Μικρόβια. Τα σκέφτεσαι διαρκώς. Δε τα θες με τίποτα, ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ (ναι, με κεφαλαία) στο σπίτι σου και ειδικά στο τραπέζι σου. Δυστυχώς, όμως, σου κάνουν επίσκεψη αρκετά συχνά. Σκέψου απλά (ή μάλλον καλύτερα θυμήσου) το παιδάκι σου να γυρνά στο σπίτι, ύστερα από μία βόλτα στην πλατεία ή το μάθημα στο φροντιστήριο. Με βρώμικα χέρια και πόδια. Και φυσικά, δε βγάζει τα παπούτσια του. Ούτε είναι πολύ πρόθυμο να πλύνει τα χεράκια του. Αντιθέτως, δε διστάζει να απλώσει το χεράκι του στο φαγητό. Τρόμος.
Εκείνη τη στιγμή το παιδάκι σου θυμίζει ένα τεράστιο μικρόβιο. Ξέρεις ποιο είναι το χειρότερο; Ότι, ναι μεν το παιδάκι σου θα βγάλει τα βρώμικα ρούχα του, όμως, επειδή θα το σαγηνεύσει η μυρωδιά του φαγητού, δε θα πάει στο μπάνιο να πλύνει τα χεράκια του. Stop. Εδώ ξεκινά το πρόβλημα. Μα καλά, ένα βρώμικο χέρι να αγγίξει το πιρούνι, το μαχαίρι σου, τα πιάτα, το τραπέζι, την καρέκλα και οτιδήποτε υπάρχει στην κουζίνα σου; ΟΧΙ. Αυτό είναι καταστροφή. Και, προσωπική μου άποψη, μη το αφήσεις να συμβεί ούτε μία φορά. Γιατί, σε ένα πρόβλημα τη λύση πρέπει να τη βρεις άμεσα, και, όχι να δίνεις συνεχώς παράταση σε λάθη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πώς, λοιπόν, θα το κάνεις να πλένει τα χεράκια του με θέληση και ευχαρίστηση;
– Αγόρασε του σαπούνι χεριών με σχεδιάκια. Έχεις παρατηρήσει, στα ράφια του σούπερ-μάρκετ, σαπουνάκια χεριών με τους αγαπημένους του ήρωες; Αν έχεις αγόρι, θα βρεις πληθώρα από τους ήρωες της Marvel, ενώ το κοριτσάκι σου θα χαρεί πολύ μόλις δει ότι πάνω στο νιπτήρα του κάθεται η πριγκίπισσα Έλσα. Και το καλύτερο; Είναι refill, οπότε, μόλις τελειώσει το σαπούνι, απλά αλλάζεις περιεχόμενο, όχι περιτύλιγμα.
– Τραγούδησε μαζί του. Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι το σωστό πλύσιμο χεριών διαρκεί περίπου 25 δευτερόλεπτα. Για να μη του φανεί αιώνας ατελείωτος, απλά κάνε αυτά τα μικρά δευτερόλεπτα διασκεδαστικά. Το να τραγουδήσεις τους αγαπημένους του στίχους σίγουρα θα το κάνει να χαμογελάσει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
– Δοκιμάστε ξανά και ξανά. Η επανάληψη είναι η μητέρα κάθε μάθησης. Αν, λοιπόν, την πρώτη φορά, αποτύχουν ή τρίψουν τα χέρια τους για δύο με τρία δευτερόλεπτα, μην τα αφήσεις να απογοητευτούν. Δοκιμάστε ξανά και ξανά μέχρι να τα καταφέρετε.
– Άφησε το να σε παρακολουθεί όσο πλένεις τα χέρια σου. Για ένα μικρό παιδάκι, η μαμά και ο μπαμπάς του είναι τα πρότυπα του. Μιμούνται τη συμπεριφορά τους και υιοθετούν τη στάση τους. Όταν εσύ πλένεις τα χέρια σου, άφησε την πόρτα του μπάνιου λίγο ανοιχτή, τόσο όσο το παιδί σου να έρθει και να κρυφοκοιτάξει πως πλένουμε σωστά τα χέρια μας. Μία, δύο, δέκα φορές, μέχρι να το μάθει και να τα καταφέρει.
– Τοποθέτησε ένα σκαμνάκι μπροστά από το νιπτήρα. Εάν είναι μόλις τριών ετών, πώς θα φτάσει στον νιπτήρα και πώς, επομένως, θα πλύνει τα χεράκια του; Άφησε ένα σκαμνάκι, στη θέση του νιπτήρα, για να διευκολύνεις την κατάσταση. Πρόσεξε, όμως, στην αρχή θα ανεβαίνει μόνο υπό την επίβλεψη του.
– Μίλησε του για τα μικρόβια και τις ασθένειες. Δε χρειάζεται να συνθέσεις ιστορίες τρόμου με κακές μάγισσες και φαντάσματα. Σε θέματα υγείας, είναι προτιμότερο να γνωρίζει ο άλλος την αλήθεια. Έτσι, τη διαχειρίζεται ευκολότερα και δίνει λύση αμεσότερα. Μίλησε του, λοιπόν, όπως θα περιέγραφες την κατάσταση σε έναν ενήλικα.
– Δημιούργησε του μία ρουτίνα πλυσίματος. Τα παιδιά αγαπούν το πρόγραμμα, όταν κάτι τους είναι ευχάριστο. Το σημαντικότερο που έχεις να κάνεις είναι να του εξηγήσεις πότε πρέπει να πλένει τα χέρια του: πριν το φαγητό, μετά από το παιχνίδι στην πλατεία, μετά από κάθε επίσκεψη στην τουαλέτα. Έτσι, το πλύσιμο θα γίνει η καθημερινή του συνήθεια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ