“Δρόμοι της Αραβίας”: Ήρθε η ώρα να θαυμάσεις από κοντά τους “θησαυρούς” της Σαουδικής Αραβίας

Μία από τις σημαντικότερες και πιο δημοφιλείς κινητές εκθέσεις, που από την έναρξή της το 2010 στο Μουσείο του Λούβρου έχει κάνει συνολικά 15 στάσεις σε όλες τις μητροπόλεις του κόσμου, ενθουσιάζοντας κοινό και κριτικούς, βρήκε το νέο προσωρινό “σπίτι” της στο δικό μας Μουσείο Μπενάκη από τον περασμένο Μάρτιο. Έκτοτε, χιλιάδες Αθηναίοι κατάφεραν να θαυμάσουν από κοντά την αριστουργηματική παρουσίαση του αραβικού πολιτισμού, όπως αυτός παρουσιάζεται μέσα από τα εντυπωσιακά εκθέματα της άκρως επιτυχημένης expo “Δρόμοι της Αραβίας. Αρχαιολογικοί Θησαυροί από την Σαουδική Αραβία”!

Η βαθιά πολιτισμική κληρονομιά και η ιστορία του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, με την αφήγηση να ξεκινά από τους αρχαίους πολιτισμούς και να φτάνει έως τις αρχές του 20ου αιώνα, είναι η βασική θεματική αυτής της αναδρομής στις κυριότερες στιγμές ανάπτυξης της μεγαλειώδους αυτοκρατορίας. Άλλωστε, στόχος της έκθεσης είναι να ρίξει φως και να κάνει γνωστή την πορεία του πολιτισμού που παρ’ ό,τι έχει τις ρίζες του στα προϊστορικά χρόνια, ωστόσο συνεχίζει μέχρι σήμερα να παραμένει άγνωστη σε μεγάλη μερίδα του παγκόσμιου πληθυσμού!

Οι “Δρόμοι της Αραβίας. Αρχαιολογικοί Θησαυροί από την Σαουδική Αραβία” σηματοδοτούν την πρώτη φορά που τα περισσότερα από 320 εκθέματα ταξιδεύουν εκτός της Αραβικής Χερσονήσου και φυσικά από την πορεία τους δεν θα μπορούσε να λείπει η Ελλάδα, με την οποία το Βασίλειο διατηρεί ισχυρούς πολιτισμικούς δεσμούς για πάνω από 2.000 χρόνια. Γι’ αυτό και με μια επίσκεψη στο Μουσείο Μπενάκη θα έχεις την δυνατότητα να κάνεις μια βαθιά κατάδυση στον πυρήνα του σύγχρονου πολιτισμού, όπως αυτός διαμορφώθηκε από τις εμπορικές και γεωπολιτικές επαφές της Σαουδικής Αραβίας με την Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη, των οποίων άλλωστε αποτέλεσε διαχρονικά “γέφυρα επικοινωνίας” χάρη στην στρατηγική γεωγραφική θέση της. Πέρα, όμως, από την γνωριμία με μια κουλτούρα που ενδεχομένως να μην είχες αναπτύξει οικειότητα έως τώρα, η εκπληκτική έκθεση θα σου δείξει πως υπάρχουν τελικά ποικίλα κοινά στοιχεία μεταξύ των δύο πολιτισμών (Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας), χάρη στην παράλληλη πορεία τους.

Υπερμεγέθη αγάλματα, επιτύμβιες στήλες και κτερίσματα, λατρευτικά ειδώλια, κεραμικά και γλυπτά, καθώς και δείγματα των αρχιτεκτονικών ρυθμών και των ισλαμικών μνημείων είναι μόνο μερικά από τα ιστορικά εθνικά κειμήλια που συγκαταλέγονται στην έκθεση. Μάλιστα, τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από το Εθνικό Μουσείο του Ριάντ, το Μουσείο King Saud University, καθώς και από τοπικά ιδρύματα σε όλη την έκταση της Σαουδικής Αραβίας, ενώ καλύπτουν ένα τεράστιο χρονολογικό εύρος που ξεκινά από την Παλαιολιθική Εποχή και φτάνει έως την ενοποίηση των βασιλείων της Σαουδικής Αραβίας. Η θεματική συνέχεια των εκθεμάτων οφείλεται στους δύο κεντρικούς άξονες πάνω στους οποίους βασίστηκε η expo: την εμπορική δραστηριότητα που ο αραβικός λαός σημείωσε έως τον 7ο αιώνα και την προσκυνηματική ενεργοποίηση μετά την εξάπλωση του Ισλάμ. Άλλωστε, οι εμπορικές και θρησκευτικές μετακινήσεις αποτέλεσαν βασική αφορμή για την πολιτισμική συναλλαγή που σημειώθηκε κατά την περίοδο που μελετάται στην έκθεση.

Τώρα, λοιπόν, είναι η τελευταία ευκαιρία να δεις κι εσύ από κοντά τα μικρά και μεγαλύτερα “θαύματα” που γεννήθηκαν στην ανατολή και καταφέρνουν μέχρι σήμερα να προκαλούν θαυμασμό και σεβασμό. Μόλις 19 ημέρες έχουν απομείνει έως τις 26 Μαΐου, οπότε και η έκθεση “Δρόμοι της Αραβίας. Αρχαιολογικοί Θησαυροί από την Σαουδική Αραβία” θα αποχαιρετήσει οριστικά το Μουσείο Μπενάκη και θα κατευθυνθεί στον νέο προορισμό της! Μήπως αυτή είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσεις;

“Δρόμοι της Αραβίας. Αρχαιολογικοί Θησαυροί από τη Σαουδική Αραβία”
Έως τις 26 Μαΐου 2019
Μουσείο Μπενάκη – κτίριο Πειραιώς, Πειραιώς 138
Για περισσότερες πληροφορίες κάνε κλικ εδώ.


Η έκθεση αποτελεί μια σύμπραξη της Σαουδικής Επιτροπής Τουρισμού και Εθνικής Κληρονομιάς με το Εθνικό Μουσείο του Ριάντ και το Μουσείο Μπενάκη, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ανέλαβε ο σκηνογράφος, Νίκος Σ. Πετρόπουλος, και την επιμέλεια της έκθεσης η Υπεύθυνη του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης, Μίνα Μωραΐτου.

#RoadsOfArabia #BenakiPireos.

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164