Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα, είμαι μια νέα μαμά. Το κοριτσάκι μου είναι εξήμισι μηνών και μέσα σε ένα μήνα αρρώστησε δύο φορές. Έχει, λοιπόν, τέσσερις μέρες που κάνει πυρετό μέχρι 38,5. Έχει μπούκωμα τόσο που δεν μπορεί να κοιμηθεί και τα μάτια της δακρύζουν. Επίσης, είναι ανόρεχτη. Η παιδίατρος είπε ότι περνάει ίωση, αλλά μας είπε να κάνουμε και εξέταση ούρων. Θα μπορούσε να είναι και ουρολοίμωξη;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, αφού έχει εστία λοίμωξης το μπούκωμα και τα μάτια που δακρύζουν, μάλλον απομακρύνεται ο κίνδυνος να έχει και ουρολοίμωξη. Επειδή, όμως, στα πολύ μικρά μωρά, όπως και το δικό σου, η μια λοίμωξη μπορεί να φέρει την άλλη, για καλό και για κακό και για να είναι σε όλα καλυμμένη, η παιδίατρος σου ζήτησε να γίνει και καλλιέργεια ούρων. Φυσικά, μια εξέταση τέτοιου είδους δεν είναι επώδυνη και θα είσαι πιο ήσυχη αν την κάνεις.
⇒ Ερώτηση:
Γεια σας γιατρέ. Έχω ένα κοριτσάκι τριών ετών και τριών μηνών που αρνείται να κάνει τα τσίσα της στο γιογιό. Τα κρατάει πολλές ώρες, ώσπου της φεύγουν στον ύπνο. Το ίδιο και με τα κακά. Θέλει την πάνα κι επιμένει. Όταν την φορέσει, κάνει κακά και τσίσα και έπειτα κρατάει τα τσίσα της για όταν ξαναφορέσει πάνα στον ύπνο της. Τι μπορώ να κάνω; Σας ευχαριστώ πολύ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το μωρό σου δεν είναι ακόμη ώριμο για να ελέγξει τους σφιγκτήρες του. Άλλα παιδάκια το κάνουν πιο νωρίς και άλλα αργότερα. Μην ανησυχείς και μην πιέζεις το μωρό σου. Με την πάροδο του χρόνου θα έρθουν όλα μόνα τους, απλώς κάνε λίγο υπομονή.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ. Έχω ένα κοριτσάκι τριών ετών που πηγαίνει πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό και κάθε εβδομάδα είναι άρρωστη. Η ερώτηση είναι ότι η παιδίατρος την εξετάζει και συνεχώς έχει πρησμένες αμυγδαλές ή ωτίτιδα και πάντα δίνει και παίρνουμε την ίδια αντιβίωση. Η αδελφή μου είπε ότι από την εμπειρία της (μητέρα τεσσάρων παιδιών) δεν πρέπει να πίνει συνέχεια την ίδια αντιβίωση, αλλά διαφορετική. Εσείς τι γνώμη έχετε; Τελικά, μήπως φταίει και αυτό που δεν μπορεί να συνέλθει το παιδί; Επίσης, είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο παιδί στο φαγητό, τρώει λίγο και όταν αρρωστήσει δεν τρώει σχεδόν τίποτα. Όταν τρώει, όμως, τα φαγητά που της αρέσουν είναι κοτόπουλα, ψαρόσουπα και φακές. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, και εγώ νομίζω ότι καλό θα ήταν να αλλάζουμε την αντιβίωση, αν βέβαια αυτό είναι εφικτό. Δηλαδή, αν είμαστε σίγουροι ότι μόνο μια αντιβίωση “την πιάνει”, τότε μπορεί και να την δώσουμε περισσότερες φορές. Μπορείς, φυσικά, να ρωτήσεις την παιδίατρό σου για το σκεπτικό της σχετικά με την χορήγηση της συγκεκριμένης αντιβίωσης.
⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ καλησπέρα σας, έχω ένα παιδάκι ενός έτους και η παιδίατρος μας είπε ότι πρέπει να σταματήσει το αλεσμένο φαγητό και να το τρώει σε μικρότερα κομματάκια. Δοκίμασα να του δώσω με αυτό τον τρόπο το φαγητό του, αλλά πνιγόταν συνέχεια. Πειράζει αν συνεχίσει να το τρώει αλεσμένο; Δεν έχει πίσω δόντια και δυσκολεύεται να μασήσει. Επίσης, τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή ενός παιδιού που έχει συμπληρώσει το πρώτο έτος της ηλικίας του; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, φυσικά και μπορείς να τα δίνεις αλεσμένα, αφού το μωρό σου αντιστέκεται τόσο πολύ ακόμη. Όμως, μην επαναπαύεσαι, αλλά καθημερινά να κάνεις έστω μικρές προσπάθειες, ώστε σιγά-σιγά το μωρό σου να ξεκινήσει και τις πιο στέρεες τροφές. Διότι πολλές φορές, αν ένα παιδί καθυστερήσει, τότε μπορεί να “τεμπελιάζει” και να φτάσει δύο χρονών και να τα θέλει ακόμη αλεσμένα. Επίσης, η διατροφή του παιδιού μετά τον χρόνο περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα τρόφιμα.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ. Έχω ένα αγοράκι δύο ετών αρκετά κακόφαγο. Δεν τρώει φρούτα και ψάρια. Τώρα, εδώ και λίγες ημέρες, δεν δέχεται με τίποτα το μεσημεριανό. Κλαίει και ουρλιάζει. Αν του δώσω οτιδήποτε άλλο, όπως ψωμί, το τρώει. Έχω δοκιμάσει μήπως τα θέλει σε κομμάτια, αλλά δεν τα θέλει ούτε έτσι και τα φτύνει. Έχω φτάσει στα όριά μου, γιατί εκεί που έτρωγε το μεσημεριανό, αρρώστησε και λόγω μη όρεξης δεν τον πίεζα. Τώρα, όμως, εφόσον έγινε καλά, δεν δέχεται το μεσημεριανό. Τι να κάνω; Επίσης, είναι περίπου 12,700 κιλά και έχει 90 εκ. ύψος. Σας ευχαριστώ πολύ.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, αφού το μωρό σου δεν είναι ανόρεχτο, αλλά απλώς έχει συγκεκριμένες προτιμήσεις τροφίμων, μόνο ένας είναι ο τρόπος για να την αναγκάσεις να φάει αυτά που εσύ θεωρείς αναγκαία: όταν το παιδί πεινάει να του προσφέρεις μόνο αυτά που θέλεις και να μην υποκύπτεις στα κλάματά του για ένα διάστημα, ώστε εκμεταλλευόμενη την πείνα του, να αναγκαστεί να φάει.
⇒ Ερώτηση:
Κύριε Μαζάνη, έχω ένα γιο με ύψος 56 εκ. Και βάρος 5,525 κιλά με διαγνωσμένη παλινδρόμηση μεγάλου βαθμού (έχουμε αρχίσει εδώ και ενάμισι μήνα το epadoren). Τρέφεται αποκλειστικά με μπιμπερό από την γέννησή του και από το μαιευτήριο έπινε frisolac. Την τρίτη εβδομάδα της ζωής του, μας παρουσίασε αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος (κάναμε εξετάσεις αίματος καθώς είχε γεμίσει σπυράκια σε όλο το κεφάλι και το πρόσωπο και η ανάσα του πολλές φορές ήταν σαν να είχε άσθμα), οπότε αλλάξαμε αρκετά γάλατα, όπως allernova, almiron ar, novalac ha και καταλήξαμε στο almiron pepti που μας έχει σχεδόν εξαφανίσει τα σπυράκια και ελάττωσε την περίεργη ανάσα τύπου άσθματος. Κάνει κενώσεις ανά τέσσερις ημέρες, άλλα έχει πολλά αέρια που πονάνε την κοιλιά του και μονίμως ζορίζεται και κοκκινίζει! Και όταν είναι καλά και γελάει, ξαφνικά τινάζεται και τρομάζει! Μήπως πρέπει να αλλάξουμε πάλι γάλα; Μήπως το frisolac της ίδιας κατηγορίας με το pepti θα του έκανε κάτι, ώστε να είναι καλύτερα η κοιλίτσα του και να κοιμάται χωρίς να ζορίζεται και να πηγαίνει το κεφάλι του μονίμως πέρα δώθε; Έχουμε δοκιμάσει και διάφορες προβιοτικές σταγόνες και όλες του προκάλεσαν διάρροια! Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, μάλλον τα συμπτώματα που περιγράφεις είναι από την παλινδρόμηση και λιγότερο από αλλεργία. Ίσως να χρειάζεται να αυξήσεις την δόση του epadoren και αν αλλάξεις γάλα, να δώσεις ένα AR, δηλαδή αντιαναγωγικό. Φαίνεται ότι το μωρό σου από την παλινδρόμηση (έστω και εσωτερική χωρίς εμφανείς εμετούς) έχει καούρες και τσουξίματα και γι’ αυτό συμπεριφέρεται όπως περιγράφεις.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ