Παιδικά παιχνίδια: Ποια είναι τα πιο εποικοδομητικά ανάλογα με την ηλικία των παιδιών;

Πόσες φορές έχεις βρεθεί μπροστά σε ατελείωτους διαδρόμους, πανύψηλα ράφια γεμάτα με στοιβαγμένα παιδικά παιχνίδια, καλάθια με κουκλάκια και κρεμάστρες με μάσκες και στολές; Ναι, είσαι σε κάποιο κατάστημα παιχνιδιών και προσπαθείς να ανακαλύψεις ανάμεσα σε άπειρες φιγούρες, χιλιάδες λούτρινα και εκατοντάδες επιτραπέζια και ηλεκτρονικές κονσόλες ποιο είναι το κατάλληλο για το μικρό σου! Είναι, τελικά, μεγάλη πρόκληση η επιλογή του σωστού παιχνιδιού για το εκάστοτε παιδί! Ειδικά, όταν το ζητούμενο είναι να εμπνεύσεις το μικρό σου και να το βοηθήσεις τόσο να… ανακαλύψει τον κόσμο, όσο και να αναπτύξει βασικές δεξιότητες, γνωστικές συμπεριφορικές και κοινωνικές! Και όμως, υπάρχει τρόπος να ξεδιαλύνεις από την αέναη λίστα παιχνιδιών ποια είναι εκείνα που θα έχουν την καλύτερη επίδραση στο παιδί σου!

Ένα από τα πιο βασικά στοιχεία που πρέπει να έχεις πάντα στο μυαλό σου, και ανεξάρτητα από το ηλικιακό φάσμα στο οποίο ανήκει ο γιος ή η κόρη σου, είναι πως δεν προορίζονται όλα τα παιχνίδια για όλα τα παιδιά. Θα πρέπει να θυμάσαι πως κατά κάποιο τρόπο το παίξιμο είναι η… εργασία των παιδιών και τα αντίστοιχα παιχνίδια είναι τα εργαλεία του! Άρα όσο πιο κατάλληλα και ταιριαστά είναι τα υλικά με τα οποία εφοδιάζεις ένα ανήλικο παιδί, τόσο καλύτερο θα είναι και το αποτέλεσμα που θα έχουν! Αυτό πολλές φορές εξαρτάται από την προσωπικότητα και την “κλίση” που επιδεικνύει ένα παιδί προς συγκεκριμένους τομείς, σε μεγάλο βαθμό καθορίζεται από την ηλικία του και έως ένα επίπεδο καθορίζεται από την αντίληψη και τα “θέλω” του γονιού (προς ποια κατεύθυνση θέλεις να τρέψεις το μικρό σου, ποια θεωρείς ότι είναι τα σημεία στα οποία πρέπει να εστιάσει;).

Ωστόσο, μιας και το ζητούμενο από τα παιχνίδια είναι να προκαλέσουν ενδιαφέρον στα παιδιά και να τα βοηθήσουν να αναπτύξουν τις ικανότητές τους, παρακάτω μπορείς να βρεις ένα σύντομο κατάλογο με όσα μπορείς να προμηθεύσεις τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους.

♦ Βρέφη και νήπια (6 μηνών έως 2 ετών):
Τα λούτρινα ζωάκια, το “χτίσιμο” και η τοποθέτηση παιχνιδιών, τα μεγάλα κυβάκια, τα απλά παζλ, οι στράτες, τα μουσικά παιχνίδια και τα υφασμάτινα βιβλία με μουσική είναι ανάμεσα στις καλύτερες επιλογές για αυτές τις ηλικίες. Αυτές οι κατηγορίες παιχνιδιών μπορούν να προκαλέσουν αρκετές ώρες ευχάριστης δραστηριότητας, η οποία ταυτόχρονα διεγείρει τη νοητική, γλωσσική, κοινωνική και σωματική ανάπτυξη. Ως μητέρα ίσως χρειάζεται να καθοδηγήσεις το μικρό σου στην αρχή, ώστε να μάθει πώς να παίζει με τα παιχνίδια του, αλλά μόλις αντιληφθεί τον τρόπο και αυτονομηθεί, μπορείς να επιβραβεύεις τα κατορθώματά του ώστε να παίρνει θάρρος. Επίσης, διαβάζοντας παρέα βιβλία και τραγουδώντας θα βοηθήσεις το μικρό σου να εξοικειωθεί με τη γλώσσα!

♦ Παιδιά προσχολικής ηλικίας (3 έως 6 ετών):
Μία από τις αγαπημένες ασχολίες των παιδιών σε αυτή την ηλικία είναι τα παιχνίδια ρόλων! Φυσικά, τα λούτρινα, οι κούκλες και οι φιγούρες είναι επίσης καλές επιλογές για αυτά τα νήπια! Επιπλέον, εργαλεία ζωγραφικής και γλυπτικής ή οτιδήποτε άλλο καλλιτεχνικής φύσης είναι από εκείνα που τους τραβούν το ενδιαφέρον, όπως και τα παιχνίδια κατασκευών. Μπορείς να συνεχίσεις με τη μουσική για ακρόαση και πιο ρεαλιστικά μουσικά όργανα για παιχνίδι. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορούν επίσης να απασχοληθούν με υπαίθρια παιχνίδια, όπως τα αθλήματα, τα κουβαδάκια τους, το κουκλοθέατρο και η παιδική χαρά. Τα βιβλία, τα παιχνίδια καρτών και τα επιτραπέζια, καθώς και κάποια (ελεγχόμενα) βιντεοπαιχνίδια είναι εξαιρετικά χρήσιμα για να τα βοηθήσουν να αναπτύξουν βασικές δεξιότητες μάθησης, καθώς και να προσφέρουν εξαιρετικά ποιοτικό χρόνο με τους γονείς!

♦ Παιδιά σχολικής ηλικίας (6 έως 12 ετών):
Τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από τους συνομηλίκους τους και τις διαφημίσεις ως προς το ποια παιχνίδια επιλέγουν. Σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης είναι μια καλή στιγμή για να γνωρίσεις στο μικρό σου τα παιχνίδια που προωθούν την απόκτηση δεξιοτήτων και γνώσεων και σχετίζονται με το STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά). Επίσης, ορισμένα βιντεοπαιχνίδια και άλλα ψηφιακά μέσα (πάντα με προσοχή) είναι καλοδεχούμενα, ενώ ο αθλητικός εξοπλισμός και το ποδήλατο ή το πατίνι μπορούν να παρακινήσουν τα παιδιά για άθληση και άσκηση. Μάλιστα, σε αυτή τη φάση μπορούν να αποκτήσουν κάποιο χόμπι! Οι φιγούρες και τα αυτοκινητάκια ή οι κατασκευές προωθούν τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και την κοινωνική ανάπτυξη, αλλά το ίδιο επιτυγχάνεται και με ομαδικά παιχνίδια! Τέλος, τα βιβλία και η μουσική μπορούν να κάνουν τη μάθηση ευκολότερη και πιο διασκεδαστική!

 

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164