Το φαρμακείο των διακοπών: Τί να βάλεις στην βαλίτσα του παιδιού

Έχει έρθει και πάλι η αγαπημένη εποχή των παιδιών, εκείνη που σταματάνε τα σχολεία και ξεκινάνε τα μπάνια στη θάλασσα. Είναι η εποχή που θα αρχίσεις να κανονίζεις τις οικογενειακές σας διακοπές. Είτε πάτε στο χωρίο, όμως, είτε σε κάποιο νησί, αν έχεις παιδιά οι ετοιμασίες διπλασιάζονται. Δεν έχει να φτιάξεις μόνο την δική σου βαλίτσα, αλλά και αυτή των παιδιών σου. Εκτός όμως, από τα ρούχα και τα παιχνίδια τους, καλό θα ήταν να προνοήσεις και για θέματα που να αφορούν την υγεία του. Ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, σου εξηγεί ακριβώς τι θα πρέπει να περιλαμβάνει το “φαρμακείο” σου, για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο σις διακοπές.

Οι προετοιμασίες για τις διακοπές έχουν αρχίσει. Αντηλιακά, μαγιό, καπέλα, γυαλιά ηλίου και τόσα άλλα θα γεμίσουν την βαλίτσα του παιδιού. Τί θα γίνει όμως αν χρειασθεί επειγόντως κάποιο φάρμακο; Αν ξαφνικά κάνει πυρετό, γρατζουνίσει το χέρι του ή κάνει εμετό, πως θα μπορούσατε να βοηθήσετε μέχρι να βρείτε γιατρό;
Ας δούμε ,λοιπόν, κάποια πραγματάκια που θα ήταν καλό να υπάρχουν στο φαρμακείο των διακοπών, ώστε να δώσετε τις πρώτες βοήθειες.

– απαραίτητο για όλα τα παιδιά είναι το βιβλιάριο υγείας. Μέσα σε αυτό αναγράφονται τα εμβόλια που έχει κάνει, οι αλλεργίες που έχουν παρουσιασθεί σε φάρμακα ή άλλες ουσίες και οι σοβαρές αρρώστιες που έχει περάσει μέχρι τώρα. Το βιβλιάριο θα δώσει ιατρικές πληροφορίες απαραίτητες σε κάποιον γιατρό που ενδεχομένως θα χρειασθεί να εξετάσει το παιδί στην εξοχή.

– τα τηλέφωνα του παιδιάτρου σας ή και του γιατρού που παρακολουθεί το παιδί για κάτι ξεχωριστό όπως αλλεργιολόγος, πνευμονολόγος, νευρολόγος κλπ.

– οπωσδήποτε ένα θερμόμετρο απλό και κλασικό της μασχάλης ώστε να είστε σίγουροι αν το παιδί εχει πυρετό.

– να πάρετε πληροφορίες για την υγειονομική κάλυψη της περιοχής που θα κάνετε τις διακοπές σας. Δηλαδή να ξέρετε αν υπάρχει παιδίατρος, φαρμακείο, κέντρο υγείας ή νοσοκομείο για τα έκτακτα.

– αν το παιδί κάνει χρόνια θεράπευα ή πάσχει συχνά από κάποια αρρώστια (άσθμα, αλλεργία) να έχετε επαρκείς ποσότητες φαρμάκων για την πάθηση του και να γνωρίζετε την χρήση τους.

– να έχετε δυο-τρία διαφορετικά αντιπυρετικά σε σιρόπι και υπόθετο και να έχετε ρωτήσει τον παιδίατρο για την δοσολογία τους σε περίπτωση πυρετού.

– τα τσιμπήματα είναι το πιο συχνό πρόβλημα των διακοπών. Σκνίπες, κουνούπια, τσούχτρες και τόσα άλλα είναι τα πιο συνηθισμένα. Για μικρές κοκκινίλες αρκεί μια αντιισταμινική αλοιφή ή μετά μια αλοιφή με κορτιζόνη ή μια αλοιφή με κορτιζόνη και αντιβιοτικό.

– για τα γδαρσίματα και μικρές πληγές είναι απαραίτητα ένα ιωδιούχους διάλυμα, οξυζενέ, οινόπνευμα, γάζες αποστειρωμένες και τραυμαπλάστ.

– για στραμπουλήγματα και χτυπήματα χρειάζεται ένας ελαστικός επίδεσμος.

– για ερεθισμούς στα μάτια καλό θα ήταν να βάζετε τεχνητά δάκρυα και να υπάρχει κολλύριο με αντιβίωση η’ κατόπιν οδηγιών του παιδιάτρου κολλύριο με αντιβίωση και κορτιζόνη.

– για διάρροιες υπάρχουν σκευάσματα ενυδάτωσης και προβιοτικά.

– τα στικ αμμωνίας είναι πολύ χρήσιμα σε περίπτωση τσιμπήματος από σφήκα ή τσούχτρες.

– κάποια αντιβιοτικά μεγάλου φάσματος μπορούν να υπάρχουν στο φαρμακείο, άλλα να χρησιμοποιηθούν μόνο κατόπιν οδηγιών από γιατρό.

– ενυδατικές αλοιφές για πιθανούς ερεθισμούς και εγκαύματα από τον ήλιο.

Φυσικά όλα τα παραπάνω θα πρέπει να βρίσκονται σε δροσερό μέρος και μακρυά από τα παιδιά. Η χρήση τους θα πρέπει να γίνεται μόνο κατόπιν της συμβουλής του γιατρού.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164