Το ήξερες ότι τα φυτά σου πέφτουν σε χειμερία νάρκη; Ok, δεν είναι αρκούδες, αλλά σίγουρα κατά την διάρκεια του χειμώνα οι ρυθμοί ανάπτυξής τους μειώνονται έως εκμηδενίζονται, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρήσεις και πλήρη “νάρκωση”, δηλαδή πτωτική τάση ή ακόμη και ρίψη των φύλλων! Πρόσεξέ με: είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεσαι! Άλλωστε, όπως πολλά δέντρα και λουλούδια εκεί έξω, έτσι και τα φυτά εσωτερικού χώρου αντιδρούν στις χαμηλές θερμοκρασίες και χρειάζονται λιγάκι παραπάνω στοργή και (ακολουθεί τοποθέτηση προϊόντος) προδέρμ για να ξεπεράσουν τον χειμώνα και να επιστρέψουν στην κανονικότητά τους! Γι’ αυτό και κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών, θα χρειαστεί να τα προστατεύσεις από τα στοιχεία που ενδέχεται να τα βλάψουν και να αποβούν τελικά… μοιραία!
Πώς θα προετοιμάσεις, λοιπόν, τα φυτά σου για την επέλαση του χιονιά; Εντάξει, το κλίμα της Ελλάδας είναι ιδανικό, εδώ που τα λέμε, μιας και οι θερμοκρασίες δεν είναι πάντοτε “τσουχτερές”, ούτε πλήττεται η χώρα από εκτεταμένες χιονοπτώσεις. Παρ’ όλα αυτά και επειδή τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου ανήκουν σε τροπικά είδη, ακόμη και η ελεγχόμενη μείωση της θερμοκρασίας τα επηρεάζει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γι’ αυτό και παρακάτω μπορείς να δεις ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις από εδώ και πέρα!
Μείωσε την ποσότητα του νερού και την συχνότητα του ποτίσματος
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εφόσον τα φυτά δεν καταναλώνουν μεγάλη ενέργεια όταν βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους, το πότισμά τους είναι ούτως ή άλλως πιο αραιό απ’ ό,τι σε εκείνα που διατηρείς στις βεράντες. Κατά την διάρκεια του χειμώνα, όμως, το νερό που χρειάζονται μπορεί και να μειωθεί στο μισό σε σχέση με τους καλοκαιρινούς μήνες. Γι’ αυτό και πολύ συχνά πέφτουν “θύματα” του… υπερποτίσματος, με αποτέλεσμα να σαπίζουν (θα το καταλάβεις από το κιτρίνισμα των φύλλων τους και από το χώμα που δεν στεγνώνει εύκολα). Επομένως, μείωσε την συχνότητα ποτίσματος και την ποσότητα νερού που τους παρέχεις και φρόντισε πάντοτε να ελέγχεις το χώμα πριν κάνεις οτιδήποτε, βυθίζοντας το δάχτυλό σου σε βάθος από δυόμισι έως πέντε εκατοστά. Εάν δεν είσαι σίγουρη για το πόσο νωπό είναι το χώμα, καλύτερα να περιμένεις μερικές ημέρες πριν ξαναποτίσεις τα φυτά σου. Τέλος, έχε στον νου σου ότι οι κάκτοι και τα παχύφυτα εσωτερικού χώρου μπορεί και να μην χρειαστούν καθόλου νερό για τους επόμενους πέντε μήνες!
Σταμάτα να τους βάζεις λίπασμα
Η λίπανση είναι μια διαδικασία που γίνεται συνήθως κατά την διάρκεια της άνοιξης, οπότε είναι και η περίοδος ανάπτυξής τους. Τους χειμερινούς μήνες, όμως, που βρίσκονται σε αδράνεια δεν έχουν ανάγκη από το εκάστοτε λίπασμα που χρησιμοποιείς, μιας και σταματούν να αναπτύσσονται. Αντιθέτως, η συσσώρευση λιπάσματος για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο χώμα τους μπορεί να είναι επιβλαβής για τα φυτά, αφού γίνονται πλέον τοξικά!
Προστάτευσέ τα από τον αέρα -είτε είναι θερμός, είτε κρύος
Ένα ακόμη στοιχείο με το οποίο τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν τα πάνε καλά είναι ο αέρας! Αυτό σημαίνει πως αν έχεις ένα φυτό πολύ κοντά στο παράθυρο, τώρα είναι μάλλον η στιγμή να το μετακινήσεις λιγάκι πιο μακριά, ώστε να αποφύγεις τα ρεύματα που δημιουργούνται. Από την άλλη, μην ξεχνάς ότι και το κλιματιστικό, αλλά και το καλοριφέρ παράγουν θερμό αέρα μέσα στον χώρο. Επομένως και τα φυτά που βρίσκονται κοντά τους θα χρειαστεί να βρουν μια νέα θέση, ώστε να μην δέχονται αυτό κύμα θερμού αέρα στο φύλλωμά τους!
Κάνε τους ένα… ντουζάκι
Ξέρεις πόση σκόνη μαζεύεται στα φύλλα των φυτών σου; Μάλλον ξέρεις, αφού την βλέπεις να συσσωρεύεται και να “ασπρίζει” τα φύλλα με τον καιρό. Πόσο συχνά θυμάσαι να τα ξεσκονίσεις, όμως; Επειδή, λοιπόν, το εντατικό και σταθερό καθάρισμά τους είναι λιγάκι αμφίβολο, μπορείς να τα μεταφέρεις σιγά-σιγά στην μπανιέρα και να βρέξεις τα φύλλα τους με λίγο νερό, ώστε να αναζωογονηθούν!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ