Υπάρχουν στο σώμα και δουλεύουν ασταμάτητα για να είναι σε φόρμα! Μπορεί να τις ονομάζουμε ορμόνες ή νευροδιαβιβαστές όμως φαίνεται πως έχουν άμεση σχέση με την προσπάθειά σου να χάσεις κιλά! Ποιες είναι οι ουσίες αυτές; Τι ακριβώς κάνουν και πώς μπορείς να εξασφαλίσεις πως θα “δουλεύουν” με τον καλύτερο τρόπο για λογαριασμό σου;
Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς φτιάχνει τη λίστα με τις οκτώ ουσίες του οργανισμού που επηρεάζουν τη ζυγαριά σου…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η λεπτίνη, είναι μία σημαντική ορμόνη στην ορθή ακολουθία ενός διατροφολογίου. Ρυθμίζει την τάση του οργανισμού να ελέγχει καλύτερα την πείνα του και να μην καταφεύγει στην υπέρμετρη κατανάλωση τροφής.
– Τι μπορείς να κάνεις; Ρίξ’το για λίγο έξω… ναι η αλήθεια είναι πως ακούγεται οξύμωρο. Αν όμως ακολουθείς πιστά μια διατροφή και δεν φροντίζεις μια φορά στο τόσο (μια φορά την εβδομάδα) να απολαμβάνεις και κάτι πιο παχυντικό, δεν θα καταφέρεις να αυξήσεις τα επίπεδα λεπτίνης στο σώμα. Καταναλώνοντας – στα πλαίσια πάντα μιας ισορροπημένης διατροφής – μία φορά την εβδομάδα 1 ή 2 (το πολύ) γεύματα τα οποία να είναι πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά ενισχύει την έκκριση λεπτίνης από τα λιποκύτταρα, γεγονός που οδηγεί στη μείωση της όρεξης.
Η γκρελίνη, μία σημαντική ορμονή η οποία αυξάνει την κατανάλωση τροφής – ενέργειας με αρνητικό αποτέλεσμα να εμφανίζεται αυξημένη τιμή στη μέτρηση της περιμέτρου μέσης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
– Τι μπορείς να κάνεις; Σπάσε τα γεύματα σου μέσα στην ημέρα. Πολλά και μικρά γεύματα είναι ο μηχανισμός που θα κάνει την γκρελίνη να κοιμηθεί. Το έχεις ακούσει πολλές φορές από τους ειδικούς της διατροφής, αλλά τώρα βλέπεις και το λόγο. Όσο πιο συχνά τροφοδοτείς τον εαυτό σου με μικρά γευματάκια, τόσο ο οργανισμός σου δεν έχει λόγο να παράγει γκρελίνη. Κι όσο δεν παράγεται extra γκρελίνη, τόσο δεν αισθάνεσαι πείνα.
Η κορτιζόλη, είναι μια ορμόνη του στρες που παράγεται από τα επινεφρίδια. Η υπερπαραγωγή της κορτιζόλης μπορεί να έχει επικίνδυνες συνέπειες για τη συνολική υγεία και ευεξία. Επισης, εμφανίζει ιδιαίτερα οιδήματα και τάση για αύξηση του κοιλιακού λίπους.
– Τι μπορείς να κάνεις; Δεν θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερο άγχος και εκκρίνεται σε μεγαλύτερο βαθμό όταν υπάρχουν υπογλυκαιμικά επεισόδια. Όταν καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, ενδεχομένως να αυξηθεί ως αποτέλεσμα του υπογλυκαιμικού σοκ.
Η L-Θυροξίνη, είναι μία ορμόνη η οποία σε αυξημένη τιμή στον ορό αίματος έχει την τάση να αυξάνει τα επίπεδα της αμυλάσης. Η αμυλάση, είναι ένα ένζυμο το οποίο διακρίνεται τόσο στους σιελογόνους αδένες όσο και στην περιοχή του στομάχου, με αποτέλεσμα να αποδομεί σωστά και ταχέως τους υδατάνθρακες. Άρα, αυξημένη τιμή της θυροξίνης μεταφράζεται σε αυξημένο μεταβολικό ρυθμό των υδατανθράκων.
– Τι μπορείς να κάνεις; Επηρεάζεται αρνητικά από τη λήψη προϊόντων σόγιας, επειδή είναι σε ακατέργαστη μορφή. Καλό είναι λοιπόν άτομα που έχουν πρόβλημα με το θυρεοειδή τους ή οι ενδείξης στις τιμές της θυροξίνης είναι χαμηλές να αποφεύγουν την κατανάλωση σόγιας. Καλό είναι να καταναλώνεις προϊόντα πλούσιο σε ιώδιο (όπως ψάρια, οστρακοειδή και μαλάκια) και σε σελήνιο (όπως ξηρούς καρπούς). Τέλος, καλό είναι να καταναλώνεις αρκετή ποσότητα ασβεστίου – κυρίως από τα γαλακτοκομικά – ώστε να διατηρούν υψηλή την ποσότητα
Η σεροτονίνη, αν και δεν είναι ορμόνη, αλλά ένας σημαντικός νευροδιαβιβαστής, σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή έχει την τάση να “αναγκάζει” τον διαιτώμενο να καταφεύγει στην κατανάλωση ιδιαίτερα λιπαρών τροφίμων.
– Τι μπορείς να κάνεις; Η σεροτονίνη είναι μία πρωτεΐνη με βασικό δομικό της λίθο το αμινοξύ τρυπτοφάνη. Τροφές πλούσιες σε αυτό το αμινοξύ είναι οι μπανάνες, το γάλα, το τυρί, τα ζυμαρικά και το ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά και τα λιπαρά ψάρια. Να σημειωθεί, ότι πέραν της επιλογής τροφών πλούσια σε σεροτονίνη, για να συντεθεί η σεροτονίνη χρειάζεται τις βιταμίνες Β6, Β12, Β9. Και φυσικά γνωρίζεις καλά πως τη σεροτονίνη βοηθά να παραχθεί στον εγκέφαλο η σοκολάτα (σε λογικές ποσότητες και φυσικά η μαύρη σοκολάτα).
Η ντοπαμίνη, αποτελεί τον δεύτερο σημαντικό νευροδιαβιβαστή, οποίος σχετίζεται με την ευφορία του οργανισμού και με το αίσθημα απόλαυσης και κορεσμού. Το συμπέρασμα το οποίο εξάγεται, είναι ότι αυξημένη τιμή ντοπαμίνης μειώνει την κατανάλωση τροφής.
– Τι μπορείς να κάνεις; Να είσαι ευτυχισμένη… μπορείς; Ξέρω πως ακούγεται φλού και γενικόλογο, όμως οι περίοδοι ευτυχίας, γέλιου, ένα αναζωγονητικό σεξ ή απολαυστικό τρέξιμο εκκρίνουν ντοπαμίνη και βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού. Αν υπάρχει ανεκτή ποσότητα βιταμίνης D, της βιταμίνης του ήλιου, τότε αυξάνεται και η ντοπαμίνη στον οργανισμό.
Η καλσιτονίνη, είναι μία ορμόνη η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αντίστοιχη τιμή του ασβεστίου. Σε ιδιαίτερα ικανοποιητικές τιμές της καλσιτονίνης, θα εμφανίζεται αντιστοίχως ικανοποιητικός βαθμός ασβεστίου, άρα αυξημένος μεταβολικός ρυθμός και σύσπαση αγγείων.
– Τι μπορείς να κάνεις; Δεν μπορεί να επηρεαστεί από τις τροφές που θα καταναλώσεις, με τη λογική ότι θα ανέβει. Καλό είναι όμως να καταναλώνεις τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως γαλακτοκομικά και ασπράδι αυγού.
H γλυκαγόνη είναι μία από τις τρεις πιο σημαντικές ορμόνες στο πάγκρεας. Είναι υπεύθυνη για την αύξηση του σακχάρου στο αίμα και προστατεύει το σώμα από κρίσεις υπογλυκαιμίας. Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν, τότε σε πιάνει λιγούρα και συνήθως επιλέγεις κάτι παχυντικό!
– Τι μπορείς να κάνεις; Φρόντισε κάθε μέρα περίπου η μισή και πλέον ποσότητα όσων τρως να είναι λαχανικά, φρούτα, όσπρια, σιτηρά και δημητριακά ολικής άλεσης. Καλό είναι επίσης να λαμβάνεις πρωτεΐνες από άπαχο λευκό κρέας όπως το κοτόπουλο, τα αυγά και τα μανιτάρια. Ένα αυγό σου δίνει 6 γραμμάρια πρωτεΐνη, ένα φλιτζάνι μανιτάρια 2 γραμμάρια, ενώ μια μερίδα κοτόπουλο μπορεί να σου προσφέρει μέχρι και 43 γραμμάρια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ