Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την αγάπη, την γενναιοδωρία, τις ευτυχισμένες οικογενειακές στιγμές και τις χαρούμενες εμπειρίες. Το σπίτι γεμίζει δώρα και χαμόγελα και τα μικρά σου περιμένουν υπομονετικά τον Άγιο Βασίλη! Φέτος, όμως, μάλλον ήρθε η στιγμή να αναλάβεις τον ρόλο του καλοκάγαθου παππούλη με την κόκκινη στολή και να κάνεις το υπέρτατο δώρο στα παιδιά, που δεν είναι άλλο από την υγεία τους και την προστασία τους από την νόσο της Μηνιγγίτιδας Β.
Αν μας έχει διδάξει κάτι το πολύ πρόσφατο (έως και σύγχρονο) παρελθόν, είναι πως η Μηνιγγίτιδα Β δεν είναι μια ασθένεια σπάνια και υπό εξαφάνιση, αλλά ένας “ζωντανός” εφιάλτης που καραδοκεί σε κρυφές γωνιές και “χτυπάει” εκεί που δεν το περιμένεις. Ή μήπως το περιμένεις, όταν δεν προχωράς στον έγκαιρο εμβολιασμό των παιδιών;
Μόλις μέσα στον περασμένο Νοέμβριο, δύο ήταν τα κρούσματα της Μηνιγγίτιδας Β που καταγράφηκαν στην Αθήνα. Θύματα της νόσου ήταν ένα αγόρι τεσσάρων ετών και ένα βρέφος 13 μηνών, το οποίο δεν είχε εμβολιαστεί ενάντια της Μηνιγγίτιδας Β και χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών. Επιπλέον, από την αρχή του 2018, έχουν σημειωθεί πολλαπλά περιστατικά Μηνιγγίτιδας Β σε ολόκληρη την χώρα, από την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Κρήτη και την Κομοτηνή, έως την Βέροια, την Τρίπολη και την Ρόδο. Ο λόγος που έχουν καταγραφεί τόσα κρούσματα τον τελευταίο χρόνο είναι ο μη εμβολιασμός των παιδιών για την “ύπουλη” νόσο που καμουφλάρεται ως μια απλή ίωση, με αποτέλεσμα να μην προστατεύονται επαρκώς και εγκαίρως απέναντι στην ραγδαία εξέλιξή της και κατ’ επέκταση να κινδυνεύουν από βαριές σωματικές βλάβες και νοητικές αναπηρίες.
Επειδή, λοιπόν, ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της Μηνιγγίτιδας Β είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, μήπως αυτό είναι το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνεις πριν από οποιαδήποτε άλλη κίνηση αυτές τις γιορτές; Το εμβόλιο για την Μηνιγγίτιδα Β μπορεί να χορηγηθεί από τον δεύτερο μήνα ζωής του παιδιού, αφού μόνο με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει αποτελεσματική πρόληψη της νόσου, δεδομένου ότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου Μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταφέρει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του μέσω καθημερινών συνηθειών όπως η νόσος το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα.
Ο εμβολιασμός κατά της Μηνιγγίτιδας Β κατέστη εφικτός στην Ελλάδα από το 2013 και προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες. Έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων για ομάδες υψηλού κινδύνου, ενώ η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάθε υπεύθυνος κηδεμόνας, αφού επισκεφτεί τον παιδίατρο. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι φέτος τα κρούσματα είναι ιδιαιτέρως αυξημένα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, η πρόληψη είναι επιτακτική ανάγκη!