Όλα τα παιδιά λατρεύουν τις Απόκριες και τις αστείες μεταμφιέσεις τους, αλλά το ίδιο ξετρελαίνονται και για την Καθαρά Δευτέρα, αφού κατά κάποιο τρόπο είναι η πρώτη ανοιξιάτικη μέρα του χρόνου! Αυτό σημαίνει ότι, παραδοσιακά, θα περάσετε την ημέρα οικογενειακώς στην κοντινότερη υπαίθρια περιοχή, απολαμβάνοντας την λιακάδα και την φύση. Σαφώς θα απολαύσετε και τα αντίστοιχα σαρακοστιανά εδέσματα, που ίσως να είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζουν τα παιδιά. Γι’ αυτό και ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης σε συμβουλεύει για όλους τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην Καθαρά Δευτέρα, αλλά και πώς να τους αντιμετωπίσεις:
Η Καθαρά Δευτέρα είναι μια καλή ευκαιρία για το παιδί να βγει στην εξοχή, να παίξει, να ψυχαγωγηθεί και, γιατί όχι, να δοκιμάσει και καινούριες γεύσεις. Με λίγη προσοχή, το παιδί μπορεί να απολαύσει αυτή την μέρα και να αποφύγει κάποιους κινδύνους που έχουν σχέση με τα παιχνίδια, την ανοιξιάτικη φύση και τις παραδοσιακές γεύσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ας δούμε, λοιπόν, τι πρέπει να προσέξουμε:
1. Η μέρα απαιτεί το πέταγμα του χαρταετού. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, διότι τα ηλεκτροφόρα καλώδια βρίσκονται σχεδόν παντού με τον κίνδυνο της ηλεκτροπληξίας να καραδοκεί. Επίσης, χρειάζεται προσοχεί να μην πέσει σε χαντάκια, γκρεμούς, ταράτσες κλπ.
2. Τα σκοινιά, οι σπάγκοι και τα κορδόνια που βρίσκονται σε διάφορες συσκευασίες και παιχνίδια μπορούν να προκαλέσουν ατυχήματα, όπως στραγγαλισμό και να είναι αιτία να μπερδευτούν και να πέσουν. Επίσης, οι πλαστικές σακούλες των συσκευασιών μπορούν να προκαλέσουν ασφυξία αν ένα παιδί βάλει το κεφάλι ή το πρόσωπό του μέσα σε αυτές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
3. Οι αποκριάτικες στολές είναι η χαρά των παίδων. Πρέπει απαραιτήτως να πλυθούν πριν φορεθούν. Ο λόγος είναι ότι μπορεί να πάθουν μολύνσεις ή αλλεργίες. Επίσης, μερικά εξαρτήματα της στολής, όπως κουμπιά και στολίδια, ενδέχεται να καταποθούν από τα μικρότερα παιδιά.
4. Τα διάφορα χάρτινα παιχνίδια, όπως είναι ο χαρτοπόλεμος και οι σερπαντίνες, μπορεί να καταποθούν ή να μπουν στη μύτη και από εκεί στους πνεύμονες και να δημιουργήσουν μολύνσεις από ξένο σόμα ή να προκαλέσουν μόλυνση στα μάτια.
5. Τα σαρακοστιανά τρόφιμα είναι κάτι καινούριο για τα παιδιά και συνήθως γίνονται πολύ αγαπημένα. Μπορούν, όμως, να προκαλέσουν τροφικές δηλητηριάσεις, γαστρεντερίτιδες με εμετούς και διάρροιες, αλλά και αλλεργίες. Γι’ αυτό, χρειάζεται προσοχή στην εισαγωγή τους στην διατροφή των παιδιών.
6. Οι γαρίδες, τα καβούρια, οι καραβίδες, τα καλαμαράκια πολύ συχνά προκαλούν αλλεργίες. Σε όσα παιδιά δεν τα έχουν ξαναδοκιμάσει, θα πρέπει να εισαχθούν σε μικρές ποσότητες. Μια μέθοδος είναι πρώτα να τρίψετε το τρόφιμο γύρω από τα χείλη του παιδιού και αν έχει μεγάλη αλλεργία, τότε μετά από λίγα λεπτά μπορεί να εμφανίσει κοκκινίλες γύρω από το στόμα ή και στο υπόλοιπο σώμα.
7. Τα περισσότερα θαλασσινά και σαρακοστιανά εδέσματα έχουν θρεπτικές και ωφέλιμες ουσίες, αλλά μερικά θέλουν προσοχή διότι, τα παιδιά που έχουν χοληστερίνη θα πρέπει να αποφεύγουν τα οστρακοειδή και τα μαλάκια που έχουν πολύ νάτριο, αφού μπορούν να προκαλέσουν οιδήματα και κατακράτηση υγρών. Επιπλέον, τα παιδιά που έχουν παθήσεις με τον θυρεοειδή αδένα θα πρέπει να έχουν πάρει έγκριση από τον παιδίατρο ή τον ενδοκρινολόγο για τις ποσότητες που επιτρέπεται να καταναλώσουν.
8. Ο δημοφιλής χαλβάς είναι ωφέλιμος, διότι περιέχει βιταμίνες της σειράς Β και πολλά καλά λιπαρά οξέα, ενώ είναι αντιοξειδωτικός. Όμως, ταυτόχρονα περιέχει πολλή ζάχαρη και γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα παχυντικός. Από την άλλη, η ταραμοσαλάτα που έχει βιταμίνες Α και D έχει και πολύ αλάτι. Επίσης, η απαραίτητη λαγάνα, λόγω του άσπρου αλευριού, έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και επιπλέον παχαίνει.
9. Τα τηγανητά γενικώς θα πρέπει να αποφεύγονται για πολλούς λόγους, μιας και είναι βαριά και παχαίνουν. Προτιμήστε τα βραστά και τα ψητά.
10. Αποφύγετε τα κατεψυγμένα και ό,τι είναι σε κονσέρβα, διότι μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες με τα συντηρητικά που περιέχουν, αλλά και επειδή περιέχουν πολύ αλάτι. Επίσης, οι ξηροί καρποί που βρίσκονται σε πολλά εδέσματα μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες, αλλά και πνιγμούς σε περίπτωση κατάποσης.
Σε κάθε περίπτωση, η Καθαρά Δεύτερα θα πρέπει να είναι μια χαρούμενη γιορτή και το μέτρο είναι απαραίτητο ως η καλύτερη μέθοδος πρόληψης.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ