ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα. Σε πρόσφατη λιπομέτρηση που έκανα μου πρότειναν να χάσω περίπου 4 κιλά λίπους. Το ύψος μου είναι 1,55 και τα κιλά μου σταθερά στα 55-56. Υπάρχουν πρωτεϊνούχα ροφήματα που θα μπορούσατε να μου προτείνετε ώστε να με βοηθήσουν στο στόχο μου;
Ειρήνη
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καλησπέρα Ειρήνη,
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας δίνεις ο δείκτης μάζας σώματός σου είναι 22,9 δηλαδή στο φυσιολογικό εύρος. Το ιδανικό σου βάρος σύμφωνα με την εξίσωση ΗΑΜWI είναι στα 50 κιλά, οπότε με μια απώλεια περίπου των 4-5 κιλών θα μπορούσες να φτάσεις στο επιθυμητό βάρος για το ύψος σου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι συμβουλές που θα ήθελα να σου δώσω είναι να μην προχωράς σε εξαντλητικές δίαιτες, καθώς μια απώλεια γρηγορότερη και μεγαλύτερη είναι δυνατό να εξαντλήσει τον οργανισμό, διότι αυξάνεται η απώλεια μυϊκού ιστού και υγρών με συνέπεια την μείωση του βασικού μεταβολισμού.
Όσον αφορά τα πρωτεϊνούχα ροφήματα, μπορείς να φτιάξεις κάποια smoothiesμε γιαούρτι καθώς περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και βοηθάει στην δημιουργία κορεσμού καθώς και το ασβέστιο επιταχύνει την μείωση του λίπους ώστε να επιτεύξεις τον στόχο σου. Περισσότερο έμφαση να δώσεις βέβαια στην διατροφή σου.
Παρακάτω θα σου δώσω κάποιες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν στην μείωση λίπους:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- Νερό: Βοηθάει στην αποβολή τοξινών και στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού, γιατί καταπολεμάει την κατακράτηση υγρών. Στόχος είναι να πίνεις τουλάχιστον 8 -10 ποτήρια νερό τη µέρα.
- Πράσινο τσάι: Διάφορες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι οι ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού και η ιδιότητά του να διεγείρει τις καύσεις και την οξείδωση του λίπους οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε κατεχίνες οι οποίες είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες. Οι κατεχίνες βοηθούν το μεταβολισμό, αυξάνοντας τις καύσεις και συντελούν στη μείωση του σωματικού λίπους, τόσο του υποδόριου όσο και του σπλαχνικού (κοιλιακού). Επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο στην αποβολή των τοξινών από το σώμα και έτσι βοηθάει στην αντιμετώπιση της κατακράτησης. Έρευνες έχουν δείξει ότι η συστηματική καθημερινή κατανάλωση πράσινου τσαγιού με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες (2-3 ποτήρια) αυξάνει τις καύσεις κατά 3-4%.
- Δημητριακά ολικής άλεσης: Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, τα οποία μειώνουν την απορρόφηση και αποθήκευση του διατροφικού λίπους.
- Κάνε γυμναστική τουλάχιστον 3 με 4 φορές την εβδομάδα για 40 λεπτά, κάνοντας σίγουρα για 20 λεπτά διάδρομο. Αν προτιμάς τα σπορ, το κολύμπι και το ποδήλατο είναι ιδανικά για την καταπολέμηση του τοπικού πάχους και για να “εξαφανιστούν” τα ψωμάκια.
- Να καταναλώνεις λιπαρά ψάρια όπως σολωμό, σκουμπρί, σαρδέλες τουλάχιστον δυο με τρεις φορές την εβδομάδα.
- Πρόσθεσε στα φαγητά σου μαϊντανό: Λόγω της διουριτικής του δράσης βοηθάει στη κατακράτηση υγρών.
- Να κάνεις μικρά και συχνά γεύματα (κάθε 3-4 ώρες) και μείωσε τους απλούς υδατάνθρακες (ζάχαρη, μαρμελάδα κ.α.), καθώς αυξάνουν την έκκριση ινσουλίνης και προωθούν την αποθήκευση λίπους.
- Προσθέστε στο διαιτολόγιο σου τα φρούτα και τα λαχανικά σε 5 μερίδες την ημέρα. Μην ξεχνάς ότι αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών και νερού.
- Λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, αγκινάρα: Τα λαχανικά αυτά βοηθούν στην απομάκρυνση των περιττών υγρών από τον οργανισμό αλλά και των τοξινών.
- Περιόρισε το αλάτι και τις κρυφές πηγές αλατιού (μουστάρδα, κέτσαπ, έτοιμα dressing, αλλαντικά, παστά κ.α.), καθώς αυξάνουν την κατακράτηση υγρών και εμποδίζουν την καύση του λίπους.
- Προτίμησε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, αφού αυτές φαίνεται ότι όχι μόνο μειώνουν το ρυθμό της λιπογένεσης αλλά επιπλέον ευνοούν και τη λιπόλυση (τη διαδικασία που οδηγεί στην καύση λίπους για την παραγωγή ενέργειας). Γι’ αυτό γενικά καλό είναι να επιλέγεις τροφές με χαµηλό γλυκαιµικό δείκτη. Τέτοιες είναι το ψωμί/δημητριακά/ζυμαρικά ολικής άλεσης, το γάλα και τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Από την άλλη, καλό θα ήταν να αποφεύγεις το λευκό ψωμί, τα γλυκά και γενικά τη ζάχαρη (και τα προϊόντα της).
- Bluebberies, granberies, γκότζιμπέρι : Πρόσθεσέ τα στο ημερήσιο διαιτολόγιο σου καθώς αποτελούν “σούπερ” τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Ιωάννα Τσόλκα
Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ