Ας είμαστε ειλικρινείς καμία γυναίκα δεν ανυπομονεί κάθε μήνα πως και πως να της έρθει περίοδος και πόσω μάλλον να πάει και γυμναστήριο. Εκείνες τις 5 μέρες του μήνα όλα μοιάζουν λίγο πιο δύσκολα και οι πιο πολλές από εμάς θέλουμε να τις περάσουμε στο κρεββάτι αγκαλιά με ένα τεράστιο μπολ πατατάκια ή ένα οικογενειακό παγωτό. Δυστυχώς όμως, οι θερμίδες δεν θα σε λυπηθούν επειδή έχεις κράμπες και πονάς, θα κάτσουν κανονικά στην κοιλιά ή στα ψωμάκια σου. Οπότε, σφίξε τα δόντια και πήγαινε κανονικά γυμναστήριο γιατί έχει πολλά περισσότερα οφέλη απ’ όσα νομίζεις, ειδικά τις ημέρες που είσαι αδιάθετη.
Διάβασε όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την γυμναστική κατά την διάρκεια της περιόδου:
Το είδος γυμναστικής που κάνεις, έχει σημασία
Οποιαδήποτε είδους γυμναστική είναι καλύτερη από καθόλου γυμναστική, αλλά αν θες οι κόποι σου πραγματικά να ανταμειφθούν, καλό θα ήταν να διαλέξεις αρκετά έντονες ασκήσεις. Αν οι ασκήσεις είναι έντονες, εκκρίνεται μεγαλύτερη ποσότητα ενδορφίνης, η οποία είναι η ορμόνη που ευθύνεται για την καλή διάθεση. Οι ενδορφίνες βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου και στην απαλλαγή από τις προσταγλανδίνες, οι οποίες είναι χημικές ουσίες που παράγονται κατά την εμμηνόρροια (ή όταν τραυματιστείς) και μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή, μυϊκές συσπάσεις, πόνο και πυρετό. Έτσι, όσο περισσότερες ενδορφίνες εκκρίνει ο οργανισμός, τόσο λιγότερους πόνους περιόδου αισθάνεσαι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ένας άλλος λόγος για να προτιμήσεις το μποξ αντί της γιόγκα; Οι σεξουαλικές ορμόνες. Τα επίπεδα προγεστερόνης και οιστρογόνων είναι στην πραγματικότητα στο χαμηλότερο σημείο τους κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως και αυτό σημαίνει ότι το σώμα σου έχει τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση στους υδατάνθρακες και το γλυκογόνο πιο εύκολα από ό, τι μπορεί όταν το οιστρογόνο είναι σε υψηλό επίπεδο. Δηλαδή, τα “καύσιμα” που χρειάζεται το σώμα σου για να βγάλει ένα έντονο σετ ασκήσεων είναι πιο εύκολα διαθέσιμα και μπορείς να πιέσεις σκληρότερα για να αξιοποιήσεις στο έπακρο τις σύντομες εκρήξεις γρήγορων κινήσεων.
Η αερόβια γυμναστική είναι καλύτερη από τις ασκήσεις ενδυνάμωσης
Τις πρώτες μέρες της περιόδου σου, τότε που θα έχεις και την περισσότερη ροή, είναι μάλλον απίθανο να κανονίσεις να κάνεις TRX. Αν όμως το TRX, είναι μέρος της ρουτίνας σου, καλό θα ήταν να πας ούτως ή άλλως. Ακόμα και η μέτρια άσκηση, θα βοηθούσε στο να έχεις λιγότερη ροή κάθε μήνα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το οιστρογόνο μειώνεται όταν μειώνεται το σωματικό λίπος και το οιστρογόνο διεγείρει την ανάπτυξη του τοιχώματος της μήτρας. Η τακτική άσκηση (και μια υγιεινή διατροφή) σημαίνει λιγότερο σωματικό λίπος, που σημαίνει λιγότερο οιστρογόνο και μια ελαφρύτερη εμμηνορροϊκή ροή.
Δυστυχώς όμως, ασκήσεις τύπου TRX δεν θα έχουν άμεσα αποτελέσματα όσο αφορά την ροή σου. Αν ξεκινήσει ο κύκλος σου, τότε δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. Εφόσον το τοίχωμα της μήτρας σου έχει ήδη παχυνθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα και όταν τελικά έρθει η περίοδός σου, το σώμα σου θα το αποβάλλει, επειδή δεν είσαι έγκυος. Έτσι, το να “ιδρώσεις”, δεν θα αλλάξει το πόσο βαριά είναι η ροή σου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μπορεί όμως, να βοηθήσει με άλλα συμπτώματα
Ίσως, να μην μπορέσεις να αποφύγεις την μεγάλη ροή κάνοντας ένα διάλειμμα από την γυμναστική, αν όμως την ξαναξεκινήσεις, θα σε βοηθήσει με άλλα συμπτώματα, όπως εκείνο το απαίσιο φούσκωμα που νιώθεις στην κοιλιά. Όταν γυμνάζεσαι και ιδρώνεις, το σώμα σου αποβάλει νερό, γεγονός που θα μπορέσει να μειώσει κάπως το πρήξιμο. Έρευνες, έχουν επίσης δείξει πως η γυμναστική βοηθά γενικότερα με τα συμπτώματα της περιόδου. Αν γυμνάζεσαι τρεις φορές την εβδομάδα, θα έχεις λιγότερους πονοκεφάλους, κούραση και πόνο στο στήθος.
Δεν κινδυνεύεις να τραυματιστείς πιο εύκολα
Δεν χρειάζεται να αλλάζεις την γυμνάστική σου όταν έχεις περίοδο, αυτό είναι μύθος και ούτε κινδυνεύεις να τραυματιστείς. Μπορείς να κάνεις ακριβώς ότι κάνεις και τις υπόλοιπες μέρες, εκτός κι αν έχεις υπερβολικά μεγάλη ροή, που μπορεί να οδηγήσει σε ανεμία και να σε κάνει να αισθάνεσαι πιο κουρασμένη. Ενώ, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι οι γυναίκες είναι ευάλωτες στο να πάθουν ρίξη πρόσθιου χιαστού, σε ορισμένες φάσεις του κύκλου τους, ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται κατά τη διάρκεια της προαγωγικής φάσης, όταν οι ορμόνες αρχίζουν να παράγονται και πάλι, οι ωοθήκες διεγείρονται και το ωοθυλάκιο αρχίζει να ωριμάζει. Αυτό συμβαίνει τυπικά από την 9η έως και την 14η ημέρα ενός κύκλου 28 ημερών. Άρα, μετά την περίοδό σου.
Για να μην αναφέρουμε ότι, αν και ο κίνδυνος τραυματισμού μιας γυναίκας είναι υψηλότερος, έρευνες δείχνουν επίσης, ότι η νευρομυϊκή άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτό στο μισό. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος αυξάνεται επειδή υπάρχει μια διαφορά στον τρόπο που τα γόνατα των γυναικών κινούνται κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως σε σύγκριση με την ωορρηξία. Έτσι απλά, ενδυναμώνοντας το σώμα σου και μαθαίνοντας πώς να μετακινείς σωστά το σώμα σου ενώ γυμνάζεσαι θα σε βοηθήσει. Με και χωρίς περίοδο. Άρα, συνέχισε δυνατά.
Η απόδοσή σου θα είναι και πάλι φοβερή
Η απόδοσή σου θα αλλάξει μόνο αν έχεις πολύ έντονη ροή, αλλιώς η περίοδος δεν θα επηρεάσει σε κάτι τον τρόπο που γυμνάζεσαι. Έρευνα σε 241 κορυφαίες αθλήτριες, έδειξε πως το 62% αυτών, θεωρούσαν πως οι προπονήσεις τους ήταν εξίσου καλές και κατά την διάρκεια της περιόδου τους. Άλλη έρευνα έδειξε πως αθλήτριες του στίβου έτρεχαν το ίδιο γρήγορα με και χωρίς περίοδο.
Άρα, βάλε τις φόρμες σου και ξεκίνα να τρέχεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ