Η μαμά ρωτάει και ο γιατρός απαντά! Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης λύνει τις απορίες σας

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

 

⇒ Ερώτηση:
Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, θα ήθελα την γνώμη σας στον εξής προβληματισμό μου: έχω μία κόρη 20 μηνών, η οποία σταμάτησε να πίνει γάλα εδώ και τρεις μήνες. Να της δοκιμάσω γάλα με hemo ή κάτι αντίστοιχο μήπως πιει ή καλύτερα να μην πιει καθόλου; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, πρώτα πρέπει να δοκιμάσεις αρκετά διαφορετικά γάλατα, μήπως και κάποιο της αρέσει. Για παράδειγμα, θα μπορούσες να δοκιμάσεις όλα τα νούμερο 3 σε σκόνη ή σε υγρή μορφή ή ακόμη και το εβαπορέ που παρασκευάζεται με νερό και συμπυκνωμένο γάλα. Αν δεν θέλει κανένα, τότε μπορείς να δοκιμάσεις λίγο hemo, μήπως και τα καταφέρεις. Επίσης, μην αγχώνεσαι πολύ διότι αν τρώει τυρί κίτρινο και γιαούρτι, μπορεί να καλύψει το ασβέστιο που έχει ανάγκη ο οργανισμός της.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ, η κόρη μου που είναι 22 μηνών πίνει συνέχεια γάλα (σε σκόνη). Ζητάει έξι με επτά φορές μέσα στην ημέρα και δυο-τρεις φορές κατά την διάρκεια του νυχτερινού ύπνου (κοιμάται ακόμα στο κρεβάτι μαζί μας). Επειδή είναι πολύ απαιτητική και τσιρίζει αν δεν γίνει το δικό της, καταλήγουμε να της δίνουμε αραιωμένο γάλα. Πώς μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την διαρκή απαίτησή της για γάλα και τι μπορούμε να κάνουμε για να κοιμηθεί συνεχόμενα το βράδυ; Να σημειώσω ότι γενικά δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα με το φαγητό.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, καταρχάς πρέπει να περιορίσει την ποσότητα του γάλακτος σε 500-600 ml το εικοσιτετράωρο. Αφού το μωρό σου πεινάει, είναι καλό να μην της δίνεις γάλα, ακόμη κι αν τσιρίζει, αλλά να εκμεταλλεύεσαι την πείνα της για να την παρασύρεις να φάει τα υπόλοιπα. Επίσης, πρέπει να σταματήσει να κοιμάται μαζί σας, διότι και αυτό είναι παράγοντας σύγχυσης και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Γενικά, πρέπει να βάλεις κάποιους κανόνες, διαφορετικά το μωρό θα σας χειρίζεται και τελικά και ούτε το ίδιο δεν θα ξέρει τι θέλει. Τα μωρά χρειάζονται να μπαίνουν σε πρόγραμμα, διότι έτσι αισθάνονται ασφάλεια.

 

⇒ Ερώτηση:
Γεια σας κ. Μαζάνη. Έχω ένα αγοράκι περίπου 13 μηνών, που γεννήθηκε 2,840 κιλά με ύψος 49 εκ. Στους 12 μήνες ήταν 8,560 κιλά και είχε ύψος 71,5 εκ. Είναι πολύ ολιγόφαγος, ειδικά το μεσημεριανό το έχει καταργήσει εδώ και σχεδόν δύο μήνες. Τρώει πιο εύκολα φρούτα και γιαούρτι. Προτιμά τις γλυκές γεύσεις. Δεν έχω δώσει ποτέ κρέμες έτοιμες και ψωμί. Θηλάζει αποκλειστικά. Με προβληματίζει το χαμηλό ύψος του, που έχει μείνει σταθερό δύο μήνες. Παίρνει συμπλήρωμα σιδήρου το ίδιο χρονικό διάστημα. Υπάρχει περίπτωση να σχετίζεται το χαμηλό ύψος με την αφαγία του και με το γεγονός ότι τρώει πολύ λίγο κρέας; Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, μάλλον δεν πρέπει να ανησυχείς για τα σωματομετρικά του μωρού σου, αλλά για το γεγονός ότι σε χειρίζεται. Τα μωρά στους 12 μήνες πρέπει να αυξήσουν το ύψος γέννησής τους κατά 20 εκατοστά και να τριπλασιάσουν το αντίστοιχο βάρος. Και οι δύο αυτές τις τιμές είναι φυσιολογικές στο παιδί σου. Επίσης. να ξέρεις ότι το ύψος είναι και κληρονομικό και πως τα μωρά κατά διαστήματα σταματούν για λίγο να ψηλώνουν και μετά ξαναρχίζουν και αυτή την διαδικασία την αποκαλούμε άλματα ανάπτυξης. Όσον αφορά το κρέας, θα πρέπει να βρεις τρόπο να το τρώει, διότι είναι απαραίτητο για τον σίδηρο.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας, είμαι έγκυος στους έξι μήνες και η γυναικολόγος μου είπε να κάνω το αντιγριπικό εμβόλιο, καθώς θα γεννήσω μέσα στον χειμώνα και το επάγγελμά μου είναι δασκάλα. Είναι ασφαλές το εμβόλιο για το έμβρυο;

⇐ Απάντηση:
Ναι, το εμβόλιο είναι ασφαλές και μπορεί να γίνεται μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

 

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ καλησπέρα, είμαι νέα μαμά και πολύ αγχωμένη. Ο μικρός μου μόλις έκλεισε τον πρώτο χρόνο της ζωής του και η παιδίατρος μας είπε ότι πρέπει να κόψουμε τα αλεσμένα φαγητά. Είχα προσπαθήσει, βεβαία, πριν λίγες εβδομάδες με λίγο κιμά ή ψωμάκι και το έκανε αμέσως εμετό! Αφότου κλείσαμε, λοιπόν, τον χρόνο ξεκίνησα να τα λιώνω με το πιρούνι και πάλι κομπιάζει και πάει να τα βγάλει. Προσπαθώ και τον ξεγελάω με το κινητό και παιχνίδια και τα καταπίνει -όχι πάντα με επιτυχία. Τρώει πολύ λιγότερο από πριν, ενώ ούτε τα μπισκότα δεν τα καταπίνει καθόλου και πνίγεται ακόμη και με πολύ μικρά κομμάτια. Έχω αγχωθεί πολύ με το φαγητό του! Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

⇐ Απάντηση:
Μην στεναχωριέσαι και μην αγχώνεσαι. Το μωρό σου θέλει τον χρόνο του. Κάθε παιδάκι είναι διαφορετικό. Δεν είναι υποχρεωτικό να φάει αμέσως τις στερεές τροφές. Προσπάθησέ το χαλαρά και παιχνιδιάρικα. Μην το πιέζεις, διότι θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα. Άλλο μωρό τρώει πιο νωρίς και άλλο πιο αργά.

 

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ
γεια σας, έχω ένα αγοράκι εννέα μηνών που γεννήθηκε στις 40 και τρεις εβδομάδες με βάρος 3,340 kg και ύψος 53 cm. Έχουμε ολοκληρώσει τον θηλασμό εδώ και περίπου ένα μήνα και έχουμε περάσει στη φόρμουλα. Δεν έχω πρόσφατη μέτρηση για τα κιλά του, αλλά τον Ιούλιο ζύγιζε 7,350 kg και το ύψος ήταν 68 cm. Έχω παρατηρήσει ότι τον τελευταίο καιρό, κάθε φορά που τρώει ψάρι στο μεσημεριανό του, σίγουρα μέσα στην ημέρα θα κάνει εμετό. Δεν δείχνει να πονάει το στομάχι του, ούτε δυσανασχετεί. Επίσης, δεν έχω δει κάποιο εξάνθημα στο σώμα ή στο πρόσωπό του μετά την κατανάλωση της τροφής. Είναι πολύ εύκολο μωρό στο φαγητό και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια τροφή που να αρνείται να φάει. Υπάρχει περίπτωση να είναι αλλεργικός στο ψάρι; Πρέπει, με την αντίδραση αυτή, να το αφαιρέσω από την διατροφή του; Ζούμε στο εξωτερικό και δεν είναι εύκολο να μας δει παιδίατρος. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, μπορεί να έχει μια δυσανεξία στις πρωτεΐνες του ψαριού και γι’ αυτό να εμφανίζει αυτά τα συμπτώματα. Σε πρώτη φάση, να σταματήσεις την χορήγησή του και να το προσπαθήσεις ξανά μετά τον χρόνο. Επίσης, να αλλάζεις και το είδος του ψαριού. Τέλος, μήπως είναι ιχθυοτροφείου;

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164