Όπως είχαμε δει και εδώ, σύμφωνα με νέες έρευνες, η μητρότητα μπορεί να αποτελέσει το ελιξίριο της νεότητας, αφού έχει την δύναμη να παρεμβαίνει ακόμη και στο γονιδίωμα της γυναίκας που γίνεται μητέρα. Τώρα, όμως, έρχεται μία ακόμη νέα έρευνα που υποστηρίζει πως ο τρόπος που μεγαλώνει η γυναίκα αλλάζει μετά την απόκτηση ενός παιδιού.
Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη που διενεργήθηκε στο Τμήμα Ιατρικής του University of British Columbia και δημοσιεύτηκε στην περιοδική έκδοση, Neurobiology of Aging, παρατήρησε πως η νευρογένεση, δηλαδή η διαδικασία δημιουργίας νέων νευρώνων στον ιππόκαμπο (την περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει το συναίσθημα και την μνήμη), επιβραδύνεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά την γέννηση του παιδιού. Πιθανότατα αυτή η εξέλιξη ευθύνεται για τις συναισθηματικές αλλαγές που βιώνει κάθε νέα μητέρα. Παρ’ όλα αυτά, στην μέση ηλικία, οι μητέρες τείνουν να εμφανίζουν αυξημένη διαδικασία νευρογένεσης, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έχουν γίνει μητέρες και επιδεικνύουν απότομη μείωση δημιουργίας νέων νευρώνων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Αποδεικνύεται πως η εγκυμοσύνη και η μητρότητα αλλάζουν την ευπάθεια στις ασθένειες που εμφανίζονται αργότερα στην ζωή μιας μητέρας, σε διαταραχές όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος του μαστού ή ακόμη και η άνοια” επισημαίνει η Δρ. Liisa Galea, εκ των ερευνητών της μελέτης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ