600 φορές. Όλες οι μελέτες που έχουν γίνει αποδεικνύουν πως είναι ακίνδυνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και από παιδιά και εγκυμονούσες γυναίκες.
– Ένα όφελός της είναι ότι μπορεί να καταναλωθεί από άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος ή να διαχειριστούν το ήδη υπάρχον.
– Δεν μεταβολίζεται από τον οργανισμό για παραγωγή ενέργειας και ως εκ τούτο δεν περιέχει θερμίδες.
– Η σουρκαλόζη δεν προκαλεί τερηδόνα και…
– Τέλος, αποτελεί καλή γλυκιά πηγή για τους διαβητικούς, διότι δεν επηρεάζει τη γλυκόζη ή την ινσουλίνη του αίματος.
Συμπέρασμα: Αν η γεύση της στα γλυκά και τον καφέ σε ικανοποιεί, τότε η σουκραλόζη σαφώς θα εξαφανίσει τις αρνητικές συνέπειες τόσο στο βάρος, όσο και στην υγεία από τις γλυκιές σου αμαρτίες!
3. Φρουκτόζη: Την συναντάμε στα φρούτα και σε ορισμένα λαχανικά.
– Φρουκτόζη και ζάχαρη έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες. Η φρουκτόζη όμως είναι πιο γλυκιά, έτσι με μικρότερη ποσότητα μπορούμε να έχουμε γλυκιά γεύση.
– Η χρήση της φρουκτόζης πρέπει να γίνεται με μέτρο διότι νέες έρευνες φέρνουν στο φως πως η κατανάλωσή της μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και ουρικού οξέως στο αίμα.
– Ενώ μέχρι τώρα η φρουκτόζη καταναλωνόταν από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη με την πεποίθηση πως δεν ανεβάζει το σάκχαρο, τώρα οι μελέτες δείχνουν ότι είναι φρόνιμο να αποφεύγετε ή έστω να γίνεται περιορισμένη χρήση.
– Η θερμιδική της απόδοση είναι 4 kcal / gr και έχει γλυκαιμικό δείκτη 19.
Συμπέρασμα: Είναι σαφώς πιο υγιεινή επιλογή! Όταν συνηθίσεις να τη χρησιμοποιείς θα βάζεις πολύ λιγότερη ποσότητα στα γλυκά και τα ροφάηματά σου, με αποτέλεσμα να παίρνεις λιγότερες θερμίδες. Είναι επίσης πολύ σημαντικό πως ο γλυκαιμικός της δείκτης είναι στο 1/3 σε σχέση με την κανονική ζάχαρη!
4. Στέβια: Είναι ένα θαμνώδες φυτό που αναπτύσσεται στην Παραγουάη και στη Βραζιλία. Έχει βρεθεί ότι αποτελεί φυσική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών οι οποίες εμποδίζουν βλάβες του DNA.
– Θεωρείται απόλυτα ασφαλής ουσία χωρίς θερμίδες και είναι 150 έως 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη.
– Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναφέρει θετικά αποτελέσματα σε άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση ή διαβήτη τύπου ΙΙ.
– Η στέβια δεν φαίνεται να παρουσιάζει καρκινογόνο δράση και τερηδόνα, ενώ παρουσιάζει εκτός από αντιοξειδωτική δράση και αντιβακτηριακή.
Συμπέρασμα: Καθόλου θερμίδες, περισσότερη γλύκα. Αυτό τα λέει όλα! Αν σε αυτά προσθέσεις τα θετικά στην υγεία, τότε ίσως βρήκες τον υγιή αντικαταστάτη της ζάχαρης
5. Ασπαρτάμη: Σίγουρα θα την έχεις ακούσει ή διαβάσει! Αλλού είδες πως μπορεί να έχει καρκινογόνο δράση. Μελέτες που γίνεται το διαψεύδουν ή το επιβεβαιώνουν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και Τροφίμων την έχουν εγκρίνει ως γλυκαντική ύλη που μπορεί να χρησιμοποιείται ευρέως στη διατροφή μας.
– Η γλυκαντική δύναμη της ασπαρτάμης είναι 180 έως 200 φορές μεγαλύτερη από της ζάχαρης. Αποδίδει περίπου 4 kcal/gr.
– Σε υψηλές θερμοκρασίες χάνει τη γλυκύτητά της γι’ αυτό δεν χρησιμοποιείται στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική αν χρειάζεται ψήσιμο.
– Πρέπει να αποφεύγεται από άτομα ευαίσθητα σε γλυκαντικές ύλες, καθώς προκαλεί γαστρεντερικές διαταραχές.
Συμπέρασμα: Δεν κάνει για τα γλυκά σου, αλλά μόνο για τον καφέ. Έχει περίπου τις ίδιες θερμίδες με τη ζάχαρη, αλλά καθώς είναι πιο γλυκιά θα σε βοηθήσει να μειώσεις την ποσότητα στον καφέ!
6. Γλυκόζη – Δεξτρόζη: Είναι ένα σάκχαρο που παρέχει στον οργανισμό άμεση ενέργεια και απαντάται στα φρούτα.
– Όταν η ποσότητα γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλή, ο οργανισμός μπορεί να αναπτύξει διαβήτη.
– Η παραπανίσια ποσότητα γλυκόζης στο αίμα μετατρέπεται σε λίπος.
– Η γλυκόζη θα πρέπει να αποφεύγεται από διαβητικά άτομα αλλά και να περιορίζεται από τους υπόλοιπους.
– Ο γλυκαιμικός δείκτης της είναι αρκετά υψηλός, περίπου 100
Συμπέρασμα: Είναι καθαρή πηγή ενέργεια και ο μόνος λόγος που θα την αντικαθιστούσες είναι για να τονώσεις τον οργανισμό σου μετά από γυμναστική ή έντονη πνευματική δραστηριότητα. Κατά τα άλλα έχει αρκετές θερμίδες, βοηθά στην αποθήκευση λίπους και υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από την ζάχαρη!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ