Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα ξεχωριστό στιλ που ονομάζεται: Εκλεκτικισμός. Τι είναι; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του; Ο διακοσμητής Κωνσταντίνος Ράπτης μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το ιδιαίτερο στιλ στο σπίτι μας!
Πολλές φορές έχουμε μιλήσει για το “πάντρεμα” διαφορετικών στιλ, το λεγόμενο mix & match. Δεν έχουμε όμως αναφέρει ποτέ πως η τάση αυτή δεν είναι καινούρια, αλλά υπάρχει από πολύ παλιά. Ονομάζεται Εκλεκτικισμός και πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν τα μοντέρνα κινήματα αρχιτεκτονικής και διακόσμησης έκαναν αισθητή την παρουσία τους.
Πρόκειται για ένα ύφος αμιγώς καλλιτεχνικό και ιδιαιτέρως διακοσμητικό, που πάντα εκπροσωπούσε ανθρώπους που λατρεύουν την τέχνη τόσο πολύ, ώστε να μην μπορούν να ξεχωρίσουν κάποιο ρυθμό της σαν αγαπημένο. Έτσι στην προσπάθεια τους να συνδυάσουν στιλ πολλές φορές διαφορετικά μεταξύ τους, δημιούργησαν μια τάση που κάνει ακριβώς αυτό: συνδυάζει αρμονικά και εκπλήσσει ευχάριστα!
Ο Εκλεκτικισμός πρεσβεύει ό,τι λέει το όνομα του, δηλαδή την εκλεκτική επιλογή των καλύτερων στοιχείων, από διαφορετικά στιλ, στον ίδιο χώρο. Πολλοί κριτικοί τέχνης δεν τον αναγνωρίζουν σαν ένα ξεχωριστό ύφος ή κίνημα, μιας και η μίξη αυτή δημιουργεί ένα σύνολο που δεν εντάσσεται σε κανόνες και έτσι δεν μπορεί να έχει σαφή αναγνώριση. Παρόλα αυτά οι καλλιτέχνες αγαπούσαν, αγαπάνε και θα αγαπάνε πάντα να μπερδεύουν δημιουργικά τα διάφορα στιλ και να πειραματίζονται με φόρμες, υλικά και υφές διαφορετικές μεταξύ τους.
Τα κύρια χαρακτηριστικά του Εκλεκτικισμού είναι:
– Δεν υπάρχουν κανόνες και νόρμες που πρέπει να ακολουθήσουμε ευλαβικά.
– Προσπαθούμε να βγάλουμε στο χώρο την προσωπικότητα του ανθρώπου που τον χρησιμοποιεί.
– Συνδυάζουμε τα καλύτερα στοιχεία διαφόρων στιλ από διαφορετικές περιόδους της Ιστορίας της Τέχνης.
– Έχουμε σαν στόχο την αρμονία και όχι τη χαοτική επιλογή.
– Προσπαθούμε να πετύχουμε την ενοποίηση όλων αυτών των διαφορετικών στοιχείων μέσα από ένα καλλιτεχνικό πρίσμα.
DECORATION TIPS
Για να μπορέσουμε να τον χρησιμοποιήσουμε σωστά στο χώρο μας θα πρέπει να ακολουθήσουμε τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές, που θα μας βοηθήσουν πολύ:
1. Εστιάζουμε στην προσωπικότητά μας, στα θέλω, στα γούστα και τις γλυκιές μας “παραξενιές”. Κάνοντας μια έρευνα για το τι μας αρέσει πραγματικά και ποια στιλ μας εκφράζουν περισσότερο, κλέβουμε από αυτά, τα στοιχεία που θεωρούμε εμείς καλύτερα. Π.χ. μας αρέσει η πολυπλοκότητα των γύψινων του Baroque αλλά λατρεύουμε και την απλότητα του Minimal, ενώ ταυτόχρονα δεν μπορούμε να αποχωριστούμε τα σουβενίρ από το ταξίδι στο Μαρόκο; Όλα μαζί σε σωστές δόσεις θα δημιουργήσουν ένα σύνολο ξεχωριστό όπως είμαστε και εμείς…
2. Προσπαθούμε να εντάξουμε στο κέλυφος παρόμοια χαρακτηριστικά από συγγενικά στιλ διακόσμησης. Έτσι θα δημιουργήσουμε μια ενιαία βάση για να αναδειχθούν τα ετερόκλητα υπόλοιπα στοιχεία που λατρεύουμε.
3. Επιλέγουμε έπιπλα διαφορετικά μεταξύ τους και δεν προσπαθούμε να τα σετάρουμε. Φθαρμένα και εκλεπτυσμένα κομμάτια μπορούν να βρίσκονται άνετα μαζί, δηλαδή μια αντίκα θα συνδυαστεί στον ίδιο χώρο με ένα σύγχρονο τεμάχιο για να δημιουργηθεί μια πρωτότυπη αντίθεση.
4. Μπορούμε να μπλέξουμε απλά υφάσματα όπως τα βαμβακερά, με πολυτελή όπως το μετάξι. Οι υφές συμπληρώνουν η μια την άλλη και τα μοτίβα εναλλάσσονται, αρκεί να κομποζάρονται χρωματικά.
5. Τα χρώματα παίζουν το ρόλο του “ειρηνοποιού” στη πάλη ανάμεσα στα διαφορετικά και ενδεχομένως συγκρουόμενα στιλ που έχουμε διαλέξει. Γι’ αυτό και συνήθως προσπαθούμε να πετύχουμε μονοχρωματικά αποτελέσματα, διαλέγοντας ένα ουδέτερο ανοιχτό χρώμα για το κέλυφος, ένα μεσαίο ή σκούρο ουδέτερο χρώμα για τα έπιπλα και κάποιο έντονο ψυχρό ή θερμό για υφάσματα και αντικείμενα. Επίσης για πολύ ξεχωριστά και ιδιαίτερα αποτελέσματα μπορούμε να διαλέξουμε ένα μόνο χρώμα για τα πάντα. Έτσι θα ενοποιηθούν όλα τα ετερόκλητα στοιχεία του χώρου και θα πετύχουμε την ζητούμενη αρμονία. Με μερικά διαφορετικού χρώματος αντικείμενα θα πετύχουμε και την επιθυμητή έμφαση δίνοντας το απαραίτητο βάθος που χρειάζεται.
6. Δεν ξεχνάμε να ενσωματώσουμε στο χώρο αρκετά έργα τέχνης από διαφορετικές περιόδους και με διαφορετικές τεχνοτροπίες. Ο Εκλεκτικισμός άλλωστε συλλέγει τα καλύτερα των καλυτέρων και έτσι επιτρέπεται να δούμε μοντέρνα με κλασικά έργα τέχνης στον ίδιο χώρο αρκεί να είναι σωστά τοποθετημένα και να μην “καπελώνουν” το ένα το άλλο. Δεν είναι τυχαίο ότι το συγκεκριμένο στιλ επιλέγεται από συλλέκτες σε όλο τον κόσμο για τους προσωπικούς τους χώρους, μιας και τους δίνει την δυνατότητα ενός εκλεπτυσμένου και μοναδικού mix & match.
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Αυτό που όμως θα πρέπει να έχετε σαν κύριο μέλημα είναι να μην το παρακάνετε. Το Eclectic μπορεί να είναι mix & match αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα βάλουμε όλα στο μπλέντερ και θα τα αλέσουμε! Άλλωστε δεν είναι όλοι οι “γάμοι” πετυχημένοι και αυτό σημαίνει πως και κάποια στιλ δεν κάνουν εύκολα “χωριό”.
Αυτό που όμως θα πρέπει να έχετε σαν κύριο μέλημα είναι να μην το παρακάνετε. Το Eclectic μπορεί να είναι mix & match αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα βάλουμε όλα στο μπλέντερ και θα τα αλέσουμε! Άλλωστε δεν είναι όλοι οι “γάμοι” πετυχημένοι και αυτό σημαίνει πως και κάποια στιλ δεν κάνουν εύκολα “χωριό”.
Ένας τρόπος για να αποφύγετε αυτό το λάθος είναι να κάνετε έρευνα και να διαβάσετε αρκετά για να κατανοήσετε τα στιλ ώστε να ξέρετε ποια είναι εύκολο να συνδυαστούν και ποια όχι. Αυτό μπορεί να σας πάρει αρκετό χρόνο πριν ξεκινήσετε να διακοσμήτε το χώρο σας. Και επειδή το εκλεκτικό ύφος είναι τόσο δύσκολο καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό που θα σας βοηθήσει να το εντάξεται επιτυχώς στο σπίτι σας. Ένας καλός διακοσμητής που θα σας ακούσει με προσοχή, ώστε να σας μάθει καλά, θα σας δώσει λύσεις που πολλές φορές δεν θα μπορούσατε να φανταστείτε οτι σας ταιριάζουν.
Το στιλ Eclectic είναι πραγματικά εκλεπτυσμένο και επειδή στηρίζεται ξεκάθαρα στο γούστο του καθένα μας ξεχωριστά, δημιουργεί χώρους που δεν μοιάζουν μεταξύ τους και ξεφεύγουν από την πεπατημένη και την εκάστοτε μόδα. Έχοντας στο μυαλό σας όλα τα παραπάνω θα μπορέσετε να φτιάξετε ένα χώρο μοναδικό που θα αντικατοπτρίζει την προσωπικότητα σας και αυτό που πραγματικά είσαστε: Ξεχωριστοί, ιδιαίτεροι, μοναδικοί άνθρωποι…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ