Αυτή η συνταγή έχει πολλά μπαχαρικά και λιγότερα λίπη αλλά και μια υπέροχη γεύση από το χυμό του πορτοκαλιού.
Θερμίδες: 274/ μερίδα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- Σπρέι μαγειρικής
- 1 γαλοπούλα, περίπου 5,5 κιλά
- 2κ. σούπας ελαιόλαδο
- 1κ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
- 1κ. σούπας κύμινο
- 1κ. σούπας μέλι
- 2κ. γλυκού σκόνη σκόρδου
- 2κ. γλυκού τριμμένο κόλιανδρο
- 1+1/4κ. γλυκού αλάτι
- 5/8κ. γλυκού μαύρο πιπέρι
- 1/2κ. γλυκού τζίντζερ
- 1/2κ. γλυκού κανέλα
- 1/2κ. γλυκού κόκκινο πιπέρι
- 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
- 2 καρότα ψιλοκομμένα
- 2φλ. ζωμό κοτόπουλο
- 3/4φλ. κρασί
- 1/2φλ. χυμό πορτοκαλιού
Τρόπος Μαγειρέματος
- Προθέρμανε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
- Αφαίρεσε τα εντόσθια, το συκώτι και το λαιμό από τη γαλοπούλα και άφησέ τα στην άκρη.
- Στέγνωσε τη γαλοπούλα με χαρτί κουζίνας.
- Κόψε και πέταξε το περιττό λίπος.
- Πέρασε τα δάχτυλα ανάμεσα στο δέρμα και στο κρέας της γαλοπούλας στο λαιμό και σπρώξε απαλά για να χαλαρώσει το δέρμα, από το στήθος μέχρι τα μπούτια.
- Ανακάτεψε με ένα σύρμα το λάδι, το ξύσμα πορτοκαλιού, το κύμινο, το μέλι, το σκόρδο σε σκόνη, τον κόλιανδρο, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι, το τζίντζερ, την κανέλα και το κόκκινο πιπέρι.
- Τρίψε το μείγμα μπαχαρικών καλά σε όλη τη γαλοπούλα και κάτω από το δέρμα.
- Δέσε μαζί τα πόδια της με ένα σπάγκο κουζίνας.
- Τοποθέτησε τα εντόσθια, το λαιμό, τα κρεμμύδια, το σέλινο, τα καρότα σε μεγάλο ταψί.
- Πρόσθεσε τον ζωμό και το κρασί στο ταψί.
- Τοποθέτησε μία σχάρα πάνω στο ταψί και ψέκασέ την με το σπρέι μαγειρικής.
- Βάλε τη γαλοπούλα πάνω στη σχάρα με το στήθος προς τα πάνω.
- Ψήσε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.
- Μετά κάλυψε την γαλοπούλα ελαφρώς με ένα αλουμινόχαρτο χωρίς να τη βγάλεις από το φούρνο.
- Χαμήλωσε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170 βαθμούς και ψήσε ακόμα 1 ώρα και 10 λεπτά.
- Αφαίρεσε το ταψί από τον φούρνο, τοποθέτησε την γαλοπούλα σε ένα ξύλο κοπής και άφησέ την σκεπασμένη να κρυώσει 20 λεπτά.
- Χάραξε τη γαλοπούλα και πέταξε το δέρμα.
- Σούρωσε το ζουμί που έχει μείνει στο ταψί ώστε να πάρεις μόνο το υγρό χωρίς τα στερεά και χωρίς το λίπος.
- Βάλε το ζουμί σε ένα κατσαρολάκι και άστο να βράσει.
- Πρόσθεσε το χυμό πορτοκαλιού στο κατσαρολάκι και άφησέ το να βράσει.
- Μαγείρεψε για 3 λεπτά ή μέχρι να πήξει ελαφρά.
- Ανακάτεψε με το υπόλοιπο 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και το 1/8 κουταλάκι μαύρο πιπέρι.
- Σερβίρεις την γαλοπούλα με τη σος στο πλάι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ