Αν έχεις μικρά παιδιά, τότε είναι σίγουρο πως έχεις ήδη κληθεί αρκετές φορές να αφαιρέσεις από την μύτη τους ένα… τουβλάκι Lego, ένα κέρμα ή ένα σταφύλι. Γιατί τα παιδιά είναι παιδιά και η περιέργειά τους μπορεί να φτάσει σε ασύλληπτα επίπεδα, όπως είναι αυτή η πολύ κοινή και συνηθισμένη κίνηση να σπρώχνουν στην μύτη τους οτιδήποτε βρουν μπροστά τους, είτε για να δουν αν χωράει ή για να εξακριβώσουν τι μπορεί να συμβεί! Μέχρι και ιστορίες για φυτά να… ευδοκιμούν στην μύτη έχουμε ακούσει, αφού το παιδί αποφάσισε να βάλει στο ρουθούνι του ένα φασόλι (!), ξεχνώντας να το επισημάνει στους γονείς του! Πώς μπορείς, όμως, να αντιδράσεις σε μία ανάλογη περίπτωση; Σίγουρα η επίσκεψη στον γιατρό είναι η πιο ενδεδειγμένη κίνηση, εφόσον το ξένο αντικείμενο βρίσκεται σε βάθος που δεν μπορείς να φτάσεις για να το τραβήξεις. Υπάρχει, όμως, μία μέθοδος που αποκαλείται “mother’s kiss” (φιλί της μητέρας), η οποία μπορεί να έχει άμεσα αποτελέσματα. Τι πρέπει να κάνεις;
Η τεχνική λέει τα εξής: με το δάχτυλό σου κλείσε το καθαρό ρουθούνι του παιδιού και έπειτα με το στόμα σου φύσηξε με δύναμη μέσα στο στόμα του, σαν να κάνεις τεχνητή αναπνοή. Το αποτέλεσμα είναι ο αέρας που θα φυσήξεις από το στόμα του παιδιού να σπρώξει το σφηνωμένο αντικείμενο μέσα στην μύτη και αυτό να πεταχτεί έξω. Σημαντικό είναι να έχει “σφραγιστεί” το ελεύθερο ρουθούνι, αλλά και το στόμα του παιδιού. Και να αναρωτιέσαι πώς αυτός ο αέρας δεν περνάει απευθείας στους πνεύμονες και με ποιο τρόπο περνάει προς την ρινική κοιλότητα, ο λόγος είναι γιατί η επιγλωττίδα του παιδιού φράσσει την δίοδο προς του πνεύμονες και ο αέρας περνάει τελικά προς την μύτη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πόσο ασφαλής είναι, όμως, αυτή η μέθοδος; Σύμφωνα με καναδική έρευνα που διενεργήθηκε το 2012 και δημοσιεύτηκε στην περιοδική έκδοση Canadian Medical Association, πρόκειται για μια αποτελεσματική, απλή και ασφαλή τεχνική αφαίρεσης ξένων σωμάτων από την ρινική κοιλότητα των παιδιών. Ωστόσο, θα πρέπει πάντοτε να πραγματοποιείται παρουσία γιατρού, ώστε να επιβλέπει ο ίδιος την κατάσταση, καθώς ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να εισπνεύσει κατά λάθος ο γονιός και έτσι το ξένο σώμα να μετακινηθεί ακόμη πιο βαθιά στην μύτη του παιδιού, προκαλώντας δυσάρεστες συνέπειες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ