Ναι, είσαι έγκυος! Συγχαρητήρια! Πώς το ξέρω; Γιατί έχεις κάνει περίπου 35 τεστ εγκυμοσύνης μέσα στις τελευταίες τρεις ώρες και (κυρίως) γιατί μόλις πάτησες τον τίτλο για να διαβάσεις αυτό το κείμενο! Είτε το προσπαθούσες πολύ καιρό, είτε πρόκειται για ένα αναπάντεχο ευτυχές γεγονός, πάντως αυτή η εγκυμοσύνη είναι το πρώτο χαρμόσυνο νέο σε μια σειρά ευτυχισμένων στιγμών που πρόκειται να βιώσεις από εδώ και στο εξής! Η κοιλίτσα θα αρχίσει να φουσκώνει, υποδεικνύοντάς σου πως εκεί μέσα θα “κατοικεί” για εννέα ολόκληρους μήνες ένα λιλιπούτειο πλασματάκι, το οποίο περιμένεις πώς και πώς να γνωρίσεις από κοντά! Οι καθημερινές συνήθειες θα αλλάξουν, οι προετοιμασίες για τη μεγάλη ημέρα θα ξεκινήσουν, μαζί με τα όνειρα και τα πλάνα που θα κάνεις για αυτό το μικρό μωράκι που σύντομα θα φέρεις στον κόσμο! Ω, ναι, θα υπάρξουν και δυσκολίες, τόσο στην εγκυμοσύνη, όσο και μετά τον τοκετό -άλλωστε, ποια γυναίκα δεν έχει αγχωθεί, δεν έχει τρομάξει και δεν έχει νιώσει εξουθενωμένη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της; Πριν, όμως, από όλα αυτά (πολύ πριν για την ακρίβεια) θα πρέπει να κάνεις το πρώτο επίσημο βήμα: να κλείσεις ραντεβού στο γυναικολόγο σου και να προγραμματίσεις ένα τεστ εγκυμοσύνης! Συνήθως τη πρώτη επίσκεψη στο γιατρό γίνεται ανάμεσα στις οκτώ και 10 εβδομάδες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να τον δεις αμέσως μόλις ανακαλύψεις την εγκυμοσύνη σου!
Και επειδή το μυαλό σου θα έχει ήδη γεμίσει ερωτηματικά, κανονίζοντας την επίσκεψη στο γιατρό σου για την επισημοποίηση αυτού του ευτυχούς γεγονότος, καλό θα είναι να βάλεις τις απορίες σου σε μια σειρά και να προετοιμαστείς για όσα θέλεις να μάθεις!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παρακάτω, λοιπόν, σου συγκέντρωσα τα βασικά points, για να μην τα ξεχάσεις, αλλά νιώσε άνετα και πρόσθεσε ό,τι άλλο σου… τριβελίζει τη σκέψη!
1.“Ποιος θα αναλάβει τον τοκετό μου;”
Στην πρώτη επίσκεψή σου στο γυναικολόγο, καλό είναι να προσδιορίσεις αν θα είναι εκείνος που θα αναλάβει τον τοκετό σου, σε ποιο μαιευτήριο εργάζεται, αν συνεργάζεται με μαίες, καθώς και ποιες είναι οι επιλογές σου στον τοκετό, ώστε να αποφασίσεις τι σου ταιριάζει.
2.“Πόσα κιλά μπορώ να πάρω;”
Αυτό εξαρτάται από το βάρος που έχεις πριν την εγκυμοσύνη. Ο γιατρός σου θα υπολογίσει τον Δείκτη Μάζας Σώματός σου και θα σε κατευθύνει ανάλογα για την υγιή πρόσληψη βάρους, ανάλογα με αυτόν. Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες με κανονικό βάρος συμβουλεύονται να “πάρουν” από 10 έως 13 κιλά, οι γυναίκες με χαμηλό βάρος έως 18 κιλά και οι γυναίκες με αυξημένο βάρος από τέσσερα έως εννέα κιλά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
3.“Μπορώ να συνεχίσω να ασκούμαι;”
Εφόσον έχεις ένα πρόγραμμα άσκησης πριν την εγκυμοσύνη σου, το πιο πιθανό είναι πως ο γιατρός σου θα σου συστήσει να το συνεχίσεις. Αν όχι, πιθανότατα θα σε ενθαρρύνει να αποκτήσεις. Η άσκηση βοηθάει στη διατήρηση σταθερού βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης, προεκλαμψίας ή καισαρικής τομής -εφόσον σχεδιάζεις να γεννήσεις με φυσιολογικό τοκετό.
4.“Πώς να διαχειριστώ το ιατρικό ιστορικό μου;”
Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που πρέπει να συζητήσεις με το γιατρό σου είναι οι προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις που ενδεχομένως έχεις. Με λίγα λόγια, ο γυναικολόγος πρέπει να σου “πάρει” ιστορικό. Σε γενικές γραμμές, η εγκυμοσύνη είναι μια υγιής κατάσταση, αλλά εξαιτίας της πίεσης που ασκείται στο σώμα, ορισμένες παθήσεις μπορεί να υποτροπιάσουν, όπως ο διαβήτης, η υψηλή πίεση, ο υπερ- και υπο- θυρεοειδισμός ή και η κατάθλιψη. Για αυτό, λοιπόν, θα πρέπει να μιλήσεις στο γιατρό σου για οποιοδήποτε ζήτημα υγείας αντιμετωπίζεις, ώστε να σε βοηθήσει με τη φαρμακευτική αγωγή. Το ίδιο ισχύει και για πιθανές χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες μπορεί να έχεις υποβληθεί στο παρελθόν ή για τυχόν αλλεργίες που ίσως έχεις εμφανίσει.
5.“Τα φάρμακα που παίρνω είναι ασφαλή για την εγκυμοσύνη;”
Κάνε μια λίστα με όλα τα φάρμακα, τα βότανα ή τα συμπληρώματα διατροφής που μπορεί να παίρνεις αυτή την περίοδο. Ορισμένα μπορεί να είναι βλαβερά για την έκβαση της εγκυμοσύνης, επομένως ο γιατρός σου πρέπει να τα γνωρίζει!
6.“Πρέπει να πάρω βιταμίνες;”
Ρώτησε το γιατρό σου εάν υπάρχει κάποια προγεννητική βιταμίνη που πρέπει να πάρεις, ώστε να σου συστήσει την κατάλληλη για τις ανάγκες σου και σύμφωνα με το ασφαλιστικό ταμείο σου.
Και τέλος, η πιο δύσκολή… “Ποιον πρέπει να καλώ αν έχω απορίες ή ανησυχίες;”
Η επαφή σου με το γιατρό θα πρέπει να είναι τακτική και συνεπής. Και ο ίδιος θα σε συμβουλεύσει να τον καλείς τηλεφωνικά, όποτε αισθανθείς πως κάτι δεν πηγαίνει καλά ή αν ξεκινήσει ο τοκετός. Παρ’ όλα αυτά, αυτή η επικοινωνία θα πρέπει να γίνεται σε “λογικά” επίπεδα.
∗ Παρ’ όλα αυτά, αν ξεχάσεις κάποιο από τα βασικά ερωτήματα που ήθελες να θέσεις στο γυναικολόγο σου ή στην πορεία “γεννηθούν” περισσότερες απορίες, μην ανησυχείς! Θα έχεις πολλές ακόμη ευκαιρίες να μάθεις τα πάντα, μιας και ο γιατρός σου από εδώ και πέρα θα γίνει ο καλύτερος… φίλος σου!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ