Η Σαουδική Αραβία, η υπερσυντηρητική μοναρχία του Κόλπου, έκανε την έκπληξη ανακοινώνοντας μαζί με το άνοιγμα των κινηματογράφων της και τη φιλοδοξία να δραστηριοποιηθεί στον χώρο της ‘Εβδομης Τέχνης.
Στις Κάννες θα μετάσχει συμβολικά με την προβολή σαουδαραβικών ταινιών μικρού μήκους και τη διοργάνωση συναντήσεων επαγγελματιών του κινηματογράφου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Είναι εντελώς νέοι στον κινηματογράφο, γιατί τώρα ανοίγουν τις αίθουσες τους αλλά έχουν μια κατά τα φαινόμενα δυνατή πολιτική για να κάνουν τη χώρα τους πόλο έλξης γυρισμάτων και για την κατάρτιση νεαρών σπουδαστών και σκηνοθετών”, εξηγεί ο Ζερόμ Παγιάρ, διευθυντής στο τμήμα Αγοράς Ταινιών του φεστιβάλ των Καννών. “Έχουν τοπία ασύλληπτα, ο φυσικός διάκοσμος είναι υπέροχος”.
Το άνοιγμα αυτό οφείλεται στη φιλοδοξία του ισχυρού πρίγκιπα-διαδόχου Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν που θέλει να παρουσιάσει μια σύγχρονη εικόνα της χώρας του.
Το 2017 οι θρησκευτικές αρχές του βασιλείου εναντιώθηκαν στο ενδεχόμενο να ανοίξουν οι κινηματογράφοι και να διοργανώνονται συναυλίες, με το επιχείρημα ότι και τα δύο αποτελούν αιτίες διαστροφής.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι Κάννες είχαν υποδεχτεί το 2013 τη Χάιφα Αλ Μανσούρ από τη Σαουδική Αραβία, σκηνοθέτη της ταινίας μεγάλου μήκους “Wadjda” (ελληνικός τίτλος “Το Απαγορευμένο Ποδήλατο”, 2012) αλλά μετά την προβολή της ταινίας στις αίθουσες. Η πρώτη προβολή της ταινίας έγινε στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας το 2012. Επίσης ήταν η πρώτη ταινία από τη Σαουδική Αραβία που επιλέχθηκε για την κατηγορία της καλύτερης ξένης ταινίας στον 86ο διαγωνισμό των βραβείων ‘Οσκαρ αλλά δεν κέρδισε υποψηφιότητα.
Η συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας στις Κάννες ανακοινώθηκε τον Απρίλιο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν στο Παρίσι, σε μια επίθεση γοητείας προς τις χώρες της Δύσης.
Πηγή: ΑΠΕ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ