Μπορεί η οικονομία στα χρήματα να σε βοηθήσει να χάσεις πόντους από τη μέση; Κι όμως, μπορεί. Το shopping και η κατανάλωση φαγητού είναι δυο πολύ παρόμοιες ενέργειες, καθώς και οι δυο έχουν να κάνουν με τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις επιθυμίες μας και στις συνέπειές τους. Δεν είναι ανάγκη να αλλάξεις άρδην τη ζωή σου όμως, για να μπορέσεις να τα καταφέρεις. Με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου και στον τρόπο ζωής σου, θα δεις ότι είναι πολύ εύκολο και να σταματήσεις να ξοδεύεις μεγάλα πόσα αλλά και να χάσεις τα επιπλέον κιλά.
Αυτές οι συμβουλές θα κάνουν το πορτοφόλι σου να “παχύνει” και την μέση σου να αδυνατίσει.
1. Βάλε φρένο στα αλόγιστα ψώνια
Όταν αποφασίζουμε να σπάσουμε για λίγο τη δίαιτα ή να σταματήσουμε για λίγο να κάνουμε οικονομία, τείνουμε να κάνουμε το λίγο πολύ. Χαλάμε υπερβολικά πολλά λεφτά ή τρώμε υπερβολικά πολύ φαγητό, έχοντας στο νου μας πως την επόμενη μέρα, θα αρχίσουμε και πάλι από την αρχή. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αποφασίσεις να σταματήσεις για λίγο, προσπάθησε να μην ξεφύγεις τελείως. Άσε κάτω το κουλουράκι που κρατάς και αντί για ψώνια, πήγαινε μια βόλτα με τα πόδια
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
2. Έλεγξε το περιβάλλον σου
Δεν είναι και πολύ εύκολο να αποφύγεις όλα τα μαγαζιά ή όλα τα εστιατόρια αλλά μπορείς να κάνεις μερικές μικρές αλλαγές που θα βοηθήσουν. Έρευνα έχει δείξει πως αν πάρεις εκείνο το μπολ με τις καραμέλες που έχεις στο γραφείο σου και το βάλεις σε ένα ράφι ψηλά στην άλλη άκρη του δωματίου, θα κόψεις στο μισό την ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης. Όταν ελέγχουμε το περιβάλλον μας, ελέγχουμε και τη συμπεριφορά μας. Βρες εκείνες τις τοποθεσίες (εστιατόρια ή μαγαζιά), οι οποίες σε κάνουν να ξεφεύγεις και αντί να κανονίσεις να πάτε για φαγητό με τις φίλες σου στην αγαπημένη σας ταβέρνα, βρες ένα νέο μέρος, που να διαθέτει πιο υγιεινό μενού.
3. Φτιάξε ένα νέο, σφιχτότερο μπάτζετ
Το να σημειώνεις τι ξοδεύεις είναι καλή ιδέα, αλλά αν θες πραγματικά να κάνεις οικονομία, θα πρέπει να φτιάξεις ένα μπάτζετ. Το μεγάλο μυστικό είναι να χρησιμοποιείς μετρητά. Πάρε μερικούς φακέλους, τους οποίους θα γεμίσεις με ένα συγκεκριμένο ποσό για μια συγκεκριμένη χρήση, την οποία θα γράψεις έξω από τον κάθε φάκελο, όπως π.χ ψώνια, βενζίνη, σούπερ μάρκετ. Αν το ποσό του φακέλου τελειώσει, μην τον ξαναγεμίσεις με χρήματα. Όσο για τα μετρητά, βοηθάνε και στην πιο υγιεινή διατροφή. Έρευνα του 2010 έδειξε ότι όσοι πληρώνουν στο σουπερμάρκετ με μετρητά, είναι λιγότερο επιρρεπείς στο να αγοράσουν φαγητά όπως το παγωτό ή τα πατατάκια. Πάρε λίγο χρόνο από την Κυριακή σου για να σχεδιάσεις τα γεύματα που θα φας μέσα στην εβδομάδα σου. Με αυτόν τον τρόπο θα μείνεις μέσα στα όρια του μπάτζετ σου.
4. Βρες ένα σύστημα ανταμοιβών
Ξέρεις ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να χάσεις κιλά αλλά και για να γλιτώσεις λεφτά; Να ανταμείβεις συχνά τον εαυτό σου για την προσπάθειά σου. Αν σου αρέσουν τα ταξίδια για παράδειγμα, μπορείς να επιλέξεις να έχεις μια πιστωτική κάρτα που να δίνει πόντους για αεροπορικά εισιτήρια. Έτσι, αν την διαχειριστείς σωστά και με σύνεση, ίσως αυτά τα εισιτήρια τα πάρεις δωρεάν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
5. Ξεκίνα έχοντας στο μυαλό σου το “τέλος”
Βοηθά πολύ να ξέρεις ποιος είναι ο τελικός σου στόχος και όταν θες να χάσεις κιλά αλλά και όταν θες να κάνεις οικονομία. Με το που προσδιορίσεις τον τελικό σου στόχο θα σου είναι πιο εύκολο να φτιάξεις ένα πρόγραμμα βήμα-βήμα για να τον φτάσεις. Υπολόγισε ακριβώς πόσα λεφτά θες να γλιτώσεις ή πόσα κιλά θες να χάσεις κάθε μήνα, για να μπορείς να ελέγχεις τον εαυτό σου κατά την διάρκεια.
6. Κάνε μια ετήσια αναθεώρηση των εξόδων σου
Αν παρατηρήσετε ότι ο τραπεζικός σας λογαριασμός μοιάζει λίγο πιο άδειος και το παντελόνι σας λίγο πιο στενό, μάλλον ήρθε η ώρα να κάνετε μια αναθεώρηση και να δείτε πως χρησιμοποιείτε τα λεφτά σας. Αν έχετε πιστωτική κάρτα, μην πετάξετε την ετήσια έκθεση δαπανών σας, που σας στέλνει η τράπεζα, αλλά διαβάστε την καλά, για να δείτε πως λειτουργείτε και τι πρέπει να “κόψετε”. Ίσως πολλές από αυτές τις δαπάνες να έχουν γίνει σε εστιατόρια και μπαρ.
7. Μην φτάσεις στα άκρα
Δεν μπορείς να αλλάξεις συνήθειες από την μια μέρα στην άλλη, γιατί αυτό ίσως αποβεί καταστροφικό. Ο πιο γρήγορος τρόπος να τα παρατήσεις, είναι αν το παρακάνεις. Αποδέξου το γεγονός ότι τίποτα δεν αλλάζει εν μια νυκτί. Ξεκίνα με μικρά και απλά βήματα τα οποία θα σε πάνε σταθερά στον στόχο σου.
8. Ξανασκέψου εκείνη την συνδρομή στο γυμναστήριο
Πληρώνεις κάθε μήνα λεφτά για γυμναστήριο; Καλό θα ήταν να μετρήσεις και τις φορές που πηγαίνεις. Αν δεν πας σταθερά, τότε δεν βοηθάς ούτε το σώμα σου, ούτε τον τραπεζικό σου λογαριασμό. Βρες τον πραγματικό λόγο, για τον οποίο δεν πηγαίνεις γυμναστήριο. Θέλεις αλλά δεν έχεις χρόνο; Προσπάθησε να αντιμετωπίζεις το γυμναστήριο, όπως θα αντιμετώπιζες και ένα σημαντικό επαγγελματικό μίτινγκ και προγραμμάτισέ το με το ίδιο τρόπο. Έτσι και τα λεφτά σου δεν θα πετάξεις και θα φτιάξεις το σώμα σου. Υπάρχουν όμως, και πολλοί τρόποι για να γυμναστείς, χωρίς να ξοδέψεις λεφτά, όπως το τζόκινγκ ή το σκοινάκι στο σπίτι.
9. “Ξεπλήρωσε” πρώτα τον εαυτό σου
Είναι σημαντικό να αποταμιεύεις το 10% των εσόδων σου και προσπάθησε να το έχεις αυτό σαν στόχο κάθε μήνα. Πάνω απ’ όλα όμως, πρέπει να βάλεις σαν στόχο την υγεία και την ευεξία σου. Μπορεί οι άλλες σου υποχρεώσεις να σου φαίνονται πιο σημαντικές, αλλά δεν θα μπορείς να αποδώσεις αν δεν είσαι καλά. Βρες χρόνο να αθληθείς, να αποσυμπιεστείς και να αναζωογονηθείς. Δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη.
10. Έχε υπομονή
Δεν θα τα κάνεις όλα τέλεια και είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή να ξεφύγεις, πρέπει όμως να καταλάβεις ότι ο στόχος σου είναι μακροπρόθεσμος, για να μπορέσεις να έχεις πιο ρεαλιστικές προσδοκίες. Αν δεν βλέπεις αποτελέσματα και αυτό σε ενοχλεί, δοκίμασε κάθε τρεις μήνες να βγάζεις μια φωτογραφία τον τραπεζικό σου λογαριασμό και μια ολόσωμη δική σου. Είναι δύσκολο να καταλάβεις καθημερινά τις μικρές αλλαγές, αλλά οι φωτογραφίες θα είναι η απόδειξη ότι υπάρχουν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ