Κάθε φορά που μπαίνω σε ένα από τα αγαπημένα μου καταστήματα με είδη σπιτιού (δεν θα κάνω τοποθέτηση προϊόντων σε αυτό το κείμενο), αισθάνομαι μια βαθιά ανάγκη να αγοράσω τα πάντα, είτε είναι καναπέδες, είτε εκατομμύρια μικροσκοπικά κεράκια. Τότε θυμάμαι πως δεν θα ήθελα να αντικαταστήσω τίποτα στον προσωπικό χώρο μου, γιατί έχω καταφέρει πια να τον κάνω ακριβώς όπως έπρεπε να είναι: ιδανικός για εμένα. Ευτυχώς, λοιπόν, το σπίτι μου κερδίζει πάντα σε αυτή την… μάχη! Για να φτάσω, όμως, να κοιτάζω τον χώρο γύρω μου και να νιώθω πλήρης με τις διακοσμητικές επιλογές μου, έχω διανύσει χιλιόμετρα λανθασμένων κινήσεων. Γι’ αυτό και σήμερα θα σου μιλήσω για τρία από τα μεγαλύτερα λάθη που έχω κάνει και από τα οποία έχω διδαχτεί, ώστε να μην τα επαναλάβω!
Διάβασε, λοιπόν, παρακάτω τα τρία don’ts της διακόσμησης από κάποια (εμένα) που τα έκανε και τα τρία, πριν καταλήξει στο σπίτι των ονείρων της!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Fail #1: Έβαψα τους τοίχους χωρίς καμία δοκιμή
Έχω αλλάξει τρία σπίτια στην ενήλικη ζωή μου και σε καθένα από αυτά προχώρησα σε μπόλικες χρωματικές αλλαγές στους τοίχους. Το ηθικό δίδαγμα από όλες αυτές τις διαδικασίες… μπογιατίσματος ήταν ένα: μην εμπιστεύεσαι ποτέ “τυφλά” το χρωματολόγιο. Πέρα από τις διαφορές που μπορεί να υπάρχουν ανάμεσα στο χαρτί της βεντάλιας και τον actual τοίχο, το βασικό πρόβλημα είναι η απόδοση του χρώματος στον χώρο. Τι εννοώ; Μπορεί να βρήκες την απόχρωση που ονειρευόσουν, αλλά τελικά ο φωτισμός του δωματίου να μην την ευνοεί. Γι’ αυτό και πρέπει να τεστάρεις το χρώμα στον χώρο πριν πιάσεις το πινέλο και τις βούρτσες. Καλύτερα, λοιπόν, να δοκιμάσεις ένα δείγμα στον τοίχο πριν καταλήξεις στην κατάλληλη απόχρωση!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Fail #2: Έκανα σπασμωδικές κινήσεις
Όταν αποφασίζεις να ανανεώσεις έναν χώρο ή ένα ολόκληρο σπίτι, πάντα -ΠΑΝΤΑ!- πρέπει να το κάνεις βάσει πλάνου. Γιατί διαφορετικά, μπορεί να καταλήξεις με εντελώς παράταιρα στοιχεία στον χώρο, που δεν εξυπηρετούν την αισθητική σου. Φυσικά και είμαι υπέρμαχος του mix & match, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχω κάνει λάθος επιλογές. Για παράδειγμα, ένα χαλί που θα αγοράσεις αυτή την στιγμή, θα πρέπει να είναι κατάλληλο για τον τωρινό καναπέ σου, αλλά αν πρόκειται να αλλάξεις και καναπέ σχετικά άμεσα, τότε αυτός ο συνδυασμός που μόλις έκανες μπορεί να σε βγάλει νοκ άουτ πολύ σύντομα! Μην περιορίζεις, λοιπόν, τις επιλογές σου στην εκάστοτε χρονική στιγμή, αλλά δες τες σε ένα βάθος χρόνου και με την αξία της διαχρονικότητας κατά νου!
Fail #3: Δεν πήρα τα μέτρα
Η μεζούρα και το μέτρο πρέπει να γίνουν οι καλύτεροι φίλου σου, γιατί μόνο έτσι θα έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα στον χώρο σου. Θέλεις να αγοράσεις κουρτίνα; Μην κάνεις εικασίες, μέτρησε το ύψος και το πλάτος του παραθύρου και της μπαλκονόπορτας. Πρόκειται να αγοράσεις χαλί; Μέτρησε το εμβαδόν του σαλονιού σου και τις αποστάσεις των επίπλων. Σου λείπει ένα side table; Πάρε τα μέτρα του σημείου για το οποίο προορίζεται το τραπεζάκι. Διαφορετικά θα καταλήξεις με έναν “φορτωμένο” ή δυσλειτουργικό χώρο!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ