Είναι πολλά τα στερεότυπα που ακολουθούν τα παιδιά: τα μοναχοπάιδια, δεν μοιράζονται, τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν αρχηγικές τάσεις, τα μικρότερα είναι κακομαθημένα και τα μεσαία… έχουν κολλήσει κάπου στη μέση. Είναι όμως όντως στερεότυπα όλα αυτά ή έχουν και κάποια δόση αλήθειας; Παίζει ρόλο η σειρά με την οποία γεννιόμαστε στην διαμόρφωση της ποσωπικότητάς μας; Αν και δεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν όλες αυτές τις θεωρίας, ο ειδικός, Δρ. Frank Sulloway, υποστηρίζει πως πίσω από τις θεωρίες κρύβεται μια μικρή αλήθεια.
Η προσωπικότητα δεν εξαρτάται από το γεγονός ότι ένα παιδί έχει γεννηθεί πρωτό ή έβδομο. “Είναι οι ρόλοι που υιοθετούν τα αδέρφια, που οδηγούν σε διαφορές στις προσωπικότητές τους”, υποστηρίζει ο Sulloway. Η “στρατηγική” που χρησιμοποιούν τα παιδιά για να “καταφέρουν” τους γονείς τους, διαφέρει ανάλογα με το ποια σειρά έχουν γεννηθεί. Ακόμα και οι ίδιοι οι γονείς τείνουν να ενισχύουν, ακόμα και άθελά τους, τους ρόλους που υιοθετούν τα παιδιά. Παρακάτω ακολουθούν κάποιοι λόγοι που εξηγούν γιατί το παιδί σου συμπεριφέρεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το μεγαλύτερο παιδί
Τα πρωτότοκα παιδιά τείνουν να ακολουθούν το παράδειγμα των γονιών. Τους αρέσει να είναι αρχηγοί και να παίρνουν τις αποφάσεις. Δεν έχουν μεγαλύτερα αδέρφια να τα κοροϊδέψουν αν δεν ξέρουν να δέσουν τα κορδόνια τους ή όταν μαθαίνουν να κάνουν ποδήλατο και αυτό τα κάνει να έχουν ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Ακόμα και το “πρώτο” στην λέξη πρωτότοκος τους δίνει ώθηση για να διεκδικήσουν περισσότερα πράγματα στη ζωή τους. Σε σεμινάριο που έγινε για γενικούς διευθυντές επιχειρήσεων, οι 19 από τους 20 που συμμετείχαν ήταν τα μεγαλύτερα αδέρφια στην οικογένειά τους.
Είναι πολύ εύκολο για τους φιλόδοξους πρωτότοκους να γίνουν τελειομανείς, αφού μιμούνται ενήλικες που δεν χύνουν το γάλα έξω από το ποτήρι και όταν ζωγραφίζουν δεν βγαίνουν έξω από τις γραμμές. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο αφού όσοι γίνονται γονείς για πρώτη φορά, τείνουν να είναι υπερπροστατευτικοί, όντας ταυτόχρονα αυστηροί και απαιτητικοί. Αυτό τα παιδιά το μεταφράζουν ως τελειομανία.
Διάσημοι πρωτότοκοι: Μπαράκ Ομπάμα, Χίλαρι Κλίντον, Όπρα Γουίνφρι, Πενέλοπε Κρουζ, Τζος Χάρτνετ, Κέιτ Μίντλετον
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ατάκες των πρωτότοκων: “Ο μικρός μου αδερφός την γλιτώνει ό, τι κι αν κάνει”, Γιατί πρέπει να είμαι συνέχεια εγώ υπεύθυνη για την μικρή μου αδερφή;”
Πώς να μεγαλώσεις το πρωτότοκο παιδί σου
- Οι γονείς συνηθίζουν να παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα παιδιά ως πρότυπα για τα μικρότερα αδέρφια τους και αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως πίεση γι’ αυτά. Να είσαι προσεκτική όταν χρησιμοποιείς την λέξη “πρέπει”, π.χ “Πρέπει να το είχες κάνει καλύτερα”.
- Επειδή δίνεις περισσότερες αρμοδιότητες και ευθύνες στο μεγαλύτερο παιδί σου, φρόντισε να του δίνεις και μερικά προνόμια, όπως το να κοιμάται λίγο πιο αργά το βράδυ.
- Είναι πολύ εύκολο να ξεχαστείς και να πιέσεις το μεγάλο σου παιδία πιο πολύ απ ‘οτι πρέπει. Να περιμένεις να προσφερθεί μόνο του να φέρει παιχνίδια στο μωρό και όχι να θεωρείς δεδομένο ότι θα σε βοηθά συνεχώς.
Μεσαίο παιδί
Μόλις ένα ρόλος έχει καλυφθεί από το μεγαλύτερο παιδί, το δεύτερο τείνει να αναζητά ένα ρόλο εκ διαμέτρου αντίθετο. Αυτός είναι και ο λόγος που κάνει δύσκολο τον χαρακτηρισμό των μεσαίων παιδιών, αφού οι προσωπικότητές προκύπτουν ανάλογα με το πως βλέπουν τα μεγαλύτερα και τα μικρότερα αδέρφια τους. Αν το μεγαλύτερο παιδί θέλει να ικανοποιεί συνέχεια τους γονείς, τότε το μεσαίο θα αναπτύξει μια πιο επαναστατική συμπεριφορά.
Στα μάτια των μεσαίων παιδιών, τα μεγαλύτερα αδέρφια τους έχουν όλα τα προνόμια, ενώ τα μικρότερα δεν τιμωρούνται ποτέ για τίποτα. Τα μεσαία παιδιά όμως είναι πιο ευχάριστα, διπλωματικά, συμβιβάζονται πιο εύκολα και μπορούν να χειριστούν την απογοήτευση. Έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες, δύσκολα θα γίνουν κακομαθημένα και είναι συνήθως τα πιο ανεξάρτητα. Επειδή, αισθάνονται συχνά ότι δεν τους δίνουν σημασία, τείνουν να στηρίζονται σε φίλους εκτός οικογένειας.
Διάσημοι που ήταν το μεσαίο παιδί της οικογένειας: Ντόναλντ Τραμπ, Ελάιζα Γουντ, Μπιλ Γκέιτς, πριγκίπισσα Νταϊάνα, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζ.
Ατάκες των μεσαίων παιδιών: “Κανείς δεν με καταλαβαίνει και δεν ακούει τι λέω”, Ο μεγάλος μου αδερφός κάνει όλα τα διασκεδαστικά πράγματα και η μικρή μου αδερφή ποτέ δεν τιμωρείται για τίποτα. Εγώ τα παρατάω”.
Πώς να μεγαλώσεις το μεσαίο παιδί σου
- Να τους λες ευχαριστώ όταν λήγουν ένα τσακωμό ανάμεσα στα αδέρφια τους
- Να σέβεσαι την ανάγκη τους για παρέα με συνομήλικους. Φρόντισε να δημιουργείς τέτοιες καταστάσεις, ώστε να γνωρίζουν νέους φίλους, πηγαίνοντάς τα σε πάρκα ή άλλες δραστηριότητες.
- Τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν για ένα διάστημα τους γονείς τους όλους δικούς τους, όπως και τα μικρότερα, όταν οι άλλοι δυο μεγαλώσουν και φύγουν από το σπίτι. Τα μεσαία παιδιά όμως, πάντα θα μοιράζονται τους γονείς τους, γι’ αυτό πρέπει να βρίσκεις χρόνο να περνάτε μόνο οι δυο σας, για να αισθάνονται ότι είναι ξεχωριστά.
Το μικρότερο παιδί
Οι γονείς είναι πιο χαλαροί με τα μικρότερα παιδιά τους και τείνουν να μη τα πιέζουν ιδιαίτερα, όπως κάνουν με τα άλλα παιδιά τους. Το τελευταίο παιδί μια οικογένειας είναι συνήθως πιο ξέγνοιαστο, διασκεδαστικό, στοργικό, κοινωνικό και του αρέσει να κάνει τους άλλους να γελάνε.
Δεν είναι όμως, όλα ρόδινα για τα μικρότερα παιδιά. Βλέπουν τα άλλα αδέρφια τους ως μεγαλύτερα, πιο γρήγορα και πιο έξυπνα. Αυτός είναι και ο λόγος που θέλουν να διαφοροποιηθούν και γίνονται πιο επαναστατικά. Αν όμως τα μεγαλύτερα αδέρφια τους τα περιποιούνται συνέχεια, τότε μπορεί να γίνουν κακομαθημένα και χειριστικά.
Διάσημοι ήταν τα μικρότερα παιδιά στην οικογένειά τους: Έντι Μέρφι, Ρόζι Ο’ Ντόνελ, Χάι Μπέρι, Κάμερον Ντίαζ, Πώλα Αμπντούλ, Λούσι Λιου
Ατάκες των μικρότερων παιδιών: “Που είναι οι δικές μου παιδικές φωτογραφίες;”, “Ποτέ δεν είμαι αρκετά καλή ή αρκετά έξυπνη”, “Τίποτα απ’ όσα κάνω δεν είναι αρκετό”, “Κι άλλα ήδη φορεμένα ρούχα; Δεν μπορείτε να μου αγοράσετε κάτι καινούριο;”
Πώς να μεγαλώσεις το μικρότερο παιδί σου
- Τα μικρότερα παιδιά αισθάνονται συνήθως ότι κανείς δεν τα παίρνει στα σοβαρά. Άφησέ τα λοιπόν να πάρουν κάποιες αποφάσεις για την οικογένεια, όπως το που θα πάτε να φάτε ή ποια ταινία θα δείτε το βράδυ.
- Να ενθουσιάζεσαι με τις πρωτιές του. Όταν μάθει να δένει μόνος τα κορδόνια του ή βγάλει την πάνα, πάρε τηλέφωνο τους φίλους σας να τους το πεις, όπως έκανες και με το πρώτο σου παιδί. Φρόντισε επίσης να δείχν3εις ενθουσιασμό για τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες ή για τα αθλητικά του επιτεύγματα.
- Να δίνεις αρμοδιότητες στο μικρότερο παιδί σου, όπως για παράδειγμα να βάλουν τις πετσέτες στο τραπέζι. Τα πιο μικρά παιδιά καταλήγουν να έχουν πολύ λίγε ευθύνες μέσα στην οικογένεια, αφού τα υπόλοιπα μέλη της θεωρούν πάντα πως είναι πολύ μικροί για να κάνουν το οτιδήποτε.
Τα μοναχοπαίδια
Τα μοναχοπαίδια, μπορείς να τα πεις και σούπερ-πρωτότοκους γιατί όπως και εκείνοι, έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση, ξέρουν να μιλάνε, δίνουν μεγάλη σημασία στη λεπτομέρεια και συνηθίζουν να είναι καλοί μαθητές. Επιπλέον, επειδή περνούν πολύ χρόνο με ενήλικες, τείνουν να συμπεριφέρονται σαν μίνι-ενήλικες. Τα μοναχοπαίδια, δεν χρειάστηκε ποτέ να παλέψουν για την προσοχή των γονιών τους ή να μοιραστούν τα παιχνίδια τους και υπάρχει κίνδυνος να φέρονται εγωκεντρικά στο μέλλον. Επίσης, επειδή είναι συνηθισμένοι να έχουν όλη την προσοχή πάνω τους , ίσως δυσκολευτούν αν βρεθούν σε καταστάσεις που τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλουν. Τέλος, τα μοναχοπαίδια ρέπουν προς την τελειομανία πιο πολύ και από τους πρωτότοκους, γιατί τα πρότυπά τους είναι μόνο ενήλικες.
Διάσημοι που ήταν μοναχοπαίδια: Νάταλι Πόρτμαν, Μαρία Σαράποβα, Τάιγερ Γουντς, Αλίσια Κιζ, Σέιν Ουέστ, Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ
Ατάκες που λένε τα μοναχοπαίδια: “Όλοι περιμένουν να συμπεριφέρομαι σαν μεγάλος”, “Μπορώ να έχω ένα αδερφάκι;”
Πως να μεγαλώσεις το μοναχοπαίδι σου
- Επειδή τα μοναχοπαίδια δεν μαθαίνουν να μοιράζονται στο σπίτι, προσπάθησε να τα πηγαίνεις σε χώρους με πολλά παιδιά.
- Τα μοναχοπαίδια τείνουν να είναι τελειομανείς και είναι σημαντικό να τους μάθεις ότι δεν είναι κακό να κάνουν λάθη. Θύμισέ τους ότι εσύ στην ηλικία τους δεν μπορούσες να φτιάξεις τόσο καλά σχήματα.
- Μην τους λες κάθε φορά ότι θα μπορούσαν να έχουν κάνει κάτι καλύτερα. Αν δεν φτιάξουν τέλεια το κρεβάτι τους, δεν υπάρχει πρόβλημα. Μην πας να το ξαναφτιάξεις εσύ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ