PHOTO: Tamira J. Laboy
Πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ- σε πιάνει η καταναλωτική μανία- γεμίζεις με πράγματα το ψυγείο σου- αργότερα αυτά τα πράγματα χαλάνε- τα πετάς. Λοιπόν, μάντεψε! Με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί το ψυγείο σου λειτουργεί και το νεσεσέρ σου. Ετοιμάσου για κάτι που θα σε σοκάρει: τα καλλυντικά λήγουν και πρέπει να τα πετάς! Γιατί μπορεί να αποδειχτούν για την επιδερμίδα σου το ίδιο επικίνδυνα όσο η… κατανάλωση ενός ληγμένου γιαουρτιού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το δικό μου beauty ξεκαθάρισμα το έκανα την περασμένη Κυριακή και από 1-2 (100-150!) stories που ανέβασα στο instagram διαπίστωσα ότι πολλές από εσάς δεν γνωρίζατε καλά- καλά ότι τα καλλυντικά έχουν ημερομηνία λήξης!
Λοιπόν, ήρθε η ώρα να σου μάθω το παρακάτω σηματάκι…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κάθε προϊόν έχει πάνω στην συσκευασία του αυτό το ανοιχτό κουτάκι και γράφει πάνω 3Μ, 6Μ, 8M, 12Μ και πάει λέγοντας. Αυτό το κουτάκι σημαίνει ότι από την στιγμή που ανοίξεις ένα προϊόν αυτό θα αντέξει τόσο (το Μ είναι Months, δηλαδή μήνες). Για να θυμάσαι πότε άνοιξες τι, καλό είναι να το σημειώσεις σε μια ετικέτα και να το κολλήσεις πάνω σε κάθε προϊόν (είναι κάτι που κάνω σε κάθε προϊόν αλλά θα μου πεις είμαι παρθένος και δεν πιάνομαι). Τέλος, για να παρατείνεις τον μέσο όρο ζωής των καλλυντικών σου κράτησε τα προϊόντα σου μακριά από το μπάνιο! Στο μπάνιο υπάρχουν υδρατμοί, οι υδρατμοί μεταφράζονται σε νερό και το νερό είναι καλός… αγωγός παραγωγής μικροβίων!
Και τώρα, δες πότε λήγουν τα καλλυντικά μας, σε γενικές γραμμές!
Κρέμες αντιγήρανσης
PHOTO: Little Bit of Glow
Το πιο σύνηθες συστατικό στην αντιγήρανση είναι η ρετινόλη που διαρκεί από 9 έως 11 μήνες, όσο δηλαδή και η αντιγηραντική σου κρέμα.
Ενυδατικές κρέμες
Οι ενυδατικές κρέμες που δεν έχουν κανένα αντιγηραντικό στοιχείο στην σύνθεσή τους διαρκούν περισσότερο από έναν χρόνο (18 μήνες είναι ο μέσος όρος ζωής). Ωστόσο, είναι πολύ βασικό να παίρνεις το προϊόν από το βαζάκι είτε με μια σπάτουλα είτε με μια μπατονέτα ώστε να μην μεταφέρεις μικρόβια από τα χέρια σου. Και οπωσδήποτε να έχεις πλύνει τα χέρια σου πολύ καλά προηγουμένως!
Προϊόντα κατά της ακμής
Τα προϊόντα κατά της ακμής περιέχουν συνήθως σαλικυλικό οξύ- συστατικό με μικρή διάρκεια ζωής. Έτσι, από την στιγμή που θα ανοίξεις ένα τέτοιο προϊόν μπορείς να το κρατήσεις περίπου 4-6 μήνες. Για να παρατείνεις την διάρκειά του διατήρησέ το στο ψυγείο, κάτι που εξάλλου αναγράφεται στις περισσότερες συσκευασίες τέτοιου τύπου καλλυντικών.
Μάσκες και peeling
Οι μάσκες και τα peeling περιέχουν στην σύνθεσή τους πολύ δραστικά προϊόντα όπως γλυκολικό οξύ και οξέα φρούτων που αλλοιώνονται πολύ εύκολα, οπότε τα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν και μικρό μέσο όρο ζωής που φτάνει τους τρεις μήνες. Ένα πολύ καλό tip είναι να επενδύεις σε προϊόντα- μονοδόσεις μιας και τα κάνεις μόνο μια φορά την εβδομάδα οπότε θα καθυστερήσεις πολύ να τελειώσεις ένα τέτοιο προϊόν των 50ml για παράδειγμα.
Κραγιόν και lipgloss
PHOTO: frankies.skin
Τα κραγιόν και τα lipgloss έχουν μέσο όρο ζωής έναν χρόνο, αλλά θα πρέπει να απαλλαγείς το συντομότερο από αυτά αν έχεις βγάλει έρπη στα χείλη σου! Κατά τ’άλλα είναι προϊόντα που έχουν στην σύνθεσή τους έλαια οπότε μπορείς να καταλάβεις ότι έχουν χαλάσει αν έχουν αυτή την αλλοιωμένη μυρωδιά (μυρίζουν σαν καμμένο λάδι!) ή αν το προϊόν δεν απλώνεται απαλά στα χείλη σου και τα αφυδατώνει όταν το φοράς.
Σκιές
Θεωρητικά οι σκιές θα έπρεπε να διαρκούν όσο και οι πούδρες μιας κι έχουν παρόμοια σύνθεση. Όμως, δεδομένου ότι τοποθετούνται στα μάτια μας που είναι πιο ευαίσθητη περιοχή ο χρόνος ζωής τους είναι maximum ένας χρόνος. Ένα καλό tip για να μην ξοδεύεις πολλά χρήματα είναι να επενδύεις σε μονές σκιές.
Ρουζ
Όπως και οι πούδρες έτσι και τα ρουζ διαρκούν δύο χρόνια, εκτός αν μιλάμε για ρουζ σε μορφή compact οπότε ο μέσος όρος ζωής τους μειώνεται κατά έναν χρόνο. Πάντως, αυτό που συμβαίνει με τα ρουζ είναι ότι επειδή τοποθετούνται πάνω από το make up το οποίο είναι υγρό μπορεί να μεταφερθεί και στην συσκευασία του ρουζ. Το μυστικό, λοιπόν, είναι να πλένεις τα πινέλα σου ανά εβδομάδα έτσι ώστε να αποφεύγεις την μεταφορά μικροβίων από το πρόσωπό σου στο προϊόν και δημιουργηθεί αυτός ο φαύλος κύκλος.
Πούδρες
Οι πούδρες είναι από τα μακροβιότερα προϊόντα μακιγιάζ αφού αντέχουν έως και δύο χρόνια μιας και είναι σε μορφή σκόνης (γενικά έχε στο μυαλό σου τον εξής κανόνα: τα υγρά προϊόντα διαρκούν λιγότερο σε σχέση με αυτά σε σκόνη). Ωστόσο, κάποιες πούδρες έχουν στην σύνθεσή τους κάποια υγρά στοιχεία όπως εκχυλίσματα βοτάνων ή πράσινου τσαγιού ή μπαμπού. Διάβασε τις ετικέτες τους. Αν αναγράφεται bamboo, botanical extracts ή green tea extracts διατήρησέ τα σε ξηρό περιβάλλον.
Concealer
Τα concealer έχουν φτιαχτεί για να καλύπτουν τις ατέλειες και όχι να δημιουργούν νέες! Όπως και τα υγρά foundation έτσι και τα υγρά concealer έχουν διάρκεια ζωής έναν χρόνο ενώ αυτά που είναι σε μορφή stick ή πούδρας μπορείς να τα κρατήσεις έως και δύο χρόνια.
Foundation
Τα υγρά foundation είναι προϊόντα που στηρίζουν την σύνθεσή τους στο νερό, πράγμα που σημαίνει πως τα βακτήρια τα… αγαπούν. Από την στιγμή που θα ανοίξεις την συσκευασία το προϊόν μπορεί να ζήσει κατά μέσο όρο 12 μήνες. Αλλά είναι πολύ βασικό να το διατηρήσεις σε ξηρό μέρος που δεν το βλέπει ο ήλιος και σίγουρα μακριά από τους υδρατμούς του μπάνιου.
Μάσκαρα
Το μάσκαρα είναι από τα πιο ευαίσθητα προϊόντα μακιγιάζ. Καθώς το βουρτσάκι βγαίνει από την συσκευασία και ξαναμπαίνει μεταφέρονται βακτήρια στο εσωτερικό του προϊόντος. Αντικατάστησε το μάσκαρά σου ανά τρεις μήνες περίπου. Ένα πολύ καλό κόλπο για να μην ξοδεύεις κάθε λίγο και λιγάκι ένα σωρό χρήματα σε μάσκαρα είναι να κρατήσεις το βουρτσάκι μιας μάσκαρα που σε έχει βολέψει, να το καθαρίσεις καλά και να το χρησιμοποιήσεις στην νέα πιο οικονομική σου μάσκαρα. Εξάλλου, το αποτέλεσμα που επιτυγχάνεις στις βλεφαρίδες σου (όγκος, μήκος, διαχωρισμός) εξαρτάταται κατά 80% από το βουρτσάκι και κατά 20% από την σύνθεση του προϊόντος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ