Μα τι συμβαίνει τελικά εκείνα τα απογεύματα και θέλεις τόσο απεγνωσμένα γλυκό; Ποια είναι εκείνα τα επιδόρπια νέας γενιάς που μπορείς να απολαμβάνεις ενώ κάνεις σωστή διατροφή; Τι εναλλακτικές προτείνουν οι ειδικοί κάθε φορά που η όρεξή σου τραβάει κάτι γλυκό; Ο Δημήτρης Γρηγοράκης δίνει όλες τις απαντήσεις…
ΝΑΙ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ! ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΤΕΡΗΣΗ….
Κανείς δεν θα σου απαγορέψει δια ροπάλου τα αγαπημένα σου γλυκά. Γιατί; “Η αποχή από την κατανάλωσή τους, ιδιαίτερα από τα άτομα που «τα έχουν ανάγκη», συνδέεται με φαινόμενα διαταραχών διατροφής όπως είναι η βουλιμία” επισημαίνει ο διαιτολόγος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Εξάλλου, στόχος μιας καλής και αποτελεσματικής δίαιτας δεν πρέπει να είναι η στέρηση αγαπημένων γεύσεων αλλά να μάθουμε να επιλέγουμε σωστά και υγιεινά. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή με διάρκεια” αναφέρει ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης.
Τι μπορείς να κάνεις; Μα φυσικά να βάλεις στο πλάνο πιο υγιεινές επιλογές και τις καλύτερες προτάσεις για το σώμα σου. Αυτό σημαίνει ότι εννοούνται οι επιλογές γλυκών με χαμηλή περιεκτικότητα ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών.
Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΥΓΙΕΙΝΩΝ ΓΛΥΚΩΝ
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα νέας γενιάς επιδόρπια, τα οποία δεν περιέχουν ζάχαρη, αλλά φυσικά γλυκαντικά όπως η στέβια, που διακρίνονται για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και το χαμηλό γλυκαιμικό τους δείκτη. Πώς όμως βοηθά ο συγκεκριμένος συνδυασμός ακόμη και να χάσεις βάρος;
1ον Η κατανάλωση τροφίμων με χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη καθυστερεί την εμφάνιση της πείνας, μειώνει την επαναπρόσληψη τροφής και αυξάνει το αίσθημα κορεσμού σε σχέση με την κατανάλωση τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό Δείκτη, όπως είναι τα κλασικά γλυκά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
2ον Οι φυτικές ίνες μειώνουν την απορρόφηση του διατροφικού λίπους και κατ’ επέκταση την αποθήκευσή του στο σώμα.
3ον Τα επιδόρπια με φυσικά γλυκαντικά (π.χ. στέβια) βοηθούν στην καταπολέμηση του υπέρβαρου, μιας και έχουν πολύ λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με τα κλασικά γλυκά που περιέχουν ζάχαρη.
Με τις νέες προτάσεις της βιομηχανίας τροφίμων οι «τύψεις» που συνοδεύουν την επιθυμία για γλυκό αποτελούν παρελθόν! Οι προτάσεις αυτές μπορούν άνετα να εντάσσονται στα πλαίσια ενός ευρύτερα υγιεινού διαιτολογίου αλλά και τρόπου ζωής, ο οποίος θα πρέπει να συνδυάζει τη φυσική δραστηριότητα με τη σωστή διατροφή.
SWEET ALTERNATIVES
Άλλες εναλλακτικές που θα μπορούσες να καταναλώσεις όταν θέλεις γλυκό, έτσι για να σου φύγει η λιγούρα και να μην χαλάσεις τη διατροφή σου υπάρχουν; Ο Δημήτρης Γρηγοράκης προτείνει:
-Μια δροσερή φρουτοσαλάτα με ποικιλία φρούτων μέλι, κανέλα και ξηρούς καρπούς
-Ζελέ light με φρέσκα φρούτα
-Γιαούρτι με φρούτα, μέλι και ξηρούς καρπούς
-Γιαούρτι με μέλι ή μαρμελάδα ή γλυκό κουταλιού
-Δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα 1,5%
-Μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως με φρούτα ή με σοκολάτα
-Αποξηραμένα φρούτα
-Κακάο ρόφημα αναμεμιγμένη με κρύο ή ζεστό γάλα 1,5%
-1 ή 2 μπισκότα τύπου πτι-μπερ ολικής αλέσεως ή μπισκότα χωρίς ζάχαρη ή πολυδημητριακά μπισκότα
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΛΙΓΟΥΡΑ…
Είναι ένα φαινόμενο που έχει συμβεί σε όλους. Πλησιάζει το απογευματάκι και ξαφνικά σε πιάνει μια ακατάσχετη επιθυμία για κάτι γλυκό. Είναι συνήθεια; Είναι μια λογική αντίδραση του οργανισμού ή σου συμβαίνει επειδή κάνεις τις λάθος διατροφικές επιλογές; Ο Δημήτρης Γρηγοράκης σου δίνει δύο πιθανές εξηγήσεις:
1. Αυτό πιθανότατα να οφείλεται στην παράλειψη γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι το απόγευμα πέφτουν αρκετά τα επίπεδα σακχάρου, με άμεσο αποτέλεσμα να κάνεις υπογλυκαιμία και να αναζητάς απεγνωσμένα γλυκό.
Η λύση; Δεν θέλει και πολλή σκέψη… σχεδιάζεις πιο σωστά το καθημερινό σου διαιτολόγιο ώστε να παίρνεις όλα τα γεύματα της ημέρας, από το πλούσιο πρωινό, ως τα σνακ και το μεσημεριανό σου.
2. Δεν τρως πολλά φρούτα. Η μειωμένη κατανάλωσή τους στερεί από τον οργανισμό τη γλυκόζη που είναι το βασικό καύσιμο. Και τι κάνει το σώμα; Αναζητά τη γλυκόζη σε μια λαχταριστή – και γεμάτη λιπαρά – σοκολατίνα ή κάποιο άλλο γλυκό.
Η λύση; Κι όμως φαίνεται πως τα φρούτα με τη φυσική ζάχαρη που περιέχουν μπορούν να ανακόψουν αυτή σου τη λιγούρα για κάτι γλυκό. Έτσι, προκειμένου να Ελέγξεις την επιθυμία σου για γλυκό μην ξεχνάς τη συχνότητα γευμάτων για να διατηρήσεις σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να βάλεις περισσότερα φρούτα στο τραπέζι σου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ