Ρόδι! Αυτό το κόκκινο φρούτο που το έχουμε συνηθίσει σαν υλικό στις σαλάτες, κρύβει πολλά “καλούδια” που θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως “υπετροφή”. Πολλοί το αποφεύγουν γιατί είναι δύσκολο στο καθάρισμα, ο χυμός του αφήνει λεκέδες και δεν τρώγεται το ίδιο εύκολα όσο ένα μήλο. Παρόλα αυτά, ευελπιστώ μετά από αυτό το θέμα να αλλάξεις γνώμη και να το υιοθετήσεις στη διατροφή σου, αφού σύμφωνα με την Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφλόγο Αθηνά Ρούντου, αλλά και διάφορες έρευνες – μελέτες που έχουν γίνει, το ρόδι έχει να μας προσφέρει πολλά, όπως τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, ενέργεια, αρκετά καλά σε σώμα και δέρμα. Δεν είναι τυχαίο που λένε ότι το ρόδι… ομορφαίνει!
Αν δεν ξέρεις πως να το καταναλώσεις, σου έχουμε και για αυτό μερικές λύσεις! Μετακινήσου προς τα κάτω και δες όλα όσα λέει η ειδικός και έπειτα πρόσθεσέ το στη λίστα για το σούπερ μάρκετ!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το ρόδι στην αρχαιότητα…
Στην αρχαία Ελλάδα το ρόδι είχε μια ιδιαίτερη σημασία στη διατροφή, στην αντιμετώπιση ασθενειών και γενικότερα στις αντιλήψεις των ανθρώπων. Τότε, όπως και σήμερα το ρόδι συμβολίζει την καλοτυχία και την ευγονία, για το λόγο αυτό καταναλώνεται από τους νιόπαντρους την πρώτη μέρα του γάμου τους για να ευλογηθεί. Έχουν γίνει πολλές κλινικές έρευνες για τις ιδιότητές του, και έχει αποδειχθεί ότι οι θεωρίες της αρχαιότητας είχαν κάποια βάση.
Μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητά και από το πράσινο τσάι…
Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, Ε, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο και φυτικές ίνες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικας. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες (ταννίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ) και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά του έχει υπολογιστεί ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι “προστατευτικές” ιδιότητες του ροδιού
Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο χυμός ροδιού εμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL), που αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Συγκεκριμένα, οι ταννίνες το ροδιού συμβάλλουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες, βασικού συντελεστή στην εμφάνιση νοσημάτων όπως είναι η αθηροσκλήρυνση και το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς που παρουσίαζαν υψηλή πίεση, η κατανάλωση χυμού ροδιού για δύο εβδομάδες έδειξε ότι συμβάλλει στη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης, καθώς και στη μείωση του ενζύμου ACE, του οποίου τα επίπεδα σχετίζονται με την υπέρταση.
Το ιδανικό σνακ μετά την προπόνηση!
Το ρόδι συστήνεται ιδιαίτερα μετά από έντονη σωματική άσκηση. Επίσης, η κατανάλωσή του συμβάλλει στην προστασία κατά του καρκίνου του δέρματος και του προστάτη και βοηθάει στην εξάλειψη των συμπτωμάτων της πρωινής ναυτίας στις εγκύους.
Σε ομορφαίνει είτε το επιλέξεις στο πιάτο σου, είτε ως προϊόν περιποίησης
Το ρόδι έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση ενώ καθαρίζει και προστατεύει το δέρμα. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες C και Ε που δρούνε ως αντιοξειδωτικά καταστρέφοντας τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν τη γήρανση της επιδερμίδας. Τελευταία το βλέπουμε ολοένα και σε περισσότερα προϊόντα ομορφιάς (κρέμες κατά των ρυτίδων, ενυδατικές, αντηλιακά, κλπ).
Πως μπορούμε να απολαύσουμε το ρόδι:
Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το ρόδι δεν είναι τόσο φημισμένο όπως άλλα φρούτα γιατί δεν είναι πρακτικό στο καθάρισμα και ο χυμός του αφήνει λεκέδες. Με προσοχή λοιπόν πρέπει να καθαρίζουμε αυτό το φρούτο και όχι να το παραμελούμε. Η φύση μας προίκισε να το έχουμε στη διάθεσή μας όντας τόσο εύγευστο, χυμώδες και ευεργετικό φρούτο από κάθε άλλο, δε μένει λοιπόν παρά να το εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή! Μπορείς λοιπόν να το απολαύσεις:
- Ολόκληρο σαν φρούτο
- Ως χυμό
- Συνδυαστικά με γιαούρτι & κανέλα
- Μέσα σε πράσινες σαλάτες
Extra Info: 1/2 φλιτζάνι σπόρων από ρόδι (δηλαδή περίπου 90 γραμμάρια) έχει περίπου 70 θερμίδες.
Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ