Τέσσερις χώρες που διαθέτουν τα καλύτερα προγράμματα γονεϊκής άδειας στον κόσμο

Οι απαιτητικοί πρώτοι μήνες με ένα μωρό στο σπίτι είναι μια πραγματικότητα που βιώνουν όλοι οι γονείς, ανεξαρτήτως γεωγραφικού πλάτους και μήκους. Τα νέα δεδομένα που εισάγονται στην καθημερινότητα, μαζί με το άγχος που χαρακτηρίζει αυτή την περίοδο γύρω από την υγιή και και ασφαλή ανάπτυξη του μωρού, αλλά και τις επιδόσεις του ζευγαριού ως γονείς, είναι αρκετά για να προκαλέσουν στρες και μια μικρή ανασφάλεια. Ταυτόχρονα, όμως, κάθε άνθρωπος χρειάζεται τη δουλειά του, η οποία υπήρχε πριν τον ερχομό του παιδιού και θα συνεχίσει να είναι εκεί και μετά την περίοδο της λοχείας. Άλλωστε, στα περισσότερα σπίτια, είναι αναγκαίο και να εργάζονται και οι δύο γονείς, προκειμένου το εισόδημα να είναι αρκετό τόσο για τα πάγια, όσο και για τα ολοκαίνουρια έξοδα. Επομένως, είναι προφανώς πως αυτή η καινούρια πραγματικότητα που αποκαλείται “μωρό στο σπίτι” βάζει ακόμη ένα άγχος στο μυαλό των γονέων που καλούνται να μεγαλώσουν αυτό το λιλιπούτειο πλάσμα, ενώ παράλληλα πρέπει να διατηρήσουν την καριέρα τους σταθερή.

Ανάμεσα στις 196 χώρες του κόσμου, οι Η.Π.Α. μαζί με τις Λεσότο, Λιβερία, Σουαζιλάνδη και Παπούα Νέα Γουινέα είναι οι μόνες που δεν έχουν κρατικά αναγνωρισμένο πρόγραμμα χορήγησης γονεϊκής άδειας. Ταυτόχρονα στην Ελλάδα, οι εργαζόμενες μητέρες δικαιούνται άδεια μητρότητας συνολικής διάρκειας 17 εβδομάδων, εκ των οποίων οι οκτώ χορηγούνται υποχρεωτικά πριν την πιθανή ημερομηνία τοκετού. Επιπλέον, για 30 μήνες μετά τη λήξη της άδειας λοχείας (εννέα εβδομάδες μετά τον τοκετό), οι μητέρες έχουν τη δυνατότητα να προσέρχονται μία ώρα αργότερα ή να αποχωρούν μία ώρα νωρίτερα από την εργασία τους, είτε εναλλακτικά το ωράριό τους να μειώνεται κατά δύο ώρες για τους πρώτους 12 μήνες και κατά μία ώρα για τους έξι επόμενους μήνες. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, αυτό το διάστημα “αποχής” από την εργασία είναι απαραίτητο για τους νέους γονείς, τόσο για να αναλάβουν τον καινούριο ρόλο τους, όσο και για να εξασφαλίσουν την καλή υγεία του μικρού τους και να του παρέχουν όσα χρειάζεται.

Παρακάτω, λοιπόν, μπορείς να δεις πέντε χώρες του κόσμου που διαθέτουν μερικά από τα καλύτερα προγράμματα τοκετού και λοχείας, τόσο για τις μητέρες, όσο και για τους πατέρες!

 

⇒ Ισλανδία
Το 2000 νομοθετήθηκε το πρόγραμμα γονεϊκής άδειας, το οποίο επιτρέπει σε κάθε νέο γονέα ανεξαρτήτως φύλου να παίρνει τρεις μήνες άδεια μετ’ αποδοχών. Μετά από αυτό το διάστημα, οι γονείς μπορούν να πάρουν άλλους τρεις μήνες τους οποίους μπορούν να μοιράσουν μεταξύ τους. Επομένως, συνολικά οι δυο τους διαθέτουν εννέα μήνες άδειας. Σε αυτό το διάστημα δε, λαμβάνουν το 80% έκαστος του μισθού τους. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, το 90% των νέων πατεράδων χρησιμοποιεί αυτή την άδεια, διότι διαφορετικά χάνει αυτά τα προνόμια, με αποτέλεσμα να περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους, ενώ οι μητέρες επιστρέφουν νωρίτερα στην εργασία τους, αφήνοντας επιπλέον περιθώριο στους μπαμπάδες να ασχοληθούν με την ανατροφή των παιδιών και το νοικοκυριό εν γένει.

 

⇒ Δανία
Η άδεια μητρότητας καθορίζεται στις 18 εβδομάδες, ενώ ισχύει και για τις υιοθεσίες. Οι μητέρες παίρνουν τέσσερις εβδομάδες πριν τον τοκετό και 14 εβδομάδες άδεια λοχείας, ενώ ο μισθός τους καταβάλλεται στο 100%. Οι πατεράδες έχουν δικαίωμα να πάρουν άδεια δύο εβδομάδων, σε οποιοδήποτε διάστημα (τοκετού και λοχείας) το επιθυμούν. Μετά από αυτή την περίοδο και οι δύο γονείς έχουν δικαίωμα σε 32 εβδομάδες γονεϊκής άδειας (16 έκαστος) στη διάρκεια του χρόνου, αλλά και να την επιμηκύνουν κατά 14 εβδομάδες (7 έκαστος) αν το θελήσουν.

 

⇒ Σουηδία
Η χώρα με τη μεγαλύτερη γονεϊκή άδεια, εξασφαλίζει στους νέους γονείς 480 ημέρες. Κάθε γονέας μπορεί να πάρει από αυτές 240 ημέρες και 90 αποκλειστικά για τον εαυτό του. Κατά τη διάρκεια της άδειας, οι εργαζόμενοι πληρώνονται το 80% του μισθού τους, ενώ μπορούν να χρησιμοποιήσουν την άδειά τους σωρρευτικά από κάθε παιδί, και έως ότου το κάθε παιδί συμπληρώσει τα οκτώ έτη του. Επιπλέον, το ωράριο εργασίας μπορεί να μειωθεί έως και κατά 25%, ενώ το κράτος τους χορηγεί μηνιαίο επίδομα για κάθε παιδί, μέχρι να κλείσει τα 16 χρόνια του.

 

⇒ Γαλλία
Το 2014 μεταρρυθμίστηκε το νομοσχέδιο για τη γονεϊκή άδεια, επιτρέποντας στους πατεράδες να παίρνουν πατρική άδεια και στις μητέρες να επιστρέφουν νωρίτερα στην εργασία τους. Η Γαλλία προσφέρει στις μητέρες άδεια 16 εβδομάδων μετ’ αποδοχών. Μάλιστα, αυτό το χρονικό διάστημα αυξάνεται στην περίπτωση κύησης δίδυμων, τρίδυμων κ.ο.κ. Οι πατεράδες δικαιούνται 11 ημέρες πληρωμένης άδειας, ενώ καθένας από τους δύο μπορεί να πάρει επιπλέον έξι μήνες με μερική κάλυψη του μισθού τους.

 

⇒ Βέλγιο
Οι νέες εργαζόμενες μητέρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν άδεια μητρότητας με διάρκεια 15 εβδομάδες και κατά τις πρώτες 30 ημέρες (ένα μήνα) μετά τον τοκετό να πληρώνονται το 80% του μισθού τους, ενώ το υπόλοιπο διάστημα το 75%. Οι πατεράδες μπορούν να λείψουν από τη δουλειά τους για 10 ημέρες, με τις επτά να πληρώνονται το 82% του μισθού τους, αλλά μονάχα εάν τις χρησιμοποιήσουν κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες μετά τη γέννηση. Επίσης, στις μητέρες δίνεται η ευκαιρία να εργάζονται για οκτώ μήνες με μερική απασχόληση, αντί των 15 εβδομάδων άδειας.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164