Πώς να γυαλίσεις τα ασημικά σου!

Τα ασημικά μαυρίζουν! Δηλαδή επιστημονικώς “οξειδώνονται”. Δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι να το αποτρέψεις εάν θέλεις να τα έχεις στολισμένα. Διαφορετικά μπορείς να τα τυλίξεις σε πανιά και διαφανή μεμβράνη και να τα καταχωνιάσεις κάπου! Τι γίνεται όμως όταν μαυρίζουν τα ασημικά σου ενώ εσύ τα θέλεις λαμπερά; Πώς θα τα γυαλίσεις;

Είναι όντως ασημένια;
Το πρώτο και κύριο είναι να βεβαιωθείς ότι τα αντικείμενα που θέλεις να γυαλίσεις είναι όντως ασημένια και όχι επιμεταλλωμένα ή απλώς επάργυρα, τα οποία φθείρονται εύκολα με τις πολλές καθαριότητες. Από και και πέρα υπάρχουν αρκετοί και ανέξοδοι τρόποι να τα γυαλίσεις.

Γυάλισμα με ειδική κρέμα

Στα ράφια των σουπερμάρκετ θα βρεις ειδικά, στιλβωτικά προϊόντα, κατάλληλα για ασήμι, κάποια φθηνά και άλλα ακριβότερα. Συνήθως εφαρμόζεις την κρέμα πάνω σε πανί και γυαλίζεις τα ασημικά σου ενώ μετά τα περνάς με ένα καθαρό πανί για να γυαλίσουν.

Οικολογικοί… τρόποι!

Εάν δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις κάποιο τεχνητό προϊόν τότε μέσα στο σπίτι σου υπάρχουν προϊόντα για να γυαλίσεις τα ασημικά σου!

“Μπάνιο” με σόδα και αλάτι

Σε ένα ευρύχωρο σκεύος στρώσε αλουμινόχαρτο (με την γυαλιστερή πλευρά προς τα πάνω) έτσι ώστε να πιάσει όλον τον πάτο. Ρίξε μέσα βραστό νερό τόσο όσο χρειάζεται για να καλύψει εντελώς τα ασημικά που θα βάλεις μέσα. Προσθεσε 1-2 κουταλιές μαγειρική σόδα και 1-2 κουταλιές χοντρό αλάτι. Βάλε τα ασημικά σου μέσα στο νερό έτσι ώστε να βυθιστούν εντελώς και όλα να ακουμπάνε στο αλουμινόχαρτο αλλά και μεταξύ τους. Άφησέ τα λίγα λεπτά, βγάλ’ τα από το νερό, ξέπλυνέ τα και σκούπισέ τα με ένα μαλακό, βαμβακερό πανί. Αυτή η μέθοδος είναι καλή για σερβίτσια ή κοσμήματα.

Με σαπούνι πιάτων
Κάνε λίγη χλιαρή σαπουνάδα και τρίψε απαλά με το μαλακό σφουγγάρι κουζίνας τα ασημικά σου. Ξέπλυνε και στέγνωσε με πανί. Ενδείκνυται όταν τα ασημικά σου δεν έχουν πολλούς λεκέδες και θες απλώς να τα φρεσκάρεις.

Με οδοντόκρεμα

Σε ένα μαλακό, βρεγμένο και στραγγισμένο πανί βάλε λίγη απλή, λευκή οδοντόκρεμα και τρίψε τα ασημικά σου. Για τα δύσκολα σημεία χρησιμοποίησε μια οδοντόβουρτσα. Αυτή η μέθοδος δεν είναι για ασημικά που μπορούν να γρατζουνιστούν εύκολα.

Με γάλα και λεμόνι
Βάλε σε ένα μπολ γάλα (εάν έχεις παλιό που δεν έχει κόψει και δεν θα το πιεις ακόμα καλύτερα!) και λίγες σταγόνες από λεμόνι. Βύθισε τα ασημικά σου λίγη ώρα μέσα και μετά τρίψ’ τα με μαλακό πανί χωρίς να τα ξεβγάλεις. Μπορείς επίσης αντί για γάλα και λεμόνι να βρέξεις ένα πανί μόνο με λεμόνι και να τρίψεις απευθείας τα ασημικά σου. Το λεμόνι όμως μπορεί να αφήσει κηλίδες γι αυτό πρώτα δοκίμασέ το σε ένα σημείο που δεν φαίνεται.

Με κέτσαπ
Σε ένα μπολ βάλε κέτσαπ και βύθισε το ασημικό σου. Αφήσέ το λίγα λεπτά να δράσουν τα οξέα από την ντομάτα κι αν χρειάζεται τρίψε με ένα μαλακό πανί. Ξέβγαλε και σκούπισε καλά.

SOS Tips
-Μην επιχειρήσεις να καθαρίσεις τα ασημικά σου με οποιονδήποτε τρόπο εάν δεν φοράς γάντια αλλά όχι τα κλασικά, τα χειρουργικά.
-Επίσης όσο πιο παλιά είναι τα αντικείμενά σου τόσο λιγότερο πρέπει να τα “βασανίσεις” με συχνά γυαλίσματα και σκληρά προϊόντα. Διότι πρέπει να ξέρεις ότι φθείρονται από τα χημικά και με το καιρό χαλάνε. Γι’ αυτό καλό είναι να τα καθαρίζεις μια-δύο φορές το χρόνο.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164