Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις ερωτήσεις των γονιών και λύνει τις απορίες τους κάθε εβδομάδα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
→ Ερώτηση:
Κύριε Μαζάνη καλησπέρα. Ο γιος μου είναι πέντε μηνών και τεσσάρων ημερών. Ξεκινήσαμε φαγητό με κολοκύθα και αμέσως μετά του δίνω και μητρικό γάλα (να σημειωθεί ότι τρώει μόνο δικό μου γάλα). Τώρα θα προσθέσω πατάτα και σιγά-σιγά κι άλλα λαχανικά! Θα ήθελα να μου πείτε πόσα γραμμάρια θα πρέπει να τρώει και για πόσο θα του δίνω συμπλήρωμα γάλα. Και κάτι τελευταίο, μένω στο εξωτερικό και τον Ιούνιο θέλουμε να έρθουμε οδικώς στην Ελλάδα και το ταξίδι διαρκεί περίπου 20 ώρες. Θα είναι 10 μηνών τότε, να το κάνουμε (και αν ναι τι να προσέξω;) ή να τον πάω με το αεροπλάνο; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
← Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, καταρχάς ξεκινήσατε κάπως νωρίς να κάνετε τον απογαλακτισμό και μάλιστα σε ένα παιδί που έχει μητρικό θηλασμό. Αν δεν υπάρχουν κάποιοι ειδικοί λογού (για παράδειγμα μειωμένη πρόσληψη βάρους ή κάτι άλλο που το γνωρίζει ο θεράπων παιδίατρος), τότε βάσει των οδηγιών της ΠΟΥ, τα μωρά πρέπει να πίνουν αποκλειστικά γάλα μέχρι να συμπληρώσουν και τους έξι μήνες. Τώρα, όσο αφορά τα ερωτήματά σου: Α) θα δίνεις συμπλήρωμα γάλα μέχρις ότου το μωρό σου χορταίνει με το φαγητό και ύστερα δεν θέλει να φάει άλλο και Β) σαφώς το ταξίδι είναι πιο άνετο με το αεροπλάνο και για το μωρό και για εσάς.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
→ Ερώτηση:
Γεια σας γιατρέ. Έχω μια κόρη πέντε χρόνων. Εδώ και ένα χρόνο είναι με εκρηκτική ωτίτιδα και σπασμένο τύμπανο από τον Ιούλιο. Το άλλο το αυτί έχει υγρό που δεν φεύγει, χωρίς ρήξη τυμπάνου. Τα κρεατάκια της δεν είναι μεγάλα, δεν κάνει άπνοιες. Ο ΩΡΛ προτείνει παρακέντηση και σωληνάκια στο αυτί που δεν έχει ρήξη τυμπάνου και αφαίρεση στα κρεατάκια για να μειωθούν οι ωτίτιδες. Ποια η γνώμη σας σχετικά με τα κρεατάκια. Η μικρή πάει πρώτη χρονιά σχολείο.
← Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, είναι αλήθεια ότι τα κρεατάκια εμποδίζουν την ελεύθερη δίοδο του εισπνεόμενου αέρα και γίνονται αιτία συχνών λοιμώξεων και ειδικότερα ωτίτιδας. Αν το παιδί ροχαλίζει και κάνει άπνοιες και αν ο ΩΡΛ εκτιμά ότι θα πρέπει να βγουν προκείμενου να ηρεμήσει το παιδί, τότε να το κάνετε. Έτσι κι αλλιώς, είναι μια εύκολη επέμβαση με υψηλά επίπεδα βελτίωσης της υγείας.
→ Ερώτηση:
Αγαπητέ γιατρέ, έχω μια κορούλα περίπου δυόμισι ετών, η οποία σχεδόν ένα μήνα τώρα ξυπνά κάθε βράδυ, μία ίσως και δύο φορές, και με ζητάει (συνήθως στο διάστημα 02:00-05:00). Αν δεν ανταποκριθώ άμεσα ζητάει τον μπαμπά της. Πάω στο δωμάτιό της και θέλει να μείνω εκεί έως ότου αποκοιμηθεί, συνήθως αποκοιμιέται μετά από καμιά ώρα. Επίσης, και όταν τη βάζουμε για ύπνο θέλει να είναι κάποιος μαζί της έως ότου κοιμηθεί (την βάζουμε γύρω στις 21:30). Αν αποφασίσω να την πάρω στο κρεβάτι μας (αν και το αποφεύγω) τότε ξανακοιμάται αμέσως. Όταν την ρωτάω γιατί κλαίει μου λέει: “κλαίω γιατί θέλω τη μαμά μου”. Να αναφέρω ότι δεν έχουμε άλλο παιδί και πως πηγαίνει στον παιδικό σταθμό. Επίσης, ότι κοιμάται στο δωμάτιο της από σχεδόν δύο μηνών και παλιότερα δεν ζητούσε να είμαστε μαζί της για να κοιμηθεί, ξυπνούσε συνήθως αν έχανε την πιπίλα της και όταν την έβρισκε ξανακοιμόταν. Επιπλέον, όταν άρχισε παιδικό και αρρώσταινε συχνά για κάποιο διάστημα, την είχαμε πάρει στο κρεβάτι μας για περίπου ένα μήνα. Νιώθω ότι το να ξυπνά το βράδυ έχει γίνει πλέον συνήθεια. Τι με συμβουλεύετε; Ευχαριστώ.
← Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, είναι μια συνηθισμένη συμπεριφορά των παιδιών αυτής της ηλικίας, όταν έχει προκύψει κάτι και τους δημιουργεί ανασφάλεια. Και από τη στιγμή που για κάποιες νύχτες ξύπνησε, τότε δημιούργησε ένα καινούριο βιολογικό ρολόι που θέλει λίγο κόπο για να αλλάξει ξανά. Εσείς, ως γονείς, δεν έχετε εντοπίσει τι είναι εκείνο που έχει φοβίσει το μωρό σας, όμως σίγουρα έχει συμβεί κάτι στο σχολείο, έχει ίσως δει κάτι στην τηλεόραση που το φόβισε, έχει δει κάποιο καβγαδάκι, έχει δει κάποιον εφιάλτη και βασανίζεται. Σίγουρα είναι θέμα χρόνου για να “θεραπευτεί”, και αυτό θα γίνει με την αγάπη που θα αντιμετωπίζετε τα ξύπνηματά της. Μην την παίρνετε στο κρεβάτι σας. Αν είναι απαραίτητο να πηγαίνετε εσείς στο δικό της και να φεύγετε, μέχρις ότου συνηθίσει με τον καιρό ότι δεν έχει να φοβάται τίποτα. Οπωσδήποτε ψάξτε λίγο και στο σχολείο, μήπως κάτι συμβαίνει με κάποιο άλλο παιδί που την ενοχλεί κλπ.
→ Ερώτηση:
Γεια σας κύριε Μαζάνη και συγχαρητήρια για το έργο σας. Θα ήθελα πολύ τη γνώμη σας! Η μπέμπα μας γεννήθηκε 14/12/17 και ήταν 2,770 kg. Σήμερα είναι 4,950 kg. Τη θήλασα λίγες ημέρες και μετά ξεκίνησε το almiron 1. Μετά τα γεύματα, το μωρό υπέφερε. Έκλαιγε πολύ, μάζευε και τέντωνε το κορμάκι της. Γουλιές δεν έβγαζε και όταν βγάλει, απλά τρέχει μια μικρή ποσότητα από το στόμα της αλλά πολύ σπάνια. Πριν από 15 ημέρες, εμφάνισε εξάνθημα σε όλο το κορμάκι της. Πήγαμε στο νοσοκομείο και μας είπαν ότι ήταν ατοπική δερματίτιδα εκτεταμένη και είχε και επιπεφυκίτιδα στα ματάκια της. Ταυτόχρονα, η μία κένωση που κάνει την ημέρα είναι διάρροια. Η παιδίατρος μας σύστησε να ξεκινήσουμε υποαλλεργικό γάλα. Υπάρχει μια βελτίωση, δεν κλαίει τόσο πολύ μετά τα γεύματα, ωστόσο αυτό που με προβληματίζει είναι ότι η κένωσή της είναι ακόμα διάρροια. Η δερματίτιδα δεν εμφανίστηκε ξανά. Βέβαια, το μπάνιο της γίνεται με ειδικά προϊόντα. Ποια είναι η γνώμη σας; Μήπως έχει αλλεργία στο γάλα αγελάδας; Τι εξετάσεις μπορώ να κάνω; Ξέχασα να σας πω, ότι πολλές φορές και στον ύπνο της είναι ανήσυχη. Σφίγγεται και “μουγκρίζει”.
← Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, αφού τα συμπτώματα βελτιώθηκαν με την είσοδο του υποαλλεργικού γάλακτος, μάλλον πρόκειται για αλλεργία ή δυσανεξία. Τα υποαλλεργικά γάλατα στην αρχή της χορήγησής τους μπορεί να κάνουν υδαρείς κενώσεις. Αυτό, σε πρώτη φάση, δεν είναι πρόβλημα αν βέβαια το παιδί αναπτύσσεται κανονικά. Επίσης, αν συνεχίσει το πρόβλημα μπορεί να χρειαστεί αλλαγή του γάλακτος. Υπάρχουν εξετάσεις αίματος και δερματικά τεστ που μπορεί να δείξουν αν ένα παιδί είναι αλλεργικό στο γάλα ή και σε άλλες ουσίες. Επιπλέον, πάντα να έχετε στο μυαλό σας ότι μπορεί να συνυπάρχει και κάποια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, που με τη σειρά της δημιουργεί πονάκια λόγω καούρας.
→ Ερώτηση:
Κύριε Μαζάνη, θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση. Ο γιος μου είναι τεσσάρων μηνών και είναι 6,700 kg, ενώ γεννήθηκε 3,800 kg και 53 εκ. Αυτή τη στιγμή κάνουμε έξι γεύματα με γάλα φόρμουλα: τον ξυπνάω στις 7:00 για το πρώτο γεύμα και στη συνέχεια στις 10:30, στις 14:00, στις 17:30, στις 20:30 και στις 23:15 και η ποσότητα είναι 150 ml σε κάθε γεύμα. Πώς κρίνετε την ποσότητα και τη συχνότητα των γευμάτων; Επίσης, τι πρόγραμμα θα μου προτείνατε για να κάνω σιγά-σιγά τα γεύματα πέντε;
← Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το μωρό σου αναπτύσσεται πολύ καλά όσον αφορά στο βάρος του και σιγά-σιγά από μόνο του θα αρχίσει κάποια στιγμή να μειώνει κάποιο γεύμα, μέχρι που θα το σταματήσει και έτσι θα γίνουν πέντε τα γεύματα στο εικοσιτετράωρο.
→ Ερώτηση:
Κύριε Μαζάνη καλησπέρα. Ποια είναι η γνώμη σας για το baby led weaning; Ευχαριστώ!
← Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, η γνώμη μου είναι θετική. Εξάλλου, κάπως έτσι έτρωγαν τα παιδιά πριν την εφεύρεση του μίξερ κλπ. Βέβαια, η εισαγωγή στερεών τροφών, αφήνοντας την πρωτοβουλία στο παιδί απαιτεί υπομονή και συντονισμό όλων. Αν το έχετε, καλή επιτυχία.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ