“Έχω παρατηρήσει ότι όταν τρώω γιαούρτι το βράδυ, το επόμενο πρωί είμαι λίγο πρησμένη. “

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Είμαι 42 χρονών και γυμνάζομαι κάθε μέρα. Λόγω ενός τραυματισμού, περιορίζομαι σε μυική ενδυνάμωση και σχετικά δυναμικές ασκήσεις προσωρινά. Αλλιώς 3-4 φορές την εβδομάδα κάνω τζόκινγκ για 30-35 λεπτά. Έχω παρατηρήσει ότι όταν τρώω γιαούρτι το βράδυ, το επόμενο πρωί είμαι λίγο πρησμένη. Σε αντίθεση με το αν φάω ψωμί ζέας, δημητριακά ή τοστ. Ωστόσο, λόγω ηλικίας, ξέρω ότι γιαούρτι πρέπει να τρώω. Είμαι 1.60 και θέλω να χάσω 2 κιλά που απέκτησα. Για ψυχολογικούς λόγους περισσότερο. Μπορώ να το τρώω στο πρωινό; Θα με φουσκώσει ίσως λιγότερο; Μπορείτε να μου προτείνετε συνδυασμούς ή και εναλλακτικές;

Ευχαριστώ πολύ!
Έλενα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καλησπέρα Έλενα,
Αρχικά θα ήθελα να σου τονίσω πως το γεγονός ότι γυμνάζεσαι και συμπεριλαμβάνεις ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης στο πρόγραμμα γυμναστικής σου, αυτό ήδη αποτελεί σημαντικό σύμμαχο στη διατήρηση καλού βάρους. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με έρευνες, το ανθρώπινο σώμα με την πάροδο των ετών τείνει να “χάνει” μυϊκό ιστό και ο λιπώδης ιστός να αυξάνεται. Οπότε, οι ασκήσεις με αντιστάσεις και μυϊκής ενδυνάμωσης αποτρέπουν τη σημαντική μείωση του μυϊκού ιστού. Παράλληλα επηρεάζεται θετικά ο μεταβολισμός για αυτό θα σου πρότεινα να διατηρήσεις αυτή σου τη συνήθεια.

Όσον αφορά στη διατροφή, θα σου συνιστούσα όμως να πραγματοποιήσεις μια εξέταση η οποία θα σου δώσει μια πλήρη εικόνα για τα προϊόντα στα οποία έχεις δυσανεξία, καθώς είναι πιθανό να έχεις στη λακτόζη και κατ’ επέκταση στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί και από την εξέταση τότε θα πρέπει να αντικαταστήσεις τα γαλακτοκομικά προϊόντα με εκείνα που είναι από σόγια ή από αμύγδαλα κ.α. Σχετικά με τη μείωση βάρους που επιθυμείς να πετύχεις θα σου έλεγα να επισκεφθείς έναν διατροφολόγο για να δημιουργήσει το κατάλληλο προσωπικό διατροφικό πρόγραμμα.


Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164