Δεν υπάρχει ιδανικότερη επιλογή τον χειμώνα από μια νοστιμότατη, ζεστή σούπα. Ένα πιάτο απόλαυσης πραγματικό αντίδοτο στις χαμηλές θερμοκρασίες. Ένα θρεπτικότατο γεύμα συνώνυμο της θαλπωρής που τόσο ωραία ταιριάζει με το κρύο.
Η συνταγή που σας έχω σήμερα είναι μία από τις πιο αγαπημένες μου. Είναι η σούπα που σέρβιρα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι και ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη γεύση της. Βελουτέ σούπα με κάστανα (που είναι χωρίς καμία αμφιβολία ο πρωταγωνιστής του χειμώνα) και μαύρη τρούφα (γνωστή για την υπέροχη γεύση και το άρωμα που δίνει). Ένα πρώτο πιάτο που πραγματικά μένει αξέχαστο για τη νοστιμιά του, τη φινέτσα του, αλλά και την ιδιαιτερότητά του. Μια ζεστή σούπα που θα δώσει υπέροχη γεύση στον χειμώνα σου!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υλικά για έξι άτομα:
◊ 30 gr φρέσκια μαύρη τρούφα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
◊ 2 φλ. + 1 1/2 lt ζωμός κοτόπουλου
◊ 6 κ. σούπας βούτυρο
◊ 3 κρεμμυδάκια εσαλότ τριμμένα
◊ 140 gr λευκά μανιτάρια κομμένα στα τέσσερα
◊ 1 kg ψητά κάστανα ψιλοκομμένα
◊ 1 φλ. μηλίτης
◊ σιρόπι σφενδάμου
◊ αλάτι, πιπέρι
◊ 4 φέτες ψωμί μπριός κομμένες σε κύβους
Εκτέλεση:
♦ Σε ένα τηγάνι λιώσε τρεις κουταλιές βούτυρο σε δυνατή φωτιά και μόλις κάψει σοτάρισε το ψιλοκομμένο ψωμί για τρία λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανό.
♦ Αλατοπιπέρωσε τα γλυκά κρουτόν, αφαίρεσέ τα από το τηγάνι και άφησέ τα σε απορροφητικό χαρτί να κρυώσουν.
♦ Σε ένα κατσαρολάκι σιγόβρασε την μαύρη τρούφα με δύο φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου για τρία λεπτά.
♦ Βγάλε την τρούφα από την κατσαρόλα και άφησέ την στην άκρη να κρυώσει.
♦ Συνέχισε να βράζεις το ζωμό μέχρι να μειωθεί ο όγκος του στο μισό και άφησέ τον στην άκρη.
♦ Σε μια μεγάλη κατσαρόλα λιώσε το υπόλοιπο βούτυρο και σοτάρισε τα μανιτάρια με τα εσαλότ μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.
♦ Πρόσθεσε και τα ψιλοκομμένα κάστανα με το ενάμισι λίτρο ζωμού και τον ζωμό που αρωμάτισες προηγουμένως με την τρούφα.
♦ Πρόσθεσε και τον μηλίτη και σιγόβρασε το μείγμα μέχρι να μαλακώσουν τα κάστανα.
♦ Αφαίρεσε τα κάστανα από την κατσαρόλα και χτύπησέ τα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν κρέμα, προσθέτοντας λίγη από τη σούπα αν χρειαστεί.
♦ Αλατοπιπέρωσε τα κάστανα και πρόσθεσε σιρόπι σφενδάμου ή και έξτρα μηλίτη, όσο τα χτυπάς στο μπλέντερ.
♦ Ρίξε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακάτεψε μέχρι να γίνει η βελουτέ ομοιογενής.
♦ Κόψε τη βρασμένη τρούφα σε λεπτές λωρίδες.
♦ Σέρβιρε την βελουτέ κάστανου με τα κρουτόν και γάρνιρε με τις λωρίδες τρούφας.
Καλή απόλαυση,
Τατιάνα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ