Η αγορά που κάνουμε όλες μα όλες αυτή την περίοδο είναι το αντηλιακό. Και οι περισσότερες (ας εξαιρέσω κάποιες από τις… όλες μα όλες!) έχουν ως μοναδικό κριτήριο την υφή. Αν είναι λάδι, κρέμα, λοσιόν, spray. Συμφωνούμε ότι η υφή είναι ένα πολύ βασικό κριτήριο αλλά δεν είναι μόνο αυτό! Το SPF, το αν το αντηλιακό σου σου παρέχει προστασία από τις UVA και UVB, τι είναι οι UVA και UVB είναι μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις! Στα μαθαίνουμε με την βοήθεια του δερματολόγου Στέλιου Αγγελίδη.
Τι σημαίνει SPF;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το SPF είναι αρχικά των λέξεων Sun Protection Factor. Αντιστοιχεί στην αναλογία ελάχιστη δόση που προκαλεί ερύθημα σε περιοχή με προστασία προς ελάχιστη δόση που προκαλεί ερύθημα σε ζώνη χωρίς προστασία. Δηλαδή, αν εσύ βγάζεις το χέρι σου έξω 12 το μεσημέρι χωρίς να βάλεις αντηλιακό και δημιουργηθεί ερύθημα σε πέντε λεπτά, αν βάλεις αντηλιακό με 30 δείκτη προστασίας θα δημιουργηθεί ερύθημα σε πέντε επί τριάντα. Άρα ο SPF είναι χρονικός.
Τι είναι η UVA ακτινοβολία
Ακτίνες UVA και UVB: δύο λέξεις που ακούμε συχνά τελευταία. Αλλά η συχνότητα με την οποία την ακούμε είναι αντιστρόφως ανάλογη του αριθμού των ανθρώπων που γνωρίζουν τι πραγματικά σημαίνουν! Ο δερματολόγος μας λέει: Η UVA είναι υπεύθυνη για την γήρανση του δέρματος και λέγεται UV Aging, εξαιτίας του σχηματισμού των ελέυθερων ριζών. Η UVA ευθύνεται το ίδιο με την UVB για την εμφάνιση των δερματικών καρκίνων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
… και τι είναι η UVB ακτινοβολία
Η UVB, από την άλλη, είναι υπεύθυνη για το ηλιακό έγκαυμα και λέγεται UV Burn. Οι UVB ακτίνες δρουν κυρίως στην επιδερμίδα που απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος, άρα ασκούν την επίδρασή τους στην επιφάνεια του δέρματος αποκλειστικά και είναι υπεύθυνες για το ηλιακό έγκαυμα.Το μαύρισμα τίθεται σε κίνηση με την έκθεση στις UVB ακτινοβολίες. Οι UVA προκαλούν παροδική υπέρχρωση του δέρματος άρα το πραγματικό μαύρισμα είναι μια εβδομάδα μετά την έκθεση στον ήλιο! Τα μελανινοκύτταρα που πολλαπλασιάζονται συνθέτουν περισσότερη μελανίνη και τα διανέμουν στα κερατινοκύτταρα που είναι πιο επιφανειακά». Κράτησε, λοιπόν, τα εξής δύο στοιχεία: η UVA σε γερνάει, η UVB σε καίει!
Πότε το αντηλιακό σου κάνει κακό στον πλανήτη!
Σε μια πρόσφατη παρουσίαση για τον πλανήτη έμαθα κάτι πολύ ενδιαφέρον: το 50% του οξυγόνου που αναπνέουμε το παίρνουμε από το φυτοπλαγκτόν και τα κοράλλια. Λοιπόν, υπάρχει ένα συστατικό που βρίσκεται στα αντηλιακά, το oxybenzone, που λευκαίνει το χρώμα των κοραλλιών και τα κάνει να αργοπεθαίνουν. Αν θέλεις, λοιπόν, να συνεισφέρεις στο ελάχιστο στην προστασία του περιβάλλοντος, αναζήτησε ένα αντηλιακό που να μην περιέχει αυτό το συστατικό στη σύνθεσή του.
Sunscreen VS Sunblock: ποια η διαφορά;
Ένας άλλος όρος που ακούμε συχνα ή διαβάζουμε στις συσκευασίες των αντηλιακών (απολαμβάνω να διαβάζω ετικέτες των καλλυντικών και είμαι σίγουρη πως δεν είμαι η μόνη!) είναι τα φυσικά και τα χημικά φίλτρα. Ποια είναι η διαφορά τους; Ποια είναι τα καλύτερα; «Τα περισσότερα αντηλιακά που κυκλοφορούν για μεγάλες ηλικίες έχουν χημικά φίλτρα. Τα φυσικά φίλτρα είναι μόνο για παιδάκια (είναι συνήθως τα άσπρα καλλυντικά σαν πάστες που δεν έχουν καλή καλλυντική υφή) και προορίζονται για ηλικίες κάτω των τριών χρονών. Τα καλά αντηλιακά πλέον έχουν συνδυασμό φυσικών και χημικών φίλτρων. Τα χημικά φίλτρα απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία ενώ τα φυσικά την αντανακλούν. Γι’αυτό και το ένα λέγεται sunblock (απορροφά- μπλοκάρει) και το άλλο sunscreen, δηλαδή κάνουν screen. Έτσι, λοιπόν, στα σύγχρονα αντηλιακά έχουμε και απορρόφηση και ανάκλαση της ακτινοβολίας», λέει ο γιατρός.
Τελικά μπορώ να χρησιμοποιήσω το περσινό μου αντηλιακό;
Η απάντηση είναι: ΟΧΙ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ! Και η τεκμηρίωση έρχεται από τον Στέλιο Αγγελίδη: «Τα φίλτρα έχουν αλλοιωθεί, έχουν οξείδια και οξειδώνονται, οπότε το περσινό αντηλιακό δεν μας κάνει!». Εξάλλου, μετά από τόση πληροφορία είσαι έτοιμη να επιλέξεις το ολοκαίνουργιο και ολόσωστο!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ