ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλημέρα. Χθες βράδυ βγήκα και έφαγα υπερβολικά πολύ. Σήμερα ξεκίνησα τη μέρα μου με ένα πράσινο τσάι, χυμό λεμονιού και γιαούρτι. Η ζυγαριά ανέβηκε 1 κιλό. Τι να κάνω;
Ευαγγελία
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Είναι καλό να αποφύγεις να μένεις νηστική γιατί αυτό θα σε οδηγήσει σε υπερφαγία στο τέλος της ημέρας. Η αυξημένη ένδειξη στη ζυγαριά οφείλεται στο γεγονός ότι ο οργανισμός σου δεν έχει προλάβει ακόμα να μεταβολίσει την μεγάλη ποσότητα φαγητού της χθεσινής μέρας, με αποτέλεσμα να έχεις κατακράτηση υγρών/πρήξιμο. Αυτό μπορεί να υποχωρήσει με τις ακόλουθες οδηγίες:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- Συστήνεται ο περιορισμός στην κατανάλωση αλατιού και ο περιορισμός τροφίμων πλούσια σε αλάτι, όπως το κόκκινο κρέας, τα αλλαντικά, τα λουκάνικα, οι ξηροί καρποί, τα παστά ψάρια, οι κονσέρβες, οι έτοιμες σάλτσες. Τρόφιμα με συντηρητικά, επεξεργασμένα ή συσκευασμένα είναι πλούσια σε αλάτι. Σε περίπτωση σοβαρής παθολογικής κατακράτησης ίσως απαιτείται η λήψη φαρμακευτικής αγωγής για περιορισμό της κατακράτησης.
- Αντικατάσταση του αλατιού με μυρωδικά, μπαχάρια και ενισχυτικά γεύσης (λεμόνι, ξύδι, άνηθο, μαϊντανό, ρίγανη και άλλα).
- Επέλεξε να καταναλώνεις καθημερινά τροφές πλούσιες σε κάλιο προκειμένου να εξασφαλιστεί καλή ισορροπία της αντλίας καλίου- νατριόυ. Το νάτριο είναι το συστατικό που ευθύνεται για τις κατακρατήσεις υγρών στον οργανισμό ενώ το κάλιο βοηθάει στην απομάκρυνση του νατρίου. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι η πατάτα, το ρύζι, το πορτοκάλι, η μπανάνα, το πεπόνι, το καρπούζι, τα σύκα, τα δαμάσκηνα, η ντομάτα και τα όσπρια.
- Φρόντισε περισσότερο για την ενυδάτωσή σου. Να έχεις πάντα κοντά σου ένα-δυο μπουκαλάκια με νερό, καθώς και μία ποικιλία ροφημάτων που μπορούν να σε ενυδατώσουν… απολαυστικά! Εφοδιάσου με ροφήματα όπως γάλα, χυμούς, αναψυκτικά (χωρίς θερμίδες αν προσέχεις το βάρος σου), τσάι ή ελληνικό ή στιγμιαίο καφέ, καθώς αποτελούνται κυρίως από νερό και μπορούν να συμβάλλουν και αυτά στην ενυδάτωσή σου! Φυσικά, να θυμάσαι ότι, πολλά ροφήματα μπορεί να «περιέχουν» θερμίδες που πρέπει να συνυπολογίζεις ώστε να μην υπερβαίνεις το «όριο» των θερμίδων που σου αναλογούν καθημερινά.
- Αποφυγή γλυκών και γενικότερα τροφών με ζάχαρη που αυξάνουν τα επίπεδα ινσουλίνης.
- Αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών τα οποία είναι πλούσια σε νερό και κάποια έχουν διουρητική δράση. (περίπου 90%).
- Συνάμα με την μείωση κόκκινού κρέατος συστήνεται η αύξηση της κατανάλωσης ψαριών που περιέχει τα απαραίτητα λιπαρά οξέα.
- Μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ λόγω της ιδιότητας του αλκοόλ να αφυδατώνει τον οργανισμό.
- Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας με σκοπό τη βελτίωση της κυκλοφορίας. Η άσκηση όμως δεδομένου ότι αυξάνει τις απώλειες σε υγρά συστήνεται να γίνεται επαρκής αναπλήρωση των απωλειών που παρατηρούνται μέσω του ιδρώτα.
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Γεωργία Καπώλη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ