Πώς να ξεφορτωθείς τις τρίχες από το πρόσωπό σου!

Η τριχοφυϊα στο πρόσωπο δεν είναι εύκολη υπόθεση! Νιώθεις άσχημα, ρίχνεις τα μαλλιά σου στο πρόσωπό σου για να κρύψεις κάτι και το βράδυ νιώθεις πολύ πιο ανακουφισμένη κάτω από τον χαμηλό φωτισμό. Αντίθετα, όσο ανοίγει ο καιρός η κατάσταση χειροτερεύει. Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο και καταλαβαίνεις πολύ καλά τι εννοώ! Πάρε για παράδειγμα αυτή την photo της Kate Winslet η οποία είναι και ξανθιά. Στις μελαχρινές το πρόβλημα δείχνει πολύ εντονότερο.

Το θέμα όμως είναι υπάρχει λύση; Ναι, και μπορεί να είναι οριστική αρκεί να κάνεις τα σωστά βήματα. Τα πάντα ξεκινάνε από τον δερματολόγο σου. Είναι ο άνθρωπος που θα σου δώσει τις σωστές εξετάσεις και θα σε καθοδηγήσει. Το θέλεις με λεπτομέρειες; Η δερματολόγος των διασήμων, Μάργκυ Καπελάρη τα λέει όλα!

Υπερτρίχωση VS Δασυτριχισμός
Όταν λέμε υπερτρίχωση εννοούμε την πάθηση την οποία οι γυναίκες έχουν τελική τριχοφυΐα, δηλαδή πλήρως ανεπτυγμένες τρίχες, σε περιοχές ορμονοεξαρτώμενες από ανδρογόνα. Όταν λέμε ορμονοεξαρτώμενες από ανδρογόνα περιοχές εννοούμε για παράδειγμα τα μάγουλα, το άνω χείλος, το πηγούνι, το στήθος, το κάτω μέρος της κοιλιάς, ανάμεσα στους μηρούς, στην πλάτη. Σε περιοχές δηλαδή όπου σε γυναίκες υπάρχει χνοώδες τρίχωμα.Ο δασυσιτρισμός, σε αντίθεση είναι η επίτευξη μιας φυσιολογικής τριχοφυΐας.

Άρα λοιπόν όταν μιλάμε για υπερτρίχωση μιλάμε για πάθηση, ενώ ο δασυτριχισμός είναι η κατάσταση κατά την οποία έχεις τρίχες σε περιοχές που έχουν όλες οι γυναίκες (στις μασχάλες, στα χέρια, στα πόδια) και είναι πιο έντονες γιατί υπάρχει κληρονομικότητα. Αντίθετα, η υπετρίχωση έχει να κάνει με άλλες, μη συνηθισμένες περιοχές.

Αν λοιπόν θέλουμε να διευκρινίσουμε αν η τριχοφυΐα που έχουμε είναι φυσιολογική ή παθολογική θα πρέπει να απευθυνθούμε είτε στον ενδοκρινολόγο, είτε στον γυναικολόγο, είτε στον δερματολόγο ο οποίος θα μας ζητήσει μια σειρά ορμονικών εξετάσεων αίματος και απεικονιστικών εξετάσεων όπως είναι οι υπέρηχοι ωοθηκών καθώς επίσης και το ιστορικό μας ώστε ια να αποκλείσουμε ότι δεν υπάρχει κάποια ενδοκρινολογική πάθηση ή δεν προέρχεται αυτή η τριχοφυΐα από κάποια φάρμακα που μπορεί να παίρνουμε.

Θεραπεία- Αντιμετώπιση
Η πιο διαδεδομένη πλέον θεραπεία είναι η αποτρίχωση με laser. Αν υπάρχει κάποιο ορμονικό πρόβλημα μπορούμε να ξεκινήσουμε θεραπεία με laser αφού έχει ξεκινήσει η ορμονική θεραπεία, τουλάχιστον για δύο μήνες έτσι ώστε να αρχίσει να αποδίδει. Σε αντίθετη περίπτωση το laser δεν θα είναι αποτελεσματικό.
Αλεξανδρίτης και δυοδικό laser
Υπάρχουν δύο πιο αποτελεσματικά laser για την αποτρίχωση. Το ένα είναι ο αλεξανδρίτης και το άλλο είναι το δυοδικό laser. Το καθένα έχει τα υπέρ και τα κατά.
Ο αλεξανδρίτης είναι πιο εξειδικευμένο από το δυοδικό, γιατί δεσμεύεται πιο ειδικά από το χρωμοφόρο- την μελανίνη που είναι ο στόχος του laser. Ο στόχος του laser είναι το σκούρο χρώμα της τρίχας και της ρίζας να μπορέσει να καταστραφεί. Όμως το δυοδικό είναι πιο ασφαλές σε πολύ σκούρες επιδερμίδες.
Πάντοτε τα laser δεν γίνονται καλοκαιρινούς μήνες, όταν θα έχει μαυρίσει το δέρμα ή γίνονται με προσοχή σε μαυρισμένο δέρμα σύμφωνα με τις οδηγίες του δερματολόγου.
Αποτελέσματα
Αυτό το οποίο κάνει το laser είναι μόνιμη μείωση τριχοφυΐας. Τα αποτελέσματα είναι υποκειμενικά και ποικίλουν από ασθενή σε ασθενή. Όμως, δεν “πιάνει” τις λευκές και τις ξανθές τρίχες γιατί ο στόχος του laser είναι το μαύρο.
Αν έχω ξανθές τρίχες τι μπορώ να κάνω;
Άρα λοιπόν για τις ξανθές- λευκές τρίχες στο πρόσωπο η μόνη μέχρι στιγμής μέθοδος που υπάρχει είναι η θερμόλυση-ηλεκτρόλυση με βελόνα, η λεγόμενη ριζική και είναι πολύ αποτελεσματική καθώς δεν αφήνει σημάδια.
Πόσες συνεδρίες θα χρειαστούν;
Οι ορμονοεξαρτώμενες περιοχές είναι πιο ανθεκτικές και μπορούν να χρειαστούν μέχρι και 12 συνεδρίες. Ο μέσος όρος είναι 6 συνεδρίες.
Μπορώ να ξυριστώ στη διάρκεια του laser;
Στη διάρκεια της θεραπείας του laser το μόνο που επιτρέπεται να κάνουμε είναι το ξύρισμα ενδιάμεσα. Πάντα μετά το laser φοράμε ειδικές καταπραϋντικές κρέμες και αντηλιακό. Βεβαίως, όσον αφορά το ξύρισμα μιλάμε για το σώμα.
Πόσο κοστίζει;
Το κόστος ανάλογα με την περιοχή ποικίλλει. Δηλαδή μπορεί να κοστίσει η συνεδρία από 50 ευρώ μέχρι 350 ευρώ ανάλογα τι θα κάνεις.

Από την Αγγελική Χριστοπούλου

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164