Καθώς μεγαλώνει ένα παιδί, τα στάδια ανάπτυξής του είναι πολλά και μαζί τους φέρνουν πολλαπλές διαφορετικές ανάγκες που προκύπτουν ανάλογα με την ηλικία και τις ικανότητές του. Έρχεται, λοιπόν, κι εκείνη η στιγμή, που ενώ το μικρό σου είναι ακόμα μωρό, ωστόσο είναι στην κατάλληλη φάση να περάσει από το μπουκάλι στο ποτήρι, για να πιει το γάλα του. Και τότε αρχίζεις να σκέφτεσαι πως αρχίζουν τα δύσκολα. Είναι, όμως, τόσο απαιτητική αυτή η μετάβαση ή μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολη η διαδικασία; Γι’ αυτό και ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης σου εξηγεί για ποιους λόγους πρέπει να περάσετε από το ένα στάδιο στο άλλο, αλλά και με ποιους τρόπους:
Η μετάβαση από το μπιμπερό στην χρήση ποτηριού για να πίνουν τα παιδιά το γάλα τους είναι μια διαδικασία που πολλές φορές δυσκολεύει τους γονείς, αλλά και τα ίδια τα μωρά. Ο λόγος είναι ότι πολλά παιδιά είτε ταυτίζουν το μπιμπερό με την τρυφερότητα και την ασφάλεια της μαμάς τους, είτε “κολλάνε” σε αυτό για ψυχολογικούς λόγους με την εμφάνιση νέου μέλους στην οικογένεια ή το ταυτίζουν με την βρεφική ηλικία και δεν θέλουν να μεγαλώσουν, ώστε να μην χάσουν τα “προνόμια” και τα χαϊδέματα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η παράταση της χρήσης του μπιμπερό πολλές φορές οφείλεται και στους ίδιους τους γονείς, διότι τους φαίνεται πιο πρακτικό και αισθάνονται ότι ξεμπερδεύουν γρήγορα το πρωί για να φύγουν για την δουλειά τους και να πάει το παιδί στον παιδικό σταθμό ή για να μην αργοπορούν πριν τον βραδινό ύπνο.
Ωστόσο, τέσσερις είναι οι πιο βασικοί και σημαντικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να κόψετε το μπιμπερό εγκαίρως:
1 Η χρήση του μπιμπερό μετά τα δυόμισι χρόνια μπορεί να προκαλέσει ορθοδοντικά προβλήματα, όπως να μην εφάπτονται τα πάνω μπροστινά δόντια στα κάτω.
2 Αν πίνουν το γάλα μισοκοιμισμένα σε ξαπλωτή θέση, μπορεί να περάσει εσωτερικά το γάλα στο αυτί και να προκληθεί ωτίτιδα.
3 Η χρήση του μπιμπερό πριν τον ύπνο και χωρίς να ακολουθήσει καθάρισμα των δοντιών μπορεί να δημιουργήσει τερηδόνα ακόμη και στα νεογιλά δόντια.
4 Δημιουργεί προβλήματα στην προσπάθεια αυτονόμησης του παιδιού και γενικότερα στην ανάπτυξη του λόγου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πώς θα αποχωριστεί το μπιμπερό με τρόπο και χωρίς κόπο:
♦ Όλες οι σύγχρονες οδηγίες λένε ότι η προσπάθεια του αποχωρισμού του μπιμπερό πρέπει να αρχίσει πριν “χρονίσει” το παιδί. Όσο πιο πολύ αργήσει, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να πει το “αντίο”. Γύρω στον δέκατο μήνα μπορείτε να το ενθαρρύνετε να τρώει μόνο του, έστω και αν δεν τα πολυκαταφέρνει.
♦ Δεν χρειάζεται πίεση, αλλά μάλλον συζήτηση και χαλαρή προσπάθεια. Μπορείτε να κόψετε αρχικά το μπιμπερό μόνο το βράδυ. Μερικοί γονείς, γνωρίζοντας καλύτερα το παιδί τους, το πετυχαίνουν να το κόψουν “μαχαίρι”, εκμεταλλευόμενοι την πείνα και τον χαρακτήρα του μωρού τους.
♦ Αρχικά, μην σας απασχολεί πόσο γάλα πίνει με το μπιμπερό. Σίγουρα θα δυσκολευτεί να περάσει από το ένα στο άλλο και στην αρχή θα πίνει λιγότερο. Σε λίγες μέρες, όμως, θα συνηθίσει την καινούργια τάξη πραγμάτων και θα πίνει κανονικά τις ποσότητες που χρειάζεται.
♦ Μην κόβετε το μπουκάλι σε πιεστικές περιόδους της ζωής του, όπως στην έναρξη του παιδικού σταθμούς.
♦ Μην κάνετε πισωγυρίσματα στο μπουκάλι όταν το παιδί είναι άρρωστο ή δείχνει στεναχωρημένο.
♦ Ξεκινήστε την προσπάθεια σε χαλαρή για όλους μέρα, όπως για παράδειγμα το Σαββατοκύριακο.
♦ Δοκιμάστε για κάποιες μέρες να μάθει το παιδί να πίνει με το ποτηράκι νερό ή χυμούς, ώστε να συνηθίσει την χρήση του.
♦ Πηγαίνετε μαζί του να αγοράσετε το ποτηράκι του, ώστε να το επιλέξει μόνο του.
♦ Για τα μεγαλύτερα παιδάκια, μερικές φορές είναι καλύτερα να ξεκινήσετε με το καλαμάκι.
♦ Επιβραβεύστε το παιδί σας κάθε φορά που τα καταφέρνει.
Τελικά, να θυμάστε ότι η μετάβαση από το μπιμπερό στο ποτήρι δεν θέλει και πολύ κόπο, αλλά χρειάζεται τον κατάλληλο τρόπο, που είναι κάθε φορά διαφορετικός για το εκάστοτε παιδί.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ