Αν στη μόδα κάθε χρόνο προκύπτει και μια νέα τάση, στη διατροφή η μόδα κρατάει χρόνια και λέγεται προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας. Εσύ; Τι γνωρίζεις σχετικά; Ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που τα κοιτούν καχύποπτα ή και τα αποφεύγουν λόγω της υψηλής τους τιμής;
Με τη βοήθεια του διαιτολόγου διατροφολόγου Νικόλαου Κριαρά, φτιάχνουμε τη λίστα με όσα τρόφιμα θα σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος αν τα επιλέξεις βιολογικά, ενώ σου εξηγούμε ποια δεν έχουν καμιά διαφορά από τα “συμβατικά” για τη διατροφή σου και τη σιλουέτα σου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Τα βιολογικά τρόφιμα, ξεχωρίζουν εν συγκρίσει των συμβατικών τροφίμων ως προς τη διαδικασία παραγωγής τους. Η παραγωγή τους στηρίζεται σε φυσικές διεργασίες, στη μη χρησιμοποίηση χημικών συνθετικών λιπασμάτων, φυτοπροστατευτικών προϊόντων ή γενετικών τροποποιήσεων και στην χρησιμοποίηση μη χημικών μεθόδων” εξηγεί ο διαιτολόγος.
Μην γελαστείς! Το γεγονός πως κάτι γράφει πως είναι βιολογικό δεν σημαίνει πως είναι και τέτοιο. Διάλεξε εκείνα που αναγράφουν την ένδειξη “προϊόν βιολογικής γεωργίας ή καλλιέργειας” και όσα φέρουν ειδική και συγκεκριμένη σήμανση από κάποιον αναγνωρισμένο και ειδικό φορέα, εθνικό ή αλλοδαπής χώρας. Οι αναγνωρισμένοι φορείς στην Ελλάδα από το υπουργείο γεωργίας που πιστοποιούν ότι ένα προϊόν είναι βιολογικό είναι οι: ΔΗΩ, Α Cert- Eυρωπαϊκός Οργανισμός Πιστοποίησης ΑΕ, Q- WAYS- Διαδρομές Ποιότητας ΑΕ, Φυσιολογική ΕΠΕ, ΒIO AGRO, GREEN CONTROL, IRIS και ΒΙΟΗellas ΑΕ. Αναζητήστε τη σήμανσή τους επάνω στα βιολογικά προϊόντα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Τα βιολογικά προϊόντα είναι της μόδας στις ημέρες μας, όμως σε πολλές περιπτώσεις το να τα επιλέξετε είναι απαραίτητα καλύτερο διότι κάποια από αυτά (π.χ. βιολογικό ψάρι) δεν ελέγχονται σωστά” εξηγεί ο κ. Κριαράς. Εκείνο δηλαδή που έχει σημασία είναι να επιλέξεις έξυπνα ποια από τα τρόφιμα θα διαλέξεις να είναι βιολογικής καλλιέργειας.
Ο διαιτολόγος διατροφολόγος έχει φτιάξει τη λίστα με τα βιολογικά τρόφιμα που καλό θα ήταν να έχεις στο καλάθι σου και θα σε βοηθήσουν να ρυθμίσεις το βάρος και την υγεία σου. Για να τη δεις, δεν έχεις παρά να κάνεις “κλικ” εδώ
Organic… like ordinary: Από την άλλη υπάρχουν προϊόντα που δεν προσφέρουν κάτι παραπάνω, σε σύγκριση με τα συμβατικά. Καρότα, πατάτες και κρεμμύδια έχουν παρόμοια αντιοξειδωτικά επίπεδα πολυφαινόλης τόσο στα βιολογική, όσο και στα “κανονικής καλλιέργειας” τρόφιμα. Γενικά ο διαιτολόγος τονίζει πως “σε λαχανικά και φρούτα δεν εντοπίσθηκε θετική δράση των βιολογικών έναντι των μη – βιολογικών τροφίμων”
Προσοχή: Ο τρόπος καλλιέργειας, η απουσία δηλαδή φαρμάκων και ψεκασμών σε βιολογικά φρούτα και λαχανικά έχει τη σημασία του, αλλά δεν σημαίνει πως αυτά έχουν υψηλότερη θρεπτική αξία από τα συμβατικά. Είναι πιθανότατα πιο υγιεινά και δεν απαιτούν ίσως τόσο σχολαστικό πλύσιμο πριν την κατανάλωσή τους. Αν όμως ακολουθήσεις τους κανόνες υγιεινής σε συμβατικά τρόφιμα, αν φροντίσεις να πλύνεις καλά ή και να αφαιρέσεις τη φλούδα τους όπου χρειάζεται, τότε λαμβάνεις την ίδια περίπου ποσότητα αντιοξειδωτικών.
Smart Tip: Oι καλές διατροφικές επιλογές, δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα και ακριβές. Δεν είναι ανάγκη να επιλέγεις πάντα γνωστές μάρκες ή βιολογικά τρόφιμα. Διάβασε τις ετικέτες, κάνε τις συγκρίσεις και έτσι θα είσαι πιο ενημερωμένη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ