Blue Palace Resort & Spa! Η πολυτέλεια… της ευτυχίας

Είναι φορές που αυτό το επάγγελμα με κουράζει, με ταλαιπωρεί, με εκνευρίζει. Και είναι και κάποιες άλλες που δοξάζω την ώρα και τη μέρα που αποφάσισα να το ακολουθήσω. Μία από αυτές τις στιγμές ήταν το τηλεφώνημα από την Μαριάννα Σμπώκου, το κορίτσι των Δημοσίων Σχέσεων και φίλη που με προσκαλούσε για ένα τριήμερο στο Blue Palace Resort & Spa στην Ελούντα με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το ξεκίνημα του… Παραδείσου!

Χωρίς δεύτερη σκέψη, έφτιαξα βαλιτσούλα και πήρα το καραβάκι. Πατώντας το κρητικό έδαφος ξεκίνησε για μένα μια ονειρεμένη εμπειρία που θα κρατάω για πάντα βαθιά μέσα στην καρδιά μου, μια ψυχοθεραπεία θεόσταλτη σε μια ευλογημένη γη, την Κρήτη.

Ένα πολυτελές αυτοκίνητο με περίμενε για να με μεταφέρει στο Blue Palace, καλεσμένη στα δέκατα γενέθλιά του.

src=/files/Image/EDITORSBLOG/2013/08/elounta1.jpg

“Άνοιξε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2003. Ήταν το όνειρο και η κορύφωση της δημιουργίας του Γιάννη Σμπώκου και πραγματοποιήθηκε με τη σκληρή δουλειά και αφοσίωση πολλών άλλων ανθρώπων που πίστεψαν στο όραμά του και μοιράστηκαν το πάθος του για αυθεντική και ποιοτική φιλοξενία” έγραφε το δελτίο τύπου και αποδείχτηκε πέρα για πέρα αληθινό. Ή μάλλον, για να είμαι ακριβής, η πραγματικότητα αποδείχτηκε ανώτερη του γραπτού λόγου.

Σε απόσταση μόλις 3 χιλιομέτρων από το χωριό της Ελούντας, μακριά από τον κόλπο του Μιραμπέλου και τα υπόλοιπα ξενοδοχεία της περιοχής ξεκίνησε ο δικός μου Παράδεισος. Η φυσική ομορφιά με καλωσόρισε κι άρχισα να υποψιάζομαι πως κάτι καλό έκανα αυτό το χρόνο στη ζωή μου και με ανταμοίβει.

Καταγάλανα νερά, ησυχία, ηρεμία, σε απόλυτη αρμονία με περιβάλλον, κοντά στο χωριό της Πλάκας και σε απόσταση αναπνοής από τη Σπιναλόγκα. Ένας μαγικός κόλπος που την είσοδό του “κλείνει” αυτό το νησάκι με τη μεγάλη ιστορία.

“Σε έναν τόπο σπάνιας ομορφιάς όπως είναι η Ελούντα και ειδικά σε αυτόν τον κόλπο άρμοζε κι ένα ιδιαίτερο ξενοδοχείο που θα σεβόταν την πανέμορφη φύση, το μνημείο που αντίκριζε και θα μετουσίωνε την πλούσια ιστορία της Κρήτης με δυτικές και ανατολίτικες επιρροές από Ρωμαίους, Βενετούς, Άραβες και Οθωμανούς σε ένα σύγχρονο ξενοδοχείο κατάλληλο για επισκέπτες μαθημένους στα καλύτερα μέρη του κόσμου” έγραφε το δελτίο τύπου και για πρώτη φορά ένιωσα πως μερικές φορές δεν αρκούν οι λέξεις για να περιγράψουν το σεβασμό που ο κ.Σμπώκος έδειξε.

src=/files/Image/EDITORSBLOG/2013/08/elounta14.jpg

Πριν ακόμα ξεκινήσουν οι εκσκαφές, το επιτελείο του αρχιτεκτονικού γραφείου 3SK Στυλιανίδη, καθόρισε τις προτεραιότητες του σχεδίου: μικρότερη δυνατή επιρροή στο φυσικό περιβάλλον και αδιαμφισβήτητη ποιότητα κατασκευής. Η φυσική ομορφιά του τοπίου από μόνη της είναι πολύ εντυπωσιακή καθώς η βουνοπλαγιά καταλήγει στην παραλία, η οποία με την σειρά της σχεδόν “αγκαλιάζει” το νησί της Σπιναλόγκα. Το ξενοδοχείο σχεδιάστηκε με γνώμονα την ανάμειξη στοιχείων από την Μεσόγειο και τα κτίρια να είναι χαμηλά χωρίς την ύπαρξη κεντρικού κτιρίου. Τα δωμάτια βρίσκονται σε μικρά συγκροτήματα δύο ορόφων διασκορπισμένα στην πλαγιά, διασφαλίζοντας για όλα θέα στη θάλασσα. Οι 106 συνολικά ιδιωτικές πισίνες που αντανακλούν κάτω από το ζεστό Κρητικό ήλιο, χαρίζουν μία αίσθηση χαλάρωσης και δροσιάς.

src=/files/Image/EDITORSBLOG/2013/08/elounta2.jpg

Επιπλέον το γεγονός ότι το Blue Palace δένει τόσο πολύ με το φυσικό περιβάλλον οφείλεται στα υλικά και τα χρώματα του. Οι πέτρες από την εκσκαφή χρησιμοποιήθηκαν ευρέως, ενώ τα χρώματα έχουν επιλεχθεί από την παλέτα των γήινων αποχρώσεων. Στο lobby η αντικατάσταση της απλής μπογιάς με την τεχνική “κουρασάνι” δίνει στο χώρο την απόχρωση της τερακότας, η οποία αλλάζει με το χρόνο. Η έλλειψη του άσπρου χρώματος δίνει την αίσθηση κομψότητας και ζεστής φιλοξενίας. Η αρχιτεκτονική του ξενοδοχείου είναι ένα προϊόν προσεκτικής μελέτης του παρελθόντος της Κρήτης και των επιρροών που έχει δεχτεί το νησί από τους κατακτητές του: Άραβες, Τούρκους και Βενετούς.

src=/files/Image/EDITORSBLOG/2013/08/elounta17.jpg

Μοντέρνο και εντυπωσιακό, το σχέδιο του ξενοδοχείου έχει έκδηλα βασιστεί σε επιρροές από την Ανατολή και τη Δύση, οι οποίες έχουν μορφοποιήσει τη γενικότερη αρχιτεκτονική του νησιού. Το πιο αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι το lobby του ξενοδοχείου, το οποίο είναι πιστό αντίγραφο των βενετσιάνικων Arsenali (νεώρια) στο λιμάνι του Ηρακλείου. Το ύψος τους που φτάνει τα 11 μέτρα εξασφαλίζει μία επιβλητική είσοδο στο κόσμο της πολυτέλειας και της κομψότητας.

src=/files/Image/EDITORSBLOG/2013/08/elounta7.jpg

Το εσωτερικό σχέδιο του Blue Palace έχει βασιστεί στην ίδια λογική της διακριτικής πολυτέλειας. Η ομάδα που ασχολήθηκε με το σχεδιασμό του εσωτερικού χώρου: Άγγελος Αγγελόπουλος, το γραφείο 3SK Στυλιανίδης και η Κωστάντζα Σμπώκου, έθεσαν ως προτεραιότητα να χρησιμοποιούνται σε όλη την κατασκευή τα ποιοτικότερα υλικά: πήλινα κεραμίδια οροφής, ξύλινα κουφώματα, ακατέργαστο μάρμαρο, ξύλινα πατώματα και παραδοσιακά βοτσαλωτά μωσαϊκά. Προκειμένου να εξασφαλιστεί μία αίσθηση χαλάρωσης για τον επισκέπτη, έχουν χρησιμοποιηθεί ουδέτερα χρώματα, μοντέρνα έπιπλα, αυθεντικά Αραβικά κομμάτια από το Μαρόκο, καθώς και μεγάλα ντιβάνια σε όλα τα lobbies.

src=/files/Image/EDITORSBLOG/2013/08/elounta6.jpg

Όπως καταλαβαίνεις με το που πέρασα την είσοδο του ξενοδοχείου “χάθηκα”. Διακριτική πολυτέλεια, φυσική ομορφιά, ποιότητα έκαναν ένα αισθησιακό μασάζ στις αισθήσεις μου κι άρχισα να ξεχνάω τα πάντα. Περνώντας την είσοδο του Blue Palace άρχισε η ελευθερία μου. Πήρα βαθιά ανάσα, αναστέναξα αποβάλλοντας το στρες και περπάτησα αργά μέχρι το δωμάτιό μου.

Με συνοδεύσανε, μου ανοίξανε την πόρτα, μετέφεραν τη βαλιτσούλα μου και μπήκα στο όνειρο. Έκλεισε η πόρτα πίσω μου και -χρόνια είχα να το κάνω, χρόνια είχα να το νιώσω- χοροπήδηξα από χαρά. Βούτηξα στην προσωπική μου πισίνα, ανέβηκα τα σκαλιά στον πάνω όροφο όπου με περίμενε το διπλό κρεβάτι το οποίο θα μοιραζόμουν με τον εαυτό μου και αντίκρυσα ξανά -απέναντί μου- τη Σπιναλόγκα. Γοητεύτηκα. Κι άλλο!

“Ανάλογη προσοχή έχει δοθεί και στα δωμάτια – bungalows, με το σκεπτικό ότι πρέπει να διατίθεται στους επισκέπτες ένας χώρος απομόνωσης που δύσκολα θα θέλουν να αποχωριστούν. Κανένα δωμάτιο δεν είναι μικρότερο από 39 τετραγωνικά μέτρα, ενώ τα περισσότερα διαθέτουν infinity πισίνα, που δίνει την εντύπωση ότι αγγίζει τη θάλασσα. Αρκετά μεγάλες βεράντες δίνουν περισσότερο χώρο, αλλά το αδιαμφισβήτητο προτέρημα είναι η πάντα η θέα στη θάλασσα. Μικρές λεπτομέρειες όπως ένα κρυφό παράθυρο που παρέχει θέα στη θάλασσα ακόμα και μέσα από το μπάνιο, αποδεικνύουν την πολύ προσεκτική μελέτη και υλοποίηση του σχεδίου”.

Είναι από εκείνες τις στιγμές που μόνο θέλεις να γελάς, που η ζωή μοιάζει μόνο ωραία, που απλώνεις το χεράκι σου και δοκιμάζεις τη γεύση της ατόφιας ευτυχίας και -ναι- δεν θέλεις να βγεις από το δωμάτιό σου γιατί σου αρκεί.

src=/files/Image/EDITORSBLOG/2013/08/elounta16.jpg

“Οι σουίτες είναι πολύ ευρύχωρες μεγέθους από 60 έως 75 τετραγωνικά μέτρα, με κρεβατοκάμαρα και χωριστό σαλόνι, διακοσμημένες σε μεσογειακό ύφος. Μερικές από αυτές αποτελούνται από δύο ορόφους, προσφέροντας θέα που κόβει την ανάσα ακόμα και από το king size κρεβάτι που βρίσκεται στον επάνω όροφο. Τα χρώματα που έχουν στο εσωτερικό τους είναι αποχρώσεις του μπλε και του άσπρου. Οι βεράντες είναι σχεδόν διπλάσιες σε μέγεθος από αυτές των bungalows και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εξοπλισμένες με ένα άνετο ντιβάνι για χαλαρωτικό διάβασμα δίπλα στην πισίνα”.

“Οι τρεις πανέμορφες βίλες σχεδιάστηκαν από την Κωστάντζα Σμπώκου και διακοσμήθηκαν από τον Άγγελο Αγγελόπουλο με την συνεργασία της ίδιας. Οι Βίλες Almyra και Thalassa είναι εμπνευσμένες από τις παραδόσεις των Μεσογειακών Αραβικών χωρών και διαθέτουν αυθεντικά κομμάτια από το Μαρόκο και μία παλέτα από λευκές και γαλάζιες αποχρώσεις. Καθεμία από αυτές καταλαμβάνει χώρο 110 τετραγωνικών μέτρων και ένα πολύ μεγαλύτερο χώρο σε εξωτερικούς χώρους και βεράντες, ενώ περιλαμβάνουν ένα σαλόνι και δύο κρεβατοκάμαρες, καθεμία από τις οποίες είναι ιδιαίτερα διακοσμημένες”

src=/files/Image/EDITORSBLOG/2013/08/elounta3.jpg

“Το σχέδιο της Grand Villa συνδυάζει στοιχεία της Αρχαίας Ελλάδας με ζεστά χρώματα, που συνθέτουν ένα πολύ φιλόξενο περιβάλλον. Απλώνεται σε 220 τετραγωνικά μέτρα με μεγάλες βεράντες και είναι εξοπλισμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχεται η απόλυτη πολυτέλεια με τον πιο εκλεπτυσμένο τρόπο. Κλείνοντας την πύλη της Grand Villa, ένας ιδιωτικός κόσμος πολυτέλειας και στυλ ξεδιπλώνεται μπροστά σας για να ξεκινήσετε τις διακοπές σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”

Δεν με νοιάζει τίποτα. Για δευτερόλεπτα μια αρνητική σκέψη λαθρεπιβάτης από την πόλη με αποσυντόνισε αλλά επανήλθα. Δεν με νοιάζει τίποτα. Πήρα free pass για την τελειότητα και ως γνήσια Παρθένος με ωροσκόπο Αιγόκερω βρίσκομαι σε παραλληρηματική χαρά. Είναι αυτές οι λεπτομέρειες… Αυτές οι λεπτομέρειες που ενώ συνήθως με απογοητεύουν και μου αποκαλύπτουν πως δεν υπάρχει Παράδεισος, εδώ είναι ακριβώς αυτές που με εκστασιάζουν.

Η ενυδατική μάσκα προσώπου που μου άφησαν “δωράκι” αφού περιποιήθηκαν το δωμάτιό μου για να την βρω μετά το μπάνιο μου στη θάλασσα, μετά τη βόλτα μου. Η καρτούλα που με περιμένει στο μαξιλάρι μου και με ενημερώνει ότι και αύριο θα έχει ήλιο, 33 βαθμούς Κελσίου και… η ζωή είναι ωραία!

“Ιδιαίτερη προσοχή έχει επίσης δοθεί στα facilities του ξενοδοχείου. Η μικρή ψαροταβέρνα Blue Door που βρίσκεται εκεί ακριβώς που σκάει το κύμα, παλιότερα ήταν καταφύγιο ψαράδων και τώρα έχει ανακαινιστεί πλήρως. Απομακρυσμένη από τα υπόλοιπα facilities του ξενοδοχείου δεν θυμίζει καθόλου εστιατόριο ξενοδοχείου. Η μεγαλύτερη επιτυχία του “The Elounda Spa & Thalassotherapy” μπορεί να αποδοθεί στο ιδιαίτερο περιβάλλον του. Η μοναδική τοποθεσία του δίπλα στην θάλασσα με εκπληκτική θέα τον κόλπο του Μεραμπέλου, εξασφαλίζουν μία πολυτέλεια που σπανίως διαθέτουν άλλα spa”

src=/files/Image/EDITORSBLOG/2013/08/elounta15.jpg

Φυσικά έκανα και μασάζ! Τα πάντα έκανα… Πήγα βόλτα με το καϊκι σε ένα μαγικό BBQ στο “πουθενά”. Πήγα στη Σπιναλόγκα. Βούτηξα στην πισίνα, βούτηξα στη θάλασσα, βούτηξα στη γαλήνη, ψυχοθεραπεύτηκα. Ανέβηκα, κατέβηκα, ανέβηκα, κατέβηκα με το lift, έκανα μανικιούρ-πεντικιούρ, απόλαυσα γεύσεις, κοκταίηλ και κάπου εκεί μέσα στον ύπνο μου το ένστικτο με ξύπνησε για να ζήσω το πιο μαγευτικό χάραμα ever!!!

Δέντρα, λουλούδια… Ελαιόδεντρα, φοινικόδεντρα… Μπουκαμβίλιες, γιασεμιά, λεβάντα… Διάσπαρτα σε όλη την έκταση του ξενοδοχείου. Αρωματικές πορτοκαλιές σε μεγάλες πήλινες κρητικές γλάστρες αγκαλιάζουν την είσοδο του Steak House εστιατορίου “Flame” του resort, ενώ τα ελαιόδεντρα είναι το θέμα του κεντρικού εστιατορίου “Olea”.

src=/files/Image/EDITORSBLOG/2013/08/elounta4.jpg

“Έχει δοθεί μεγάλη προσοχή από την αρχή στον περιβάλλοντα χώρο. Πραγματοποιήθηκε μία προσεχτική μελέτη στην χλωρίδα της περιοχής, προκειμένου να ενισχυθεί η αρχική ιδέα για διατήρηση της, ώστε να επιτευχθεί ολοκληρωτική αφομοίωση του ξενοδοχείου από το φυσικό του χώρο. Δέντρα και λουλούδια της περιοχής και γενικότερα του νησιού έχουν επιλεχθεί με ιδιαίτερη φροντίδα”

“Δεν πρόκειται για σύμπτωση όταν μπαίνεις στο Blue Palace, Resort & Spa και αμέσως νιώθεις απόλυτη χαλάρωση. Η παραμικρή λεπτομέρεια στο αρχιτεκτονικό σχέδιο αλλά και στη διακόσμηση και τους κήπους του ξενοδοχείου, έχει μελετηθεί πολύ προσεκτικά ώστε να εξασφαλίζουμε στους επισκέπτες μας πολυτελείς διακοπές μέσα σε ένα περιβάλλον αρμονίας και μοναδικής φυσικής ομορφιάς”

Η εμπειρία
Πόσες συγκινήσεις να αντέξει ο άνθρωπος! Τα μάτια μου γέμισαν ομορφιά. Τα αυτάκια μου ηρέμησαν. Κι ο ουρανίσκος που δέχτηκε γευστική “επίθεση” από κάτι μοναδικό…

To Blue Palace, a Luxury Collection Resort & Spa πιστό στην προσπάθεια να μεταφέρει ένα κομμάτι αυθεντικών Ελληνικών και Κρητικών εμπειριών στους επισκέπτες του συνεργάστηκε με την ομάδα των Minoan Tastes για τη δημιουργία μιας εξαιρετικής βραδιάς.

src=/files/Image/EDITORSBLOG/2013/08/elounta5.jpg

Η ομάδα Minoan Tastes (που αποτελείται από τους Jerolyn Morrison, Jad Alyounis, Στέφη Χλουβεράκη και με την υποστήριξη της Ματίνας Τζάρη και του Θεοχάρη Κατρακαζή) ξεκίνησε από την επιθυμία να στηρίξει τη δημιουργική προσέγγιση της αρχαιολογίας σε ιστορική έρευνα και αρχαιολογικά ευρήματα. Αποτελείται από αρχαιολόγους, σεφ και βιολόγους, που συνεργάστηκαν με τοπικούς τεχνίτες για την πιστή κατασκευή των αρχαίων σκευών, και συνέθεσαν μία δημιουργική αναπαράσταση του τρόπου με τον οποίο μαγείρευαν οι αρχαίοι Μινωίτες. Τα σκεύη είναι πολλά και διαφορετικά και χρησιμοποιούνται ανάλογα με το είδος του φαγητού που παρασκευάζεται. Αποτελούν δε πιστά αντίγραφα των μινωικών σκευών που χρησιμοποιούνταν ειδικά κατά την Ανακτορική Περίοδο. Ο τρόπος μαγειρέματος αποτελεί μία δημιουργική προσέγγιση που στηρίζεται εν πολλοίς στις αρχές του slow cooking γύρω από μία κεντρική ή περισσότερες εστίες. Οι συνταγές στηρίχθηκαν επίσης σε αρχαιολογικά ευρήματα και βασίζονται στις τοπικές πρώτες ύλες, αποτελούν ωστόσο δημιουργική προσέγγιση τους. Η εμπειρία στηρίζεται στην διαδικασία που εκτυλίσσεται μπροστά στους καλεσμένους, σημαντικό μέρος της οποίας είναι η συζήτηση με την ομάδα και οι μεζέδες που σερβίρονται κοντά στις φωτιές, όπως το «ψωμί» που ψήνεται πάνω σε πήλινο κοίλο σκεύος, το τυρί και οι ελιές.

/

Το έζησα! Δοκίμασα.
Η προετοιμασία είχε ξεκινήσει εδώ και μέρες με την κατασκευή των χτιστών φούρνων και διαφόρων κατασκευών που θα υποδέχονταν τα μινωικά σκεύη. Οι πρώτες φωτιές άναψαν στις δύο το μεσημέρι και η προετοιμασία ξεκίνησε για τα πιάτα που πρέπει να μαγειρευτούν τουλάχιστον για πέντε ώρες.

/

Η πίτα με άγρια χόρτα της Κρητικής γης, οι σουπιές με μάραθα και μέλι, το κλέφτικο που σιγοψήθηκε για πέντε ώρες μέσα στη γη και ο τόνος σερβιρισμένος πάνω σε ορθογώνιες πέτρες ήταν κάποια από τα πιάτα που γεύτηκαν οι καλεσμένοι μας. Ωστόσο η διαδικασία γύρω από τη φωτιά, η συζήτηση, η ρακή και οι μεζέδες ήταν και αυτό αυθεντικό κομμάτι Ελλάδας από εκείνα που λίγοι μόνο από τους ξένους επισκέπτες μας έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όταν έρχονται για τις διακοπές τους.

/

Το Blue Door, το γραφικό ταβερνάκι δίπλα στη θάλασσα επιλέχθηκε ως το ιδανικό σκηνικό για να απολαύσουν οι καλεσμένοι μας μια αυθεντική κρητική εμπειρία.

/

Οι φωτιές δίπλα στην παραλία, ο ήχος της θάλασσας, το σχεδόν ολόγιομο φεγγάρι, ο ήχος της λύρας, του λαγούτου και τα εξαιρετικά εδέσματα συνέθεσαν μία μαγική βραδιά.

/

Κι έκτοτε δεν ξαναμίλησα… Παραδόθηκα στη σιωπή της ολοκλήρωσης, στην ηρεμία της ευτυχίας και την επόμενη μέρα δεν βγήκα καν από το “σπίτι” μου. Ούτε στο καράβι της επιστροφής μίλησα. Ξαναμίλησα στο γραφείο πια, αναγκαστικά.

src=/files/Image/EDITORSBLOG/2013/08/elounta13.jpg

Λίγα λόγια. Και μια εμπειρία παραγεμισμένη χαρά, πολυτέλεια και μοναδικότητα σκαρφάλωσε στα charts των αναμνήσεών μου χαραγμένη για πάντα μέσα μου. Όχι για τη χλιδή. Όχι. Δεν υπήρχε τέτοιο πράγμα εδώ. Εδώ πρωταγωνιστούσε η πολυτέλεια της ποιότητας, η φιλοξενία, το χαμόγελο, η θετική διάθεση, η καλύτερη πρόθεση και απουσιάζε ολοσχερώς το δήθεν, το fake και ο σνομπισμός.

Special Info
Το 2004 ξεκίνησε η συνεργασία με τη διεθνή αλυσίδα Starwood Hotels and Resorts κάτω από το brand Luxury Collection. Η Starwood είναι μία από τις κορυφαίες ξενοδοχειακές αλυσίδες παγκοσμίως με πάνω από 1000 ξενοδοχεία ανά τον κόσμο.

Η πορεία του Blue Palace σηματοδοτείται όλα αυτά τα χρόνια από πολλά γεγονότα, μία επέκταση
το 2007, σημαντικά βραβεία (ενδεικτικά αναφέρουμε τα ακόλουθα: Condé Nast Traveler US, 2013 Gold List / Condé Nast Traveler, US Readers Choice Awards 2012 / World Travel Awards 2012 / Tattler Spa Guide, 101 Best Spas, 2011 / Condé Nast Traveler US, Gold List, 2008 / World Travel Awards, Greece’s Leading Spa Resort, 2008 / World Travel Awards, Greece’s Leading Spa Resort, 2007) αλλά και ιδιαίτερα γεγονότα όπως τα γυρίσματα της σειράς Το Νησί, τα γυρίσματα της αμερικάνικης σειράς America’s Next Top Model το 2011, η έκθεση του Κώστα Τσόκλη στη Σπιναλόγκα και ο ηλεκτροφωτισμός του νησιού.

Mάθε περισσότερα με ένα κλικ εδώ

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164